FILMSKI NEGATIVCI KOJE PAMTIMO (drugi dio)

FREDDIE KRUEGER (Robert Englund) – serijal “Strava u ulici Brijestova”

Kažu da neki negativci iz filmova izgledaju kao da su dio noćne more. U slučaju Freddieja to je istina – on stvarno dolazi iz noćne mora. Freddie se vraća zbog osvete – nekada davno Freddieja su bijesni roditelji zbog ubojstava djece živog zapalili. Desetljećima poslije Freddie se vraća u snovima djece ljudi koji su manijaka spalili. Krueger je postao jedna od najpoznatijih i najjezivijih horor ikona – film je dobio brojne nastavke, godine 2003. godine Freddy se vratio iz pakla i udružuje snage s još jednom horor ikonom (Jason Voorhees). Godine 2010. snimljen je remake, ali bez Wesa Cravena i Roberta Englunda Freddie odnosno “Strava u ulici Brijestova” nema onakav status kakav je stvorio, danas davne, 1984. godine. Status jednog od najvećih horor negativaca.

MORSKI PAS – “Ralje” (Jaws)

Godine 1975. Steven Spielberg snimio je jedan od najboljih filmova karijere. “Ralje” je kombinacija trilera, horora, filma katastrofe uz dodatak drame – glavni negativac je velika bijela psina koja napada ljude i izaziva strah i paniku u gradiću na obali čiji stanovnici ovise o prihodima, zaradi od turista. Velika bijela psina popularnost i status jednog od najpoznatijih negativaca duguje maestralnoj režiji – u mnogim scenama gledatelj neće vidjeti morskog psa, ali će opasnost osjetiti i doživjeti upravo zbog Spielbergovih redateljskih rješenja uz pratnju jezive glazbe Johna Williamsa. Velika bijela psina pojavila se u tri nastavka (s kojima Spielberg nije imao veze), ali riječ je o filmovima koji su na račun prvog filma pokušali zaraditi dolar više.

SAURON – trilogija “Gospodar prstenova” (2001-2003)

Sauron je odgovoran za sukobe, ratove u Međuzemlju. U nezaboravnoj trilogiji Petera Jacksona, Sauron je preuzeo oblik velikog Oka koji iz Mordora zapovijeda vojskom Mraka. Orci su njegova vojska – pridružio se Sauronu i Saruman – nedostaje tek prsten koji je povezan s njegovom sudbinom. Sauron je iskonsko zlo koje nema milosti – uništiti ga može prsten koji vlada svima odnosno Frodo i Sam….

Photo: Screenshot

ANTON CHIGURH (Javier Bardem) – NEMA ZEMLJE ZA STARCE (No country for Old Men) – (2007)

Moderni vestern braće Coen okupio je vrhunsku glumačku ekipu. Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Woody Harrelson….pravi su izbor za nasilni, sporogoreći film o potjeri za torbom. Torbom čiji je sadržaj – dva milijuna dolara. Ipak, prvo ime filma je Javier Bardem u ulozi dijaboličnog profesionalnog ubojice Antona Chigurha. Chigurh koristi originalno oružje za ubijanje i uživa u poslu. Zasluženi Oscar za Bardema.

DARTH MAUL (Ray Park) – Fantomska prijetnja (The Phantom Menace) – (1999)

U redu, glavni negativci “Star Wars” serijala su Darth Vader i Palpatine iliti Imperator. Međutim, prvi film druge trilogije predstavio je Sitha koji je prebrzo nestao. Darth Maul izgleda kao lik iz pakla, njegov obračun s Qui-Gonom i mladim Obi Wan Kenobijem jedan je od najboljih akcijskih trenutaka čitavog serijala. Teško se oteti dojmu kako je Darth Maul dobio premalo minuta serijala – u solo filmu o Han Solu Darth Maul se pojavio na nekoliko sekundi i dodatno zaintrigirao obožavatelje. Saznali smo za njegovu povezanost s Qi’rom, ali to je, za sada, sve – “Solo” je ostvario skromne rezultate na kino blagajnama i od nastavka neće biti ništa. Možda u budućnosti u nekom drugom filmu (ili seriji) iz udaljene galaksije saznamo više o Darth Maulu…

THE HUMUNGUS i WEZ – Pobješnjeli Max II (Mad Max II) – (1981)

Postapokaliptični svijet budućnosti u kojem vladaju bande luđaka, sadista i ubojica (uz rijetke preživjele iznimke) donio je negativce koji su pravi predstavnici tog svijeta. The Humungus je vođa bande – Jason Voorhees budućnosti, gospodar života i smrti (Kjell Nilsson ime je švedskog glumca, olimpijca koji je interpretirao Humungusa). Njegova desna ruka (preciznije glava) je Wez – agresivni, nemilosrdni luđak čija je specijalnost ubijanje udarcem u glavu. Glavom u glavu. Weza glumi australski glumac Vernon Wells. Jezivi dvojac ne samo zbog izgleda i postupaka već i zbog činjenice da su takvi likovi postali vladari jedine nam planete.

Prvi dio GOODTALKING pregleda negativaca koje pamtimo možete pročitati OVDJE

 

Share

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)