IN MEMORIAM: JOEL SCHUMACHER

Prije nekoliko dana u osamdesetoj godini preminuo je američki filmaš Joel Schumacher. Zanimljiva je i neujednačena Schumacherova redateljska karijera – od videospotova (INXS) preko televizijskih serija (“Kuća od karata”, “Malibu Road”) do niza filmova (neki su izvrsni, neki baš i ne). Površnost i glad za klikovima nekih domaćih portala rezultirali su naslovima u kojima se ističe kako je preminuo redatelj dva Batman filma. Da, Schumacher je potpisao dva Batman filma (“Batman i Robin”, “Batman zauvijek”), ali njegova je karijera puno više od filmova o čovjeku-šišmišu. 

Pokojni Schumacher kroz naslove o redatelju Batman filmova (od kojih je jedan – “Batman i Robin” promašaj epskih razmjera, ali o tome nešto kasnije) dijeli medijsku sudbinu glumca kojeg (ponovo površno) vrednuju kroz ulogu koja ga je učinila svjetski poznatim. Zapravo, vampiri su poveznica između Schumachera i glumca. Pogađate, riječ je o Robertu Pattinsonu. Iako je od završetka “Sumrak” sage i grozne uloge vampira Edwarda prošlo osam godina Pattinson je i dalje za mnoge onaj blijedi, feminizirani vampir. Bez obzira na vrlo dobra izdanja u filmovima RoverPaklena noć i “Svjetionik te suradnji s redateljima kao što su David Cronenberg, James Gray, Robert Eggers, braća Safdie i Christopher Nolan, Pattinsonu se ne oprašta nastup u “Sumraku”.

Na koji način vampiri povezuju Pattinsona i Schumachera? Obojica su globalno poznati postali nakon filmova o vampirima – godine 1987. Schumacher je režirao film “Izgubljeni dječaci” (The Lost Boys). “Izgubljeni dječaci” vrlo dobar je vampirski tinejdžerski film osamdesetih – suprotnost “Sumraku”. Vampiri su donijeli slavu Schumacheru i Pattinsonu – redateljevi izgubljeni dječaci (Jason Patric, Kiefer Sutherland, Corey Haim…) superiorniji su Edwardu i ekipi. Međutim, i Schumacher ima svoj “Sumrak” – riječ je o jednom od većih promašaja u filmskoj povijesti poznatom pod nazivom “Batman i Robin” (uz napomenu kako je “Sumrak” saga ostvarila izvrsne komercijalne rezultate za razliku od “Batmana” koji je promašaj na svim razinama).

“Batman i Robin” ili razlozi katastrofe….

Photo: Warner Bros

Tri godine nakon filma “Batman se vraća” Tima Burtona, Schumacher je dobio priliku realizirati Batman film. U kostim čovjeka-šišmiša uskočio je Val Kilmer – članovi jake glumačke ekipe filma postali su Nicole Kidman, Tommy Lee Jones i Jim Carrey. Film je dočekan prilično rezervirano, većina obožavatelja i kritičara nisu bili oduševljeni (usporedbe s Burtonom bile su neizbježne), ali film je dovoljno zaradio kako bi se krenulo u realizaciju novog projekta. Dvije godine kasnije Schumacher je ponovo redatelju 125. milijuna dolara vrijednom filmu “Batman i Robin”. Novi Batman postao je George Clooney – dodani su i Arnold Schwarzenegger (njegov je honorar iznosio dvadeset i pet milijuna dolara), Uma Thurman, Alicia Silverstone, Chris O’Donnell i Elle Macpherson. Na snimanju je često dolazilo do nesuglasica između članova ekipe – Schumacher se sukobio s čelnicima “Warnera” koji su inzistirali da film bude što više prilagođen mlađim i najmlađim gledateljima (toyetic) kako bi se zaradilo na prodaji igračaka, video igara s likovima iz filma. Neke su scene izbačene, neke dodatno snimane. Čitav kaos je rezultirao jednim od najvećih promašaja u povijesti filma – Clooney je realizaciju filma nazvao bacanjem novca dok se Schumacher ispričao obožavateljima i svim ljubiteljima filma na konačnoj verziji “Batmana i Robina”. Film je redovito na različitim listama najlošijih filmova međutim Schumacher nije odustajao od Batmana. Pokušao je redatelj realizirati projekt “Batman: Year One” u kojem bi Kurt Russell glumio mladog Jamesa Gordona. Očekivano, Schumacher je odbijen – novi Batman film stigao je 2005. godine u režiji Christophera Nolana.

Schumacherova filmografija puno je više od filmova o Batmanu…

Photo: Christine Loss/20th Century Fox

Joel Schumacher ne pripada najboljima u povijesti. Nije prva redateljska liga – njegova filmografija oscilira, opterećena je spomenutim Batman promašajem, ali redatelj je snimio više dobrih i odličnih filmova koji se pamte. “Dan ludila” i “Telefonska govornica” pripadaju vrhu redateljevog opusa.

“Dan ludila” priča je o psihičkom pucanju običnog čovjeka kojem je svega dosta i želi otići kući. Kroz putovanje gradom frustriranog D-Fensa (sjajni Michael Douglas) Schumacher se kritički dotaknuo američkog načina života. 

Održati napetost čitavim trajanjem filma u kojem se radnja odigrava na jednoj lokaciji nije jednostavan redateljski posao. Schumacher je uspio u filmu “Telefonska govornica” (zasluge pripadaju i kultnom američkom filmašu Larryju Cohenu, scenaristu filma). Film prati samodopadnog Stua Sheparda koji se, spletom okolnosti, nađe zatočen u telefonskoj govornici. Na nišanu snajpera Stu mora priznati grijehe i suočiti se s vlastitim životnim odlukama…

Vampiri, sudske drame, istinita priča i doživljaji s one strane…

Photo: Screenshot

Izgubljeni dječaci” spomenuti su u tekstu – riječ je o jednom od najpopularnijih tinejdžerskih horora ne samo kada je riječ o osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Dvije su sudske drame (s dodatkom trilera) važne za redateljevu filmografiju – prva je “Klijent” iz 1994. u kojem dječak postaje svjedok mafijaškog obračuna – dječak je Brad Renfro – njegova je odvjetnica Susan Sarandon (nominacija za “Oscara”) u filmu nastupa i Tommy Lee Jones. Druga je “Vrijeme ubijanja” (temeljena na knjizi Johna Grishama) u kojoj otac (Samuel L. Jackson) preuzima pravdu u svoje ruke. Iako film ima pomalo idealizirani rasplet priča je zanimljiva i danas aktualna – glumačka ekipa filma izvrsna (uz Jacksona tu su i Kevin Spacey, Sandra Bullock, Matthew McConaughey, Oliver Platt, Kiefer i Donald Sutherland i Ashley Judd.

Godine 2003. Schumacher je ekranizirao priču o novinarki koja je ubijena zbog pisanja o aktivnostima preprodavača droge. Za ulogu u filmu “Veronica Guerin” Cate Blanchett nominirana je za nagradu “Zlatni globus”.

Jedan od najpopularnijih filmova Joela Schumachera je “Tanka linija smrti” (Flatliners). Grupa studenata medicine pokušat će saznati što je s druge strane – što nas čeka nakon smrti. Način je opasan, ali jedini logičan – svatko od njih će tijekom eksperimenta zaustaviti životne funkcije. Ono što će donijeti s druge strane intrigantno je i stravično zanimljivo. Film je okupio vrlo dobru glumačku ekipu koju predvode Kevin Bacon, Julia Roberts, William Baldwin, Oliver Platt i redateljev ljubimac Kiefer Sutherland.

Vijetnam i trileri za kraj….

Photo: Screenshot

“Zemlja tigrova” prikazuje život u kampu američke vojske gdje obuku prolaze regruti koji odlaze u Vijetnam. Jedan od njih je Roland Bozz (Colin Farrell) koji ne želi ratovati te pokušava neposluhom izbjeći odlazak na ratište. Međutim, njegovi postupci izazivaju potpuno drugačiji efekt kod zapovjednika..

“Osam milimetara” temom je najmračniji film redateljeve karijere (priču filma zamislio je Andrew Kevin Walker zaslužan i za priču trilera “Sedam”). Iako je kritika sasjekla film, publika mu nije okrenula leđa (iznimno gledan u vrijeme videoteka). Priča prati privatnog istražitelja Toma Wellesa (Nicholas Cage) koji dobiva novi slučaj – istražiti autentičnost snuff filma. Welles odlazi u Hollywood kako bi početo istragu slučaja. U filmu nastupaju Joaquin Phoenix i James Gandolfini.

Jim Carrey može biti uvjerljiv i funkcionalan u trileru – dokaz je njegov nastup u filmu “Broj 23″. Godine 1999 Schumacher je spojio Roberta De Nira i pokojnog Phillipa Seymoura Hoffmana u filmu “Nepodnošljivi prijatelji” (Flawless). Jedan je bivši policajac, konzervativan i…teško bolestan. Drugi je transvestit koji će postati žena. Ništa nemaju zajedničko, ali sudbina često spoji nespojivo.

Na kraju ostaje spomenuti i “Vatru svetog Elma“. Romantična drama/komedija u kojoj pratimo grupu prijatelja koji nakon završetka studiranja žele (moraju?) pronaći mjesto u svijetu odraslih. Film u kojem nastupaju, između ostalih, Andie McDowell, Demi Moore, Rob Lowe i Emilio Estevez.

Joel Schumacher snimati filmove više neće, ali iza njega je ostalo dovoljno vrijednih filmova zbog kojih će ostati zapisan u bilježnicama ljubitelja filma. Bez obzira na Batmana….

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)