FILMOVI O OSVETI (prvi dio)

Poznata i popularna izreka kaže kako je osveta jelo koje se poslužuje hladno (kažu da je autor spomenute umotvorine francuski pisac Joseph Eugene Sue). Hladna ili topla osveta je čest motiv i pokretač radnje mnogih vrlo dobrih i odličnih filmova. GOODTALKING Vam donosi prvi dio pregleda najboljih/najvažnijih osvetničkih filmova.

OLDBOY (Oldeuboi) – (2003)

Redatelj: Chan-wook Park

Azijski filmaši često su nadahnuti osvetom – Chan-wook Park je snimio osvetničku trilogiju u kojoj je najpoznatiji i najvažniji “Oldboy”. Film osvete, psihološki triler i(li) drama i brutalni koktel nasilja i krvi – sve to i puno više je “Oldboy” ,film redatelja Chan-wook Parka. “Oldboy” je u furioznom stilu osvojio kritiku i publiku te mnogim ljubiteljima filma po prvi puta predstavio kinematografiju Južne Koreje iz koje su, od “Oldboya” do današnjeg dana, stigli mnogi sjajni filmovi. No “Oldboy” je, na neki način, probio led kod šire publike. Radnja? Nakon 15 godina zatočeništva u sobi na nepoznatoj lokaciji, Oh Dae-su pušten je na slobodu. Na prvu izgleda da je glavni protagonist nedužan, krivo zatočen no kako film odmiče pred gledateljem se (uz krvave obračuna – Oh Dae-su ima pet dana da pronađe svojeg tamničara) polako slaže mozaik nevjerojatne istine. Redatelj glavnog (anti)junaka pred velika iskušenje – psiholoških igara i poigravanja s percepcijom nije pošteđen ni gledatelj. Gledati nekoliko puta – tek tada se mogu otkriti svi detalji vrhunske filmske slagalice zvane “Oldboy”. Ono što je, kada je osveta u pitanju, intrigantno kod “Oldboya” – riječ je o dvostruko osvetničkom filmu: Oh Dae-su traži osvetu za godine zatočeništva, ali je istovremeno i subjekt osvete…

Photo: Tartan Films

GLADIJATOR (2000)

Redatelj: Ridley Scott

Osvetnička priča realizirana kao povijesni spektakl koji je osvojio pet Oscara. Nagradu je trebao dobiti i dijabolični Joaquin Phoenix za ulogu Commodusa – Oscara je osvojio pokojni Branko Lustig u kategoriji najboljeg filma. Priča o osveti i povratku iz mrtvih časnog Maximusa ima epski zamah, izvrsne akcijske scene. Zapravo srce i duša filma može se pronaći u citatu koji prati jednu od najboljih scena filma. Maximus kaže:

My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.”

VIDIO SAM VRAGA (2010)

Redatelj: Jee-woon Kim

Ponovo Azija, ponovo Južna Koreja i ponovo izvrstan film u kojem je osveta ključni detalj radnje. Glavni junak film (koji, kako radnja filma odmiče, postaje antijunak) je agent Kim-Soo u lovu na serijskog ubojicu. Agent ima i osobne razloge da se obračuna s nemilosrdnim ubojicom. Nakon trećine filma ubojica je uhvaćen (tumači ga oldboy Min-Sik Choi) no tek tada počinje obračun. Osveta.
Snimiti napeti, uspjeli triler/horor u kojem je ubojica poznat u uvodnim minutama filma nije čest slučaj. Redatelj Kim-Je Woon je uspio – “Vidio sam vraga” iznimno je krvav i brutalan komad filmskog užasa koji šokira, iznenađuje i(li) izaziva gađenje, ali ne ostavlja ravnodušnim. Film koji putuje tamnom stranom ljudske prirode i pokazuje kako je, ponekad, tanka crta između razuma, oprosta i ludila. Horor i triler, film osvete s izvrsnim glumačkim izdanjima.

Photo: Magnolia Pictures

KILL BILL Volume 1 i Volume 2 (2003 i 2004)

Redatelj: Quentin Tarantino

U pregledu je već spomenuto kako su filmaši iz Azije često koristili osvetu kao pokretačku snagu svojih filmova. S obzirom na to da je Quentin Tarantino ljubitelj azijske kinematografije stigla je i njegova vizija osvete sa snažnim azijskim utjecajem. Isprva je “Kill Bill” trebao biti jedan film, ali je razbijen na dva dijela. Glavna junakinja je The Bride – bivša članica tima vrhunskih ubojica. Mlada je pokušala pobjeći od života ubojice i nastaviti normalno živjeti, ali Bill takav scenarij nije prihvatio. The Bride čudom preživi i kreće po osvetu. Puno akcije i nasilja, vrhunska glumačka ekipa sa snažnim azijskim utjecajem (Lucy Liu, Chiaki Kuriyama, Sonny Chiba…) i detaljima iz azijske kinematografije – tako izgleda osveta directed by Quentin Tarantino.

VRANA (The Crow) – (1994)

Redatelj: Alex Proyas

Film temeljen na stripu ima sjajno pogođen, mračan ugođaj koji u potpunosti odgovara priči filma, ali i događajima na snimanju. Glazbenik Eric Draven ubijen je u trenucima kada je pokušao djevojku obraniti od nasilnika, silovatelja. Vrana će Dravena vratiti iz mrtvih – on kreće u potragu za počiniteljima, članovima lokalne bande kriminalaca.

Tijekom snimanja filma nesretnim je slučajem stradao Brandon Lee što je “Vrani” dalo dodatnu dozu mistike i tragedije. Tijekom filma slušamo izvrsni soundtrack i nakon svakog gledanja ostaje vječno pitanje o karijeri nesretnog Leeja mlađeg. U trenutku smrti imao je samo 28 godina…

GROF MONTE CRISTO (The Count of Monte-Cristo) – (1975)

Redatelj: David Greene

Književni predložak Roberta Dumasa ima više od 1000 stranica i, s obzirom na opširnost, nije jednostavno knjigu prebaciti na film. Najpoznatija i najpopularnija verzija snimljena je davne 1975. godine koju je režirao Davida Greena. Riječ je o televizijskom filmu koji je okupio vrlo dobru glumačku ekipu – Edmond Dantes odnosno Monte Cristo je Richard Chamberlain, Tony Curtis je Fernando Mondego, Donald Pleasence je Danglars dok je grofova voljena Kate Nelligan. Radnja? Edmond Dantes je prevaren od prijatelja i bačen u zatvor na kraju svijeta. Nakon godina zatočeništva Dantes uspije pobjeći, pronalazi blago i postaje grof. Grof Monte Cristo koji kreće u potragu za bivšim prijateljima…

Photo: Screenshot

SMRTONOSNA ŽELJA (Death Wish) – (1974)

Redatelj: Michael Winner

Kontroverzan je i uvijek aktualan film redatelja Michaela Winnera. Charles Bronson je Paul Kersey, živi u New Yorku sa ženom i kćeri. Živi mirnim životom, pacifist je i protiv rata. Njegovi pogledi na život počinju se mijenjati nakon stravičnog zločina – kriminalci provaljuju u njegov stan, ubijaju suprugu i siluju kćer. Nakon što institucije ne obavljaju posao i ne pronalaze krivce, Kersey kupuje pištolj i kreće u osvetnički pohod ulicama New Yorka.

Zbog sadržaja neki su filmaši odbili sudjelovati u projektu – nakon premijere film je optužen kako potiče nasilje odnosno uzimanje pravde u svoje ruke. Kako god bilo riječ je o jednom od najboljih filmova osvete i ulozi koja je postala jedna od najvažnijih u karijeri Charlesa Bronsona. Snimljeno je četiri nastavka….

POBJEŠNJELI MAX (Mad Max) – 1979

Redatelj: George Miller

Film koji je lansirao Millera i Gibsona priča je o osvetu. Žestokoj, brutalnoj i nemilosrdnoj – baš kao što su to i razlozi za osvetu. Max Rockatansky je policajac u bliskoj budućnosti – nakon što u obračunu na cesti pogine Nightrider, pripadnik bande luđaka koji orgijaju cestama Rockatansky postaje njihova meta. Rockatansky će (pre)živjeti, ali prva je žrtva njegov kolega Goose. Nakon njegovog stradanja Max daje ostavku i odlazi na odmor, ali Toecutter i ekipa luđaka pregazit će Maxovu ženu i kćer….

Film ceste i film osvete u kojem nema milosti. Način na koji je Max riješio posljednjeg člana bande (Johnny The Boy) nekima je poslužila za detalj u horor filmovima.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)