VIKEND TV PREPORUKE 10.-12. 07

PETAK 10.07

HTV 1, 22.25: NOĆNE KRONIKE (Nightcrawler)

Redatelj: Dan Gilroy

“Noćne kronike” priča je o čovjeku koji lešinari na snimkama prometnih nesreća u Los Angelesu. Sociopat, sistematičan i predan poslu Lou pronalazi sebe u poslu snimatelja prometnih nesreća. Sirove snimke prodaje tv kućama koje, za dobro jutro, serviraju vijesti građanima koji se bude. Što su noći krvavije, gledanost je veća i televizijske kuće su zainteresiranije za Bloomove proizvode. Šokantan film redatelja Dana Gilroya je i komentar na krvoločnost medija, gaženje preko leševa kako bi se došlo do uspjeh i još nekim aktualnim temama. Uloga karijere Jakea Gyllenhaala – u filmu nastupaju i Rene Russo, Riz Ahmed i pokojni Bill Paxton.

NOVA TV, 22.10: POČETAK (Inception) – (2010)

Redatelj: Christopher Nolan

Ideja za film (drugačijeg žanra i izmijenjene radnje) stvorena je u radionici Christophera Nolana je 2001. godine. Međutim, redatelj je realizirao trilogiju o “Vitezu tame” i tek onda krenuo u realizaciju – ništa čudno: s obzirom na kompleksnost priče Nolanu su trebali kreativni i komercijalni uspjesi kako bi dobio odriješene ruke za realizaciju projekta. Prepričati radnju ili bar zaplet filma u nekoliko rečenica nemoguća je misija (zapravo i nije nemoguće, ali u Nolanov svijet snova najbolje je stići bez poznavanja detalja radnje).  “Početak” vrijedi pogledati nekoliko puta kako zbog slojevite priče tako i zbog atraktivnih scena urušavanja snova. Što je san? Što je stvarnost? Odgovori nisu jednostavni – DiCaprio vrlo dobar kao Cobb (film ima i emotivnu, ljubavnu priču) uz asistenciju impresivne glumačke ekipe u kojoj se nalaze i Marion Cottilard, Tom Hardy, Ellen Page, Michael Caine, Cillian Murphy, Tom Berenger, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt i Pete Postlethwaite…”Je ne regrette rien” pjeva Edith Piaff

 

SUBOTA: 11.07

NOVA TV, 22.00: Osvetnici: Rat Beskonačnosti (2018)

Redatelji: Anthony i Joe Russo

Veći, skuplji, raskošniji, duži….sve navedeno je točno kada je riječ o “Ratu beskonačnosti”. Vojska Marvel superjunaka okupljena je kako bi zaustavila Thanosa i njegove pomoćnike – u pitanju je sudbina čitavog svemira. Gotovo tri sata trajanja ispunjeno je akcijom i poznatim superjunačkim likovima. Film traje nešto manje od tri sata, zaradio je milijarde dolara i pravi je izbora za sve ljubitelje superjunaka…

 

HTV 3, 20.10 – OSTANI UZ MENE (Stand by Me) – (1986)

Redatelj: Rob Reiner

Temeljen na istoimenom književnom predlošku Stephena Kinga, “Ostani uz mene” nostalgična je, duhovita i zabavna oda djetinjstvu, pustolovina grupe dječaka. Gordie, Vern, Chris i Teddie, svaki sa svojim dječačkim problemima i sumnjama kreću potragu za tijelom dječaka kojeg je, navodno, pregazio vlak. Vrlo dobre glumačke izvedbi malih glumaca (Will Wheaton, Corey Feldman, Jerry O’Connell i pokojni River Phoenix) ukrašena je nezaboravnom pjesmom Ben E. Kinga….

NEDJELJA: 12.07

DOMA TV, 19.55 – VITEZ TAME (The Dark Knight) – (2008)

Redatelj: Christopher Nolan

Središnji film trilogije o Vitezu tame Christophera Nolana o kojem se zapravo i nema nešto novo napisati. Riječ je o jednom o najboljih i najvažnijih filmova superjunačke tematike – Batman je dobio protivnika, negativca kojeg je teško nadmudriti. Taj je negativac kasnije nagrađen Oscarom. Nažalost, Heath Ledger nagradu nikada nije osobno preuzeo. Nolan je subverzivan, bavi se i aktualnim temama – redatelj je okupio izvrsnu glumačku ekipu (uz Ledgera tu su Christian Bale, Cillian Murphy, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Gary Oldman i Eric Roberts.

RTL 22.50 – OSVETA SITHA (Revenge of The Sith) – (2005)

Redatelj: George Lucas

Ako izuzmemo originalnu trilogiju (epizode 4-6), “Osveta Sitha” najbolji je i najmračniji film serijala iz udaljene galaksije. Film u kojem, između ostalog, možemo vidjeti Anakinovu transformaciju u Darth Vadera, uspon Palpatinea, uništenje većine Jedija, epski obračun Anakina i Obi-Wan Kenobija, rođenje Luka i Leie…. Trenuci kada Imperij preuzima kontrolu nad čitavom galaksijom. Posebno je atraktivan obračun Yode i Palpatinea – Yoda je iznimno uvjerljiv u akcijskim scenama….

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)