RECENZIJA: CIJENA SPASA

REDATELJ: Sam Hargrave

GLAVNE ULOGE: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, David Harbour

TRAJANJE: 116 minuta

 

“That kid is a walking corpse.”

 

Nakon izvrsnih komercijalnih rezultata “Završnice” dio ekipe posljednjeg filma o Osvetnicima nastavio je suradnju na novom projektu. “Extraction” je ponovo spojio Joea i Anthonyja Russoa (redatelji “Završnice” scenaristi su i producenti filma – priča je inspirirana grafičkom novelom “Ciudad”), glumca Chrisa Hemswortha (Thor je glavni protagonist filma) te redatelja Sama Hargravea. “Extraction” je redateljev prvijenac i filmskoj je publici najmanje poznat – Hargrave je radio kao stunt and fight coordinator te je u manjim ulogama nastupio u filmovima o Osvetnicima.

Tyler Rake australski je plaćenik poznat kao pouzdan i efikasan koji preuzima možda i najzahtjevniji posao karijere. Rake mora pronaći i spasiti dječaka Ovija Mahajana. Ovi je sin indijskog Pabla Escobara koji je u zatvoru. Dječaka je oteo šef suparničkog narko kartela iz Bangladeša. Rake pronalazi i oslobađa dječaka, ali tek tada počinje borba na život i smrt…

“Extraction” je jedan od najreklamiranijih “Netflix” filmova u ovoj godini. S obzirom na činjenicu da kino ponuda posljednjih mjeseci ne postoji marketing “Netfixa” uložio je dodatne napore u promociju filma. U najavama se pisalo i govorilo o žestokim akcijskim scenama – posebno se spominjao obračun koji traje 12 minuta – operacija uspjela, “Extraction” bi, prema prvim informacijama, mogao postati film s najviše pregleda na “Netflixu” kada je riječ o premijerno prikazanim naslovima.

Količina akcije i akcijska scenografija zadovoljit će većinu gledatelja. Akcija dominira filmom, ponekad se događa bez pravog razloga, ali “Extraction” je, prije svega, akcijski film. Različiti načini i kutevi snimanja veliki broj akcijskih trenutaka čini podnošljivim. Spomenuta scena od 12 minuta mogla je biti kraća, ali ljubiteljima akcije neće smetati. U finalu filma glavni grad Bangladeša (film je većinom snimljen u Indiji i na Tajlandu, korišteno je tek nekoliko fotografija Dake) je pretvoren u ratnu zonu. Budžet od 65 milijuna dolara dobro je iskorišten i završni je obračun atraktivan i dojmljivo realiziran. Ne samo zbog pucnjave i desetaka leševa.

Photo: Netflix

Priča filma? Za razliku od akcije stvari baš i nisu toliko uvjerljive. Film je ispunjen klišejima i detaljima koji su već viđeni. Nije problem za film ispunjen akcijom da posudi i(li) reciklira dramaturške elemente ako su oni obrađeni na pravi način. Međutim, “Extraction” nije u tom segmentu uspio – (melo)dramatični detalji nabacani su bez reda i smisla (razlog Rakeova načina života i razloge zbog kojih postaje želi pod svaku cijenu zaštititi Ovija saznajemo usred filma. Detalj koji pomalo razbija dinamiku cjeline jer je riječ o trenucima uzimaju previše minuta filma. U redu, razlozi pridonose karakterizaciji glavnog protagonista, ali do trenutka Rake je ostavio toliko protivnika da navedeni detalj nemaju toliko emotivni utjecaj na gledatelja. Nekako za samu kompoziciju filma snažnije bi odjeknulo saznanje o Rakeovom životu u uvodnim minutama filma.

Indija i Bangladeš su prikazani kao duboko korumpirane države u kojima su djeca vojnici narko klanova. No, čak uz takav prikaz film nema dojmljivog negativca. Iako šefovi kartela kontroliraju sustav potpuno su bezlični i nezanimljivi.

Nekoliko je trenutaka filma koji bi uz malo redateljskog osjećaja ostao u dugom pamćenju gledatelja (odnos Ovija i Tylera, obračun u finalu filma…). Međutim, Hargrave je, prije svega, zainteresiran za akcijske scene dok su odnosi između likova i dramski trenuci u drugom planu.

Chris Hemsworth još je jednom potvrdio kako mu bolje odgovaraju akcijske uloge nego komedije i(li) drame. Hemsworth i mladi indijski gluma Rudhraksh Jaiswal dobro funkcioniraju u glavnim ulogama.

“Extraction” je dobar izbor za gledatelje željne filmske akcije. Priča o plaćeniku i dječaku koji se nalaze usred obračuna narko klanova Indije i Bangladeša žestoka je akcijska priča u kojoj redatelj nema vremena za likove već je naglasak na obračunu plaćenika Rakea i svih ostalih. Za nešto više nije bilo redateljske ambicije….

OCJENA: 6

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)