AFTER LIFE: Sezona druga – Jer život ide dalje….

AUTOR: Ricky Gervais

GLAVNE ULOGE:Ricky Gervais, Tom Basden, Tony Way, Ashley Jensen, David Bradley, Mandeep Dhillon

TRAJANJE: 6 epizoda

“Nisam više čovjek kakav sam bio.” – Tony

Jedno od prošlogodišnjih iznenađenja kada je o serijama riječ svakako je “After Life” britanskog, u ovom slučaju, autora i glumca Rickyja Gervaisa. Gervais je široj publici najpoznatiji po izvrsnoj seriji “U uredu” kao i direktnim često i otrovnim istodobno zabavnim voditeljskim komentarima tijekom dodjele “Zlatnih globusa” (preporuka za gledanje posljednje dodjele gdje je Gervais verbalno razmontirao prisutne). “After Life” Gervais je snimio za “Netflix” – šest kratkih epizoda o Tonyju koji se pokušava nastaviti živjeti nakon smrti supruge u kratko su vrijeme dobile oznaku obavezno gledati kod mnogih ljubitelja serija. Popularnost zbog koje je izvjesna bila i druga sezona i nastavak priče o Tonyju i njegovim kolegama i sugrađanima…

Što je novo u drugoj sezoni? Tony pokušava postati pozitivniji, više zen (vjerojatno i vrijeme utječe na njegova razmišljanja), samoubojstvo više nije opcija – od prvih trenutaka gledatelj je siguran u dva detalja. Prvi je činjenica kako borba s prošlošću i gubitkom voljene osobe nastavlja se i trajat će dugo, dugo. Vjerojatno do kraja Tonyjeva života. Nova sezona počinje urnebesnim razgovorom Tonyja i njegovog kolege Lennyja sa štićenicom doma za starije. Gospođa je proslavila stoti rođendan i novinari žele obilježiti rođendan objavom u listu za kojeg rade. Ono što će uslijediti možda je i najduhovitiji razgovor čitave serije. Tonyjevi tragovi optimizma na ozbiljnom su iskušenju – slavljenica je brutalno iskrena i direktna. Razgovor koji potvrđuje drugi detalj – nova sezona jednako je odlična i vrijedna gledanja poput one koju smo imali priliku vidjeti prošle godine.

Photo: Netflix

Sve ono što je bilo odlično u Gervais ponavlja u novoj sezoni – izvrsno napisani, inteligentni dijalozi, protagonisti koji imaju probleme i slabosti bliske običnom čovjeku (dakle, gledatelju), emocije koje se provlače kroz odnose između protagonista…. likovi koji su nevjerojatno uvjerljivi, bliski gledatelju. Kao da su tu negdje – u našem susjedstvu, kolegice i kolege s posla ili tek ljudi koje ponekad sretnemo. Nevjerojatna je lakoća s kojom Gervais prelazi s humora, duhovitih i(li) crnohumornih trenutaka u dramske minute. Ponekad su spomenuti trenuci jedno (jer likove će Gervais prikazati s njihovim slabostima, šaliti se s njima, ali uvije za njih ima razumijevanja i suosjećanja), ponekad nisu, ali lakoća kojom Gervais piše epizode ispunjene zahtjevnim i uvijek aktualnim ljudskim temama doista je fascinantna.

“Life goes on.” – zaštitni je znak nove sezone. O Tonyju i njegovoj zen fazi ovdje je bilo riječ (zen faza prelazi u “Beskrajni dan” po uzoru na film u kojem pamtimo Billy Murraya) – Gervais uvodi nove likove, ali nije zanemario stare poznanike. Sandy, djevojka zapravo žena koju smo prvu upoznali na početku prve sezone usamljena je i posao koji je dobila život joj znači. Ne samo zbog novca. Poštar postaje redoviti gost kod Tonyja i počinje izlaziti sa seksualnom radnicom Roxy, Matt, Tonyjev šef ima bračnih problema….dosadno nije s niti jednim od likova. Posebno je zanimljiv lik psihijatra kojem bi dobro došla pomoć psihijatra (možda jedini lik čitave serije u kojem nema traga simpatičnosti). Tony postaje neka vrsta savjetnika za kolege i dalje posjećuje svojeg psihijatra – Anne, njegovu poznanicu s groblja.

Photo: Netflix

Kroz sudbine likova Gervais je u prvoj sezoni obradio mnoge teme. U drugoj sezoni one su i dalje aktualne, ali autor dodaje i nešto novo. Tijekom nekoliko trenutaka, važnih za radnju, Gervais se bavi materijalnim odnosno važnosti novca za sreću i radost življenja. Klišeji su (ponovo) izbjegnuti – bogati vlasnik zgrade i novina u kojima većina protagonista radi nije ružno lice bogatih već čovjek koji će pružiti novu priliku bez obzira na zaradu. Opis Tonyjeva oca i njegove radosti življenja dok je Tony bio dijete govori kakva su razmišljanja o materijalnom i koliko je novac za sreću važan.

Gervais predvodi izvrsnu glumačku ekipu u kojoj nema slabe karike. S obzirom na to da su epizode u trajanju od 25-30 minuta svaki je lik dobio dovoljno vremena i svaki je iskorišten na pravi način.

Nova sezona serije “After Life” nastavlja priču o Tonyju i njegovim prijateljima, kolegama u istom ritmu kao i sezona izašle 2019. godine. Emotivne, dirljive i realistično prikazane ljudske sudbine u kombinaciji s (često crnim) humorom dobitna su kombinacija koja “After Life” svrstava u sam vrh recentne serijske ponude.

GOODTALKING recenziju prve sezone možete pročitati OVDJE

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)