RECENZIJA: TRAŽEĆI PRAVDU

REDATELJ: Destin Daniel Cretton

GLAVNE ULOGE: Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson, Michael Harding

TRAJANJE: 137 minuta

NAZIV ORIGINALA: Just Mercy

“Znam kako je biti u sjeni.” – Bryan Stevenson

Jedno od ugodnijih ovogodišnjih iznenađenja (naravno, do trenutka kada je većina svjetskih kino dvorana zbog koronavirusa zatvorila vrata) u američkim kinima sudska je drama “Tražeći pravdu”. Istinita priča koja je napisana u knjizi Bryana Stevensona filmsku je ekranizaciju doživio pod redateljskom palicom Destina Daniela Crettona (zapažen “Dvorac od stakla” iz 2017. godine). S obzirom na mali budžet filma (oko 20 milijuna dolara) “Tražeći pravdu” okupio je respektabilnu glumačku ekipu. Priča o Walteru McMillianu i njegovom branitelju Stevensonu najpoznatijim je članovima glumačke ekipe (Jamie Foxx, Brie Larson, Michael B. Jordan) bila je važna za ispričati bez obzira na novac uložen u realizaciju filma….

Početak filma vraća nas u 1987. godinu. Walter McMillian stanovnik je Monroevillea. država Alabama – grada u kojem je rođena Harper Lee autorica romana “Ubiti pticu rugalicu” (sjećamo se izvrsnog Gregoryja Pecka u ulozi Atticusa Fincha u ekranizaciji knjige iz 1962. godine). Koliko je ptica rugalica i dalje prisutna osjetit će McMillian na vlastitoj koži – uhićen je i optužen za ubojstvo koje počinio nije. Žrtva je bijela osamnaestogodišnjakinja – porota će McMilliana osuditi na doživotnu robiju, ali sudac poništava odluku i donosi smrtnu kaznu. Dvije godine kasnije Bryan Stevenson pravnik koji je završio Harvard dolazi u Monroeville kako bi saslušao i upoznao McMilliana koji čeka izvršenje kazne. Nakon početnih nesuglasica osuđenik pristaje na ponovno otvaranje slučaja koji donosi nove detalje o istrazi…

Ne može se napisati kako je priča filma nešto što već vidjeli nismo – optužnica za nevinog čovjeka u kojoj i rasizam okruženja u kojem živi (podjednako zastupljen među običnim ljudima i državnim institucijama) utječe na osude i presude više je puta viđena na filmu. Ipak, “Tražeći istinu” nudi dovoljno novih detalja koji film ipak odmiču od većine projekata slične tematike. Branitelj optuženog je iste boje kože, ali potpuno različitog društvenog statusa. Nakon završenog Harvarda, Stevenson je odlučio pomoći zatvorenicima koji imaju najteže presude – površno gledano protagonist koji izgleda pretjerano idealistično (spomenuti treba kako je Stevenson slučaj odradio pro bono – bez novčane naknade, barem je tako spomenuto u filmu). Međutim, Stevenson ima motivaciju jer je rasizam osjetio – ne tako radikalan kao McMillian, ali dečko s Harvarda imao je život i prije Harvarda. Njegova je motivacija razumljiva i razumljiva te se gledatelj vrlo brzo povezuje s likovima te pričom filma.

Photo: Screenshot

“Ubiti pticu rugalicu” davno je napisana knjiga koja je postala klasik jednako kao i filmska verzija. Godine između objave knjige i slučaja kojeg pratimo u filmu pokazuju kako neke stvari nisu nestale već su malo drugačije te i dalje žive tamo negdje u Alabami (žive i na drugim prostorima, ali Alabama je mjesto radnje…). Rasizam je možda prigušen i(li) je manje očit, ali postoji. Slučaj McMillian je dokaz.

Rasizam, pogrešno optuženi Crnac (ili Afroamerikanac)…zaplet je filma. No, “Tražeći pravdu” u najvećoj mjeri preispituje opravdanost smrtne kazne te pravni tretman najsiromašnijih pripadnika, u ovom slučaju, američkog društva. Redatelj i scenaristi filma ne bavi se spomenutim pitanjima napamet i površno već imaju argumente. Ako su podaci koje možemo čuti u filmu točni (najmanje jedan osuđenik na smrtnu kaznu je nevino osuđen – statistika se dobiva kasnijim, ponovljenim suđenjima ili naknadno pronađenim dokazima) onda seciranje ispravnosti smrtne kazne ima smisla. Redatelj nije odlučio (pre)suditi već iznosi činjenice i rekonstruira konkretan slučaj.

Jedan od ključnih razloga pogrešnih presuda za najteže zločine je tretman najsiromašnijih članova društva. Pravda često ima svoju cijenu – odvjetnici dodijeljeni po službenoj dužnosti tek odrađuju posao bez prevelike motivacije za prava klijenta. Bryan Stevenson zapravo je iznimka, nikako pravilo. Čovjek koji je odlučio pomoći bez obzira na novac (mada se radnji filma može prigovoriti izostanak objašnjenja oko financiranja ponovnog pokretanja slučaja kao i čitavog ureda odvjetnika Stevensona).

Glumački, film nose Michael B. Jordan i Jamie Foxx uz vrlo dobru epizodu Tima Blakea Nelsona (Brie Larson tek statira kao odvjetnikova pomoćnica – glumica i nije mogla previše izvući iz lika koji je siromašno napisan). Jordan i Foxx su primjetno motivirani i raspoloženi za interpretaciju glavnih protagonista slučaja.

“Tražeći pravdu” sudska je drama inspirirana istinitom pričom. Film koji, između ostalog, tematizira pogreške pravosudnog sustava i preispituje opravdanost smrtne kazne donosi nekoliko novih detalja i dojmljiva izdanja glavnih glumaca.

OCJENA: 7

 

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)