FILMOVI KOJE (možda) NISTE POGLEDALI (prvi dio)

GOODTALKING kreće s novom rundom, zapravo rubrikom filmskih preporuka. Riječ o filmovima koji nisu zaradili stotine, milijarde dolara. Filmovima koji su u drugom planu, filmovima koji nisu dobili pažnju koju zaslužuju ili su, iz različitih razloga, prošli ispod radara ili o filmovima koji su bili rado gledani u videotekama (nekadašnjim, ne današnjim virtualnim) Različitih žanrova, ali imaju nešto zajedničko – svi su vrijedni gledanja.

 

MRTVI PREDSJEDNICI (Dead Presidents) – (1995)

Redatelji: Albert i Allen Hughes

Prije nekoliko tjedana, pod naslovom Da 5 Bloods , izašao je novi film Spike Leeja. Lee je, između ostalog, u filmu tematizirao sudbine Afroamerikanaca u Vijetnamskom ratu. Silno ambiciozan, “Da 5 Blood” je tek nešto iznad prosjeka – daleko od najboljih redateljevih filmova. Godine 1995. Hughes brothers obradili su istu tematiku s puno više stila, stava i bez pretjerivanja. Priča prati Anthonyja Curtisa, Afroamerikanca koji 1968. umjesto koledža odlazi u Vijetnam. Nakon rata vraća se u Bronx koji se, očekivano, promijenio. Curtisovi prijatelji su zaglavili u svijetu droge – on pokušava (pre)živjeti od poštenog posla, ali vrlo brzo gubi radno mjesto i ostaje mu….svijet kriminala. Film kombinira detalja rata u Vijetnamu i povratak u realnost, američku stvarnost u kojoj nema previše nade za veterane poput Curtisa. Keith David, Lorenz Tate i Chris Tucker predvode glumačku ekipu filma. Tko su mrtvi predsjednici iz naslova ? Odgovor potražite gledajući film…

 

2. USAMLJENA ZVIJEZDA (The Lone Star) – (1996)

Redatelj: John Sayles

Kultni američki filmaš John Sayles (“Grad nade”) zablistao je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća dramom (neki su napisali da je riječ o modernom vesternu) “Usamljena zvijezda”. Radnja filma počinje pronalaskom ljudskog kostura pored kojeg je pronađena značka šerifa. Istragu preuzima lokalni šerif Deeds koji je druga generacija šerifa – posao je naslijedio od oca Buddyja. Buddy je prije više desetljeća bio legenda, čovjek koji je smijenio korumpiranog i sadističkog Wadea. Deeds je uvjeren kako je kostur i značka pripadala upravo Wadeu, ali treba pronaći dokaze… Saylesov film je poput slaganja puzzli – gledatelju će redatelj isporučiti nekoliko priča koje se, kako film odmiče, sklapaju u efektno realiziranu cjelinu. Radnja filma je sporogoreća – poput vrućeg dana u Teksasu. Izvrsnu glumačku ekipu predvode Matthew McConaughey, Kris Kristofferson, Chris Cooper i Elisabeth Pena.

 

3. LUDA VJENČANJA (The Wedding Singer) – (1998)

Redatelj: Frank Coraci

Jedan od najomraženijih glumaca današnjice popravio je status kod kritike, ali i publike vrlo dobrim naslovom u prošlogodišnjem “Netflix” hitu Uncut Gems . Nastup u filmu najbolje je izdanje u glumčevoj karijeri – iako je imao niz iritantnih nastupa Sandler je i prije prošle godine nastupio u nekoliko filmova koji su iznad njegovog prosjeka. Jedan od njih je “Luda vjenčanja” – romantična komedija u kojoj je Sandler, kako i originalni naslov filma kaže, pjevač na vjenčanjima. Robbie Hart (tako se zove lik kojeg Sandler interpretira) dobrodušan je i jednostavan tip kojeg djevojka ostavlja nakon dugogodišnje veze. Robbie je, isprva, očajan, ali lijepa Julia Sullivan (Drew Barrymoore) otjerat će tmurne oblake. Snimljen krajem devedesetih godina prošlog stoljeća film je, između ostalog, nostalgična posveta osamdesetima. U tom ritmu je i soundtrack filma na kojem se mogu pronaći David Bowie, New Order, Culture Club, The Police, The Smiths te Billy Idol koji se pojavljuje u filmu.

 

4. OSMOSIS JONES (2001)

Redatelji: Peter i Bobby Farrelly

Kada se spomenu braća Farrelly prve su asocijacije “Glup i gluplji”, “Svi su ludi za Mary”, “Ja, ja i Irena”… Godine 2001. braća su snimili animirano-igrani film koji je manje poznat (ako pamćenje pisca ovih redaka dobro služi “Osmosis Jones” nikada nije stigao u domaće kino dvorane već direktno u videoteke), ali je riječ o zanimljivom, zabavnom, duhovitom u trenucima i edukativnom filmu. Priča prati Franka, zaposlenika zoološkog vrta. Frank će zbog nepažnje i nemara u vlastiti organizam unijeti opasni virus Thrax. Thrax počinje napadati i uništavati Frankov grad (ljudski je organizam prikazan kao savršeni mehanizam, sustav ustrojen poput grada), ali nailazi na otpor u obliku krvne stanice, policajca Jonesa i vanjske pomoći – tablete protiv bolesti pod imenom Drix. “Osmosis Jones” je maštovit i zabavan film koji vrlo slikovito prikazuje funkcioniranje organizma. Borba za život istovremeno je i borba dobra i zla u kojoj možemo čuti poznate glasove (Chris Rock, William Shatner, Laurence Fishburne, Ron Howard….

 

5. GLORIA (1980)

Photo: Screenshot

Redatelj: John Cassavetes

Američki filmaš John Cassavetes (široj publici vjerojatno najpoznatiji u ulozi Victora Franka u filmu “12 žigosanih”) u redateljskoj je karijeri potpisao dvanaest filmova. Jedan od njih je “Gloria” za koji je Cassavetes napisao i scenarij. Koliko je i da li je “Gloria” utjecala na Bessona kada je pisao scenarij za “Leona” nije poznato, ali radnja odnosno zaplet filma snimljenog 1980. godine podsjeća na Leona i Mathildu. Ne, Gloria nije plaćeni ubojica, ona je žena iz susjedstva, ali postaje zaštitnica dječaku kojem su mafijaši likvidirali obitelj. Phil je, spletom okolnosti, preživio te su dječak i njegova zaštitnica došli u posjed “poslovne knjige” koja otkriva mafijaške poslove (knjiga je povezana s ubojstvom dječakove obitelji). Gloria i Phil postaju najtraženije osobe u gradu – traži ih policija (među njima su korumpirani policajci koji rade za mafiju), plaćeni ubojice, mafija, ali Gloria ne odustaje od Phila…..
Ulogu Glorije briljantno je odigrala Gena Rowlands (nominacija za Oscara) – Gloria je jedan od onih snažnih ženskih likova koji se pamte. Postoji i remake filma u kojem Gloriju glumi Sharon Stone, ali znate kako je s većinom remakeova…

6. SHIRI (Swiri) – Južna Koreja (1999)

 

Redatelj: Je- Kyu Kaan

Azijska kinematografija je danas, zahvaljujući “mreži svih mreža”, postala dostupna svima. Kada govorimo o Aziji najviše se prate događanja u korejskoj, japanskoj i kineskoj kinematografiji. Jedan od azijskih, točnije korejskih filmova (nekoliko godina prije “Oldboyja” koji je napravio ogroman posao kada je riječ o promociji filmova iz Južne Koreje u svijetu) koji je bio veliki hit u domaćim videotekama i koji je “natjerao” ljubitelje filma da posvete pažnju i azijskoj, točnije južnokorejskoj kinematografiji bio je “Shiri”, prvi južnokorejski film koji je imao redovitu distribuciju u domaćim kino dvoranama. Priča filma prati djevojku imenom Hee, sjevernokorejsku tajnu agenticu, ubojicu kojoj je zadatak likvidiranje južnokorejskih znanstvenika, političara i ostalih važnih ličnosti. Dvojica agenata južnokorejske tajne službe Dae-Ho Jung i Jong Wun-Ju kreću u lov za Hee. No, zadatak nije nimalo lagan; Hee je vrhunski profesionalac i uvijek je korak ispred agenata koji su pod stalnim pritiskom. Šefova ali i problema u privatnom životu…
“Shiri” je film koji je na površini akcijski triler s dobro režiranim akcijskim scenama. Kada se malo dublje “zagrebe” ispod površine film govori i o ideološkim podjelama između Sjeverne i Južne Koreje. Podjela koja je dovela do rata početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Rata više nema, ali su tenzije na južnokorejskom poluotoku prisutne i danas…
Preporuka svima pa i ljubiteljima filma koji nisu veliki fanovi azijske kinematografije – nije “Shiri” na razini najboljih filmova iz Južna Koreje, ali je vrijedan gledanja iz više razloga. Ljubav, akcija, špijuni, politika….I onda opet malo ljubavi. To je “Shiri”.

 

7. THAT THING YOU DO 

Redatelj: Tom Hanks

Nakon što je osvojio niz nagrada za nastup u filmovima “Forrest Gump” i “Philadelphia” Tom Hanks je, prema vlastitom scenariju, realizirao redateljski prvijenac. “That Thing You Do” je priča o usponu glazbenog sastava “OneDers” – istodobno i šarmantna, nostalgična priča o Americi početkom šezdesetih godina prošlost stoljeća. Hanks se pojavljuje u jednoj od sporednih uloga filma (Mr. Whita) – zanimljiv je i ostatak glumačke ekipe u kojoj se, između ostalih, mogu pronaći Giovani Ribisi, Steve Zahn, Chris Isaak te Liv Tyler i Charlize Theron.

 

8. PANIKA NA ULICAMA (Panic in the Streets) – (1950)

Redatelj: Elia Kazan

Nakon “Džentlmenskog sporazum”, a prije filmova “Istočno od raja”, “Tramvaj zvan čežnja” i “Na dokovima New Yorka”, Elia Kazan snimio je kriminalističku dramu “Panika na ulicama”. Priča filma počinje na dokovima, ali New Orleansa. Pronađen je leš muškarca – uzrok smrti je ubojstvo vatrenim oružjem, ali tijekom obdukcije patolog utvrđuje kako je žrtva oboljela od smrtonosne bolesti pluća. Bakterijska bolest mogla bi izazvati epidemiju ako istražitelji (Clinton Reed i Tom Warren – tumače ih Richard Widmark i Paul Douglas) ne pronađu ubojicu u roku od 48 sati.

“Panika na ulicama” nije ostvario veliki komercijalni uspjeh, ali riječ je o napetom i dojmljivo realiziranom filmu nagrađenom Oscarom za scenarij. Vrlo dobra glumačka ekipa dodatak je priči – uz Douglasa i Widmarka treba spomenuti i Jacka Palancea.

 

Ako ste došli do ovih rečenica i pročitali čitav tekst ostavite komentare na Facebook stranici GOODTALKING ili Facebook grupi GOODTALKING ili ispod tekst ovdje na portalu i napišite koliko ste filmova s popisao pogledali. Unaprijed zahvaljujem.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)