RECENZIJA: BOGOMOLJKA – zašto je Stephen King uživao u francuskoj seriji?

AUTORI SERIJE: Alice Chegaray-Breugnot, Gregoire Demaison, Nicolas Jean

GLAVNE ULOGE: Carole Bouquet, Fred Testot, Manon Azem, Frederique Bel, Serge Riaboukine

NAZIV ORIGINALA: La Mante

TRAJANJE: 1 sezona, 6 epizoda

 

“Došla sam te podsjetiti da nisam zaboravila.” –

 

Veliki vjetar u leđa serija “Bogomoljka” dobila je u nekoliko rečenica koje je Stephen King. Milijuni pratitelja slavnog pisca dobili su preporuku za gledanje “Bogomoljke” u rečenicama objavljenima na Twitteru. King je milijunima pratitelja napisao: “Uživam u “Bogomoljci (“Netflix”). Serija istražuje dosad neistražena područja odvratnosti.” Iako je riječ o seriji gdje nema fantastike i paranormalnih detalja (njima se King često služi kada istražuje tamnu stranu) prigrlio je “Bogomoljku”. Serija doista istražuje područja odvratnosti ljudskog postojanja (koja su, istine radi, već viđena u televizijskim serijama) – s obzirom na neke Kingove priče nije čudno što je King izabrao “Bogomoljku”….

Pariz. Prošlo je nešto više od četvrt stoljeća kako je Bogomoljka brutalno likvidirala osam osoba. Njeno ime je Jeanne Deber i nakon osme žrtve uhićena je i poslana na odsluženje kazne. Doživotna robija. Bogomoljka odnosno Jeanne je zaboravljena sve do trenutka kada se u gradu pojavljuje imitator. Serijski ubojice koji u potpunosti kopira Bogomoljku i detaljno rekonstruira njena ubojstva. Troje ljudi je ubijeno, policija nema nikakvog traga i nema drugog izbora nego pomoć potražiti kod Jeanne. Ona pristaje razgovarati s detektivom Ferraccijem (upravo je Ferracci uhitio Jeanne), suradnja je dogovorena, ali uz nekoliko uvjeta. Jedan od njih zove se Damien Carrot – on bi trebao biti jedina osoba s kojom Jeanne misli razgovarati i pomoći u hvatanju ubojice. Zašto baš Damien? On je Jeannein sin kojeg nije vidjela 25. godina. Od trenutka kada je uhvaćena…

Autori serije “Bogomoljku” su realizirali nadahnuti s više poznatih naslova – serija je, uz neosporan autorski dodir, kombinacija trilera, horora i obiteljske drame u kojoj se mogu prepoznati motivi filmova “Kad jaganjci utihnu” i “Sedam”, ali i scene nalik onima iz “Misery” te “Isijavanja” (eto još jedne poveznice između serije i Stephena Kinga).

Razina brutalnosti nasilja, prikaz žrtava u seriji žestoka je i “Bogomoljka” zaslužuje poznato upozorenje kako serija sadrži uznemirujući sadržaj. Nasilje i brutalnost dio su radnje nisu tek sredstvo kojim autori žele šokirati gledatelja. Pored raskomadanih leševa “Bogomoljka” ionako sadrži šokantnih i, za gledatelja, neugodnih trenutaka.

Photo: Netflix

“Bogomoljka” je, istodobno, triler o utrci s vremenom i potragom za ubojicom (Stallone je u “Razbijaču” viknuo “Send a maniac to catch One – u slučaju “Bogomoljke” slična je situacija uz izuzetak riječi maniac koju bi trebalo promijeniti u monster) te obiteljska drama. Uvodne dvije epizode kao i posljednje dvije imaju veći trilerski ugođaj dok su središnje epizode nešto više dramske i bave se obiteljskim odnosima. Teško je pronaći prave riječi za opisati obiteljske odnose koje možemo vidjeti u seriji – disfunkcionalna obitelj je preslaba definicija onog što gledatelj može vidjeti. Zapravo, događaji koji se protežu tijekom više od četvrt stoljeća oblikuju protagoniste i utječu na njihove odluke u privatnom životu. Demoni prošlosti zakucali su na vrata sadašnjosti

Kao i svaki dobar triler “Bogomoljka” ima nekoliko obrata, iznenađenja koja očekuju gledatelja. Neki se mogu predvidjeti, ali neki su potpuno neočekivani. Doživljaj odnosno faktor iznenađenja ovisi od gledatelja do gledatelja, ali neke su scene neočekivane i teško ih je zaboraviti (npr. perilica za rublje).

Glumačka ekipa je vrlo dobra uz jednu iznimku – bivša Bondova djevojka Carole Bouquet dojmljiva, jeziva, ali i ranjiva u ulozi “Bogomoljke”, vrlo dobre su Manon Azem i Frederique Bel kao i Serge Riaboukine istražitelj Pascal Demolon. Spomenuta iznimka je Fred Testot koji interpretira Damiena. Slojevita i vrlo zahtjevna uloga ipak je bila preveliki teret za glumca. Teško se oteti dojmu kako bi neki drugi Damien bio uvjerljivi od Testota…

“Bogomoljka” je serija u kojoj se na brutalan način isprepliću obiteljska priča i lov na ubojicu. Autori serije ne štede protagoniste serije, ali su jednako nemilosrdni i prema gledatelju – unatoč realističnim prikazima zločina i ubojstava riječ je o seriji koju ne treba preskočiti. Posebno ako ste ljubitelj trilera i potraga za serijskim ubojicama.

 

OCJENA: 8

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)