RECENZIJA: PERRY MASON: Vrag u Los Angelesu

AUTORI SERIJE: Ron Fitzgerald, Rolin Jones

GLAVNE ULOGE: Matthew Rhys, John Lithgow, Tatiana Maslany, Nick La Croix, Jedediah Jenk, Chris Chalk

TRAJANJE: 1 sezona, 8 epizoda

 

Život može biti težak ljudima koji nemaju prijatelje.”

Više od 150 milijuna prodanih knjiga, osamdeset knjiga i priča u kojima je glavni protagonist. Popularna televizijska koja se emitirala pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, tridesetak filmova – kratki je životopis odvjetnika/istražitelja Perryja Masona, lika nastalog iz pera Earla Stanleyja Gardnera. Impresivne brojke te stalna potraga za novim, gledanja zanimljivim serijskim sadržajem potaknuli su čelnike HBO-a u realizaciji nove serije o popularnom odvjetniku…

Velike ambicije i očekivanja od serije HBO je potvrdio pokušavajući angažirati Roberta Downeyja JR. za ulogu Masona. Međutim, glumac je, zbog previše obaveza, morao odustati – glavnu je ulogu preuzeo Matthew Rhys najpoznatiji po vrlo dobrom nastupu u seriji “Amerikanci”. Glumačka je ekipa pojačana je Tatianom Maslany (“Orphan Black”) i uvijek rado gledanim, pouzdanim veteranom Johnom Lithgowom i terminatorom Robertom Patrickom…

Godina 1931. broji zadnje dane. U nedostatku ozbiljnijeg posla odvjetnik Perry Mason bavi se fotografijama inkriminirajućeg sadržaja koje služe za…ucjenu. Mason je svjedočio, za gledatelja, teško probavljivu scenu seksa, fotografirao i očekuje zaradu. Posao nije završen na pravi način, ali Mason uskoro počinje raditi na slučaju koji je šokirao Los Angeles. Jednogodišnji Charlie Dodson otet je i roditelji moraju platiti 100 000 dolara. Dolari su pronađeni, ali dječak nije spašen – Mason vodi svoju istragu i prvi tragovi vode prema evangelističkoj crkvi….

Radnja serije događa se zadnjih dana 1931. te početkom 1932. godine. Amerika se oporavlja od ekonomske krize – ne tako davno završio je Prvi svjetski rat. Perry Mason je lik koji je u potpunosti prilagođen vremenu – ništa glamurozno i prestižno nema u odvjetnikovu životopisu (privatno ili poslovno, sasvim je svejedno). Tijekom istrage Mason će u fizičkim obračunima redovito izvući deblji kraj, progone ga demoni prošlosti (rat) te razdvojenost od sina, Mason je, pogađate, razveden. Tijekom serije otkrivaju se još neki detalji odvjetnikove životne priče – detalji koji potvrđuju Masona kao gubitnika. Spletom okolnosti on dobiva priliku raditi na slučaju i može se reći da njegov poslodavac i nadređeni E.B iliti Elias Richard nije mogao bolje izabrati. Slučaj koji Mason preuzima postaje njegova prilika za iskupljenjem – prilika da, konačno, u životu napravi nešto kako treba, nešto vrijedno. Perry Mason ima veliku motivaciju i želju (uz intuiciju) da rasvijetli sudbinu malenog Charlieja Dodsona, ali do istine je dug i opasan put….

“Perry Mason” je serija impresivnog vizualnog izgleda. U većini epizoda vlada noirovski ugođaj, scene su postavljene i snimljene s puno detalja i izvrsno se nadopunjuju i pojačavaju priču. Zasluge za izgled serije i ugođaj serije pripadaju veteranu HBO serija Timothyju Van Pattenu koji je režirao epizode serija kao što su “Igra prijestoljaObitelj SopranoŽica , “Carstvo poroka”, “Rim”…

Photo: HBO

Gledateljima osjetljivima na brutalne scene (npr. prikaz leševa) “Perry Mason” može biti u pojedinim trenucima veliki izazov. Autori odnosno redatelji gledatelja suočavaju s uznemirujućim prikazima ubijenih kako na mjestima zločina tako u mrtvačnici. Kamera ne izbjegava prikazati zločine – zahtjevno i uznemirujuće za gledanje, ali i vrlo uvjerljivo. Počinitelji zločina  spremni su na sve…

Istraga i crtice iz Masonova privatnog života (flashbackovi iz ratnih dana izgledaju iznimno uvjerljivo) nadopunjuje se te isprepliću s histerijom u Los Angelesu zbog slučaja malenog Charlieja Dodsona. Medijski linč i rulja željna krvi bez obzira na to što krivnja nije dokazana pokazuju kako čovječanstvo i nije pretjerano evoluiralo (kada su u pitanju spomenuti detalji) od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas. U redu, “Perry Mason” je izmišljena priča, ali reakcije su poznate.

Prva sezona preispituje i dio ljudi se bave religijom, religijskim  fanaticima, lažnim prorocima i njihovom povezanošću sa svjetovnom vlašću. Povezanost je rezultat interesa – kada su obostrani dogovor se brzo postiže. Uz leševe, ubojstva i mrtve iz Los Angelesa možda i najpotresnija je sudbina, zapravo epizoda iz djetinjstva propovjednice sestre Alice. Trenutak kada je, kako njena majka kaže, Bog poslao ovog gospodina da im pomogne..

Vrlo dobre glumačke izvedbe mogu se vidjeti u seriji – Matthew Rhys vrlo dobro interpretira glavnog lika. Njegov je Perry Mason lik koji je izgubljen u životnim (ne)prilikama. Odvjetnik koji više sliči Indiani Jonesu s obzirom na vječnu smeđu jaknu – odijelo će odvjetnik obući tek u finalu sezone. Tatiana Maslany je pronašla novu, originalnu glumačku interpretaciju (nije jednostavno s obzirom na količinu različitih izvedbi u seriji “Orphan Black”) dok je John Lithgow (ponovo) izvrstan. Sudbina Eliasa Bircharda, lika kojeg Lithgow interpretira, tematizira i danas aktualnu temu…vrlo dobra je i Gayle Rankin u ulozi dječakove majke.

Serija “Perry Mason” vizualno je raskošna kombinacija kriminalističke priče i drame. Noirovski ugođaj izvrsno se nadopunjuje sa svakodnevicom grada šokiranog brutalnim zločinom kojeg istražuje odvjetnik progonjen prošlošću. “Perry Mason” sadrži nekoliko vrlo dobrih glumačkih izvedbi i pravi je izbor za ljubitelje serija. Najviše za one koji favoriziraju kriminalističke priče.

OCJENA: 8.5

https://youtu.be/rNATvJMPZaA

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)