RECENZIJA: DA 5 BLOODS – potraga za zlatom u Vijetnamu

REDATELJ: Spike Lee

GLAVNE ULOGE: Delroy Lindo, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Witlock Jr., Jonathan Majors, Paul Walter Hauser, Melanie Thierry, Jean Reno, Johnny Nguyen, Chadwick Boseman

TRAJANJE: 154 minute

 

War is about money. Money is about war.” – govori Norman, američki vojnik tijekom rata u Vijetnamu. Rečenice su upućene njegovim suborcima, maloj postrojbi Afroamerikanaca, Crnaca pripadnika američke vojske. Norman je vođa, uzor i inspiracija kolegama vojnicima, ali njegov će se život zauvijek ugasiti daleko od domovine. U akciji spašavanje CIA-inog zlata Norman pogiba – četvorica suboraca daju riječ kako će se jednog dana vratiti na mjesto nesreće. Jednog dana doći će Normanove posmrtne ostatke premjestiti u SAD te pokupiti skriveno zlato. Desetljećima nakon završetka rata Paul, Otis, Eddie i Melvin vraćaju se u Vijetnam na posljednju misiju….

Spike Lee novo je poznato i priznato redateljsko ime koje je realiziralo projekt pod etiketom “Netflixa”. Nakon Scorsesea, Baya, Finchera (njegov novi filma “Hank” očekuje se krajem godine na, pogađate, “Netflixu”), Cuarona, braće Coen…. Lee je novo pojačanje u ponudi ovog streaming servisa.

This film coming’s out at the right time for the world we live in.” – izjavio je Lee u razgovoru za “Variety” uoči premijere filma. Redatelj je u pravu – nakon recentnih događaja u SAD-u (prosvjedi zbog ubojstva Georgea Floyda) Leejev film tematizira probleme, prije svih, američkog društva. Zapravo, riječ je problemima (rasizam, velike socijalne razlike, američki intervencionizam…) koji i dalje traje iako je od završetka rata u Vijetnamu prošlo više od četiri desetljeća…

Lee obožava spomenute teme (posebno kada je riječ o rasizmu) i njegovi filmovi često ih obrađuju. Redateljev prvijenac “Učini pravu stvar” (ujedno i najbolji Leejev film) s puno redateljskog nerva i suptilnosti prikazao kako tinjajuće etničke i rasne napetosti rastu tijekom ljetnog dana u Brooklynu. Rastu do eksplozije i tragičnog završetka. Posljednji film koji je Lee snimio prije “Da 5 Blood” je “Crni član KKKlana” koji je redatelju donio prvu nominaciju za “Oscara” u kategoriji najboljeg redatelja. “Da 5 Blood” tematski je blizak spomenutim filmovima, ali kreativno je korak iza njih…

U prvim trenucima filma Lee ubacuje dokumentarne snimke Mohammada Alija i njegova razmišljanja o ratu u Vijetnamu. Ali nije jedini – čitavim trajanjem filma redatelj ubacuje snimke mnogih važnih i poznatih Afroamerikanaca. Od Martina Luthera Kinga do Edwina Mosesa Lee objašnjava velike i važne ljude crne boje kože. U objašnjavanju ima i ponešto podcjenjivanja gledatelja, ali ono je rezultat Leejeve ambicije da svi spomenuti dotaknu svakog gledatelja. Film sadrži i stravične snimke i fotografije stradanja civila tijekom rata u Vijetnamu – da, rat u Vijetnamu bio je brutalna i krvava epizoda američke (i vijetnamske) povijesti, ali filmska je umjetnost (u igranoj i dokumentarnoj formi) temu iscrpno i detaljno obradila te je ona poznata i bliska ljubiteljiima filma.

Motiv oko kojeg Lee gradi film je odlazak Afroamerikanaca u Vijetnam kako bi ratovali u ratu koji je bijela stvar, kojeg Crnci nisu htjeli i za kojeg nisu odgovorni. Pojačat će takav dojam u trenucima kada vojnici slušaju radio na crti bojišnice – radio stanica iz Vijetnama prenosi vijest kako je ubijen Martin Luther King. Lee ovdje potencira žrtvu Afroamerikanaca (koje su velike i teške), ali ne spominje činjenicu kako je i veliki dio bijele Amerike bio protiv rata u Vijetnamu. Pripadnici vijetnamske vojske nisu birali- boja kože leševa koji su stizali u SAD bila je crne, ali i bijele boje – za njih su vojnici bili agresori. Amerikanci. U redu, rat u Vijetnamu bio je bijeli rat ako se uzme u obzir naredbodavaca (američki predsjednici, vojni vrh…), ali i veliki broj pripadnika bio je protiv. I to je pokazao na ulicama SAD-a i bježeći od mobilizacije.

David Lee /Netflix

Norman, lik koji je mrtav, ali se oko njegovog lika i djela vrti čitava priča prilično je idealiziran – Normanova namjera da zlatne poluge vrati svojem narodu prilično je nategnuta, ali s obzirom na prikaz Normana očekivana. Njegova suprotnost je Paul – godinama nakon Vijetnama on je veteran, crni veteran, koji je glasao za Trumpa. Da, Trump je spomenut i prikazan nekoliko puta u filmu. U kontekstu kakvom zaslužuje, ali ništa novo i nepoznato u tome nema.

Zlatne poluge odnosno zakopano, skriveno blago izvrsno funkcionira kao metafora života četvorice veterana. Operacija iskopavanja posmrtnih ostataka prijatelja i suborca te zlatnih poluga zapravo je ponovno suočenje s ratnim strahotama i prikaz kako rat za glavnu četvorku filma (ali i veterane mnogih ratova) nikada nije prestao. Lee ponavlja ono što je Oliver Stone napomenuo u posljednjim trenucima PlatoonaRat je gotov, ali će uvijek biti u nama. Do smrti” – govori Chris u finalu filma. Upravo je takva sudbina zadesila veterane čije sudbine gledamo u filmu.

“Platoon” nije jedini film koji se spominje u “Da 5 Blood” – “Rambo” i “Delta Force” Chuck Norrisa i “Apokalipsa danas” mogu se pronaći u filmu. “Da 5 Blood” u nekim trenucima sliči i “Blagu Sierra Madre” Johna Houstona s Bogartom u glavnoj ulozi. Houstonov film je znatno superiorniji s manje nelogičnosti u scenariju…

Lee nije zaboravio akciju i pucnjavu – kakav bi to film o Vijetnamu bez akcijskih scena. Film sadrži i duhovite scene te vrijedi spomenuti kako je ideja o povratku američkih veterana u Ho Chi Minh (Saigon) desetljećima nakon rata prilično zanimljiva. Grad koji zbog blještavih reklama velikih kompanija izgleda više američki nego…vijetnamski. Stilski je film razigran i dotjeran.Spomenuta je i Francuska odnosno Francuzi koji su imali svoju ulogu u događajima u Vijetnamu…

Delroy Lindo jedan je od onih glumaca koji je nastupio u velikom broju filmova, ali većinom u sporednim ulogama (“Uhvatite malog”,”Clokers”, Slomljena strijela”, “Crooklyn”, “Ransom”….). Iako “Da 5 Bloods” sadrži veliki broj likova glumac se interpretacijom Paula nametnuo gledatelju i prvo je glumačko ime filma. Vrlo dobre uloge su ostvarile i Clarke Peters (Lester iz serije “Žica”) te Johnny Nguyen. Zapravo, odabir čitave glumačke ekipe je dobar – nema podbačaja, ali nema (osim Linda) vrhunskih izvedbi.

Većina američkih kritičara ispisuje panegirike i ne štede pohvale za novi film Spikea Leeja. Koliko su pohvale zasluga stvarnog oduševljenja filmom, a koliko na njih utječe trenutna situacija u SAD-u teško je procijeniti no teško se oteti dojmu kako je “Da 5 Bloods” korak iza redateljevih filmova koji se bave istim temama (npr. “Učini pravu stvar”). Velika je vjerojatnost kako će na predstojećim dodjelama filmskih nagrada “Da 5 Bloods” dobiti više nominacija. Moguće je da Spike Lee postane prvi Afroamerikanac dobitnik nagrade za najboljeg redatelja. Neće biti prvi puta da redatelj dobije nagradu za film nije najbolji u njegovoj filmografiji….

OCJENA: 6

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)