VIKEND TV PREPORUKE: 17-19. 04

PETAK: 17.04

RTL, 22.30: BATMAN

“Batman” Tima Burtona je za neke (mnoge) i najbolji film o osvetniku iz Gothama. Burton se izvrsno snašao u ekranizaciji stripa – pomogli su i izvrsno odabrani glumci. Michael Keaton iznimno uvjerljiv kao Batman/Bruce Wayne jednako kao i Kim Basinger u ulozi Vicki Vale. Gotham City izgleda stripovski – šareno, ali i natopljen kriminalom i korupcijom. Naravno, treba spomenuti i Jacka Nicholsona kao prvog od velike trojke Jokera.

SUBOTA: 18.04

DOMA TV, 19.55: ŠESTO ČULO – The Sixth Sense

Najpoznatiji film indijskog redatelja M. Night Shymalana bio je veliki kino hit te ima jedan od neočekivanijih završetaka (obrata) koji se mogu vidjeti na filmu. Film dojmljivog ugođaja koji potpuno odgovara svijetu živih i mrtvih. “Šesto čulo” promovirao je malog Haleyja Joela Osmenta koji je, uz Toni Collette i Bruce Willisa, glavna glumačka zvijezda filma.

NOVA TV, 20.15: SKYFALL

Uz “Casino Royale” najbolji Bond u eri Daniela Craiga. Sam Mendes (“American Beauty”, “1917”) je film realizirao pod utjecajem Christophera Nolana i njegove trilogije o Vitezu tame. Rezultat je izvrstan – Bond i njegova šefica M na udaru su odbjeglog sina Silve. Osim Nolana u filmu se mogu prepoznati i utjecaji nekoliko filmova – konačni proizvod napet je i atraktivan Bond film koji ima i izvrsnog negativca kojeg tumači Javier Bardem.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati SKYFALL

NEDJELJA: 19.04

HTV 2, 20.05 – ODMETNIK JOSEY WALES (The Outlaw Josey Wales)

Photo: Warner Bros Pictures

Krajem prošlog stoljeća, u vrijeme kada je izašlo specijalno DVD izdanje “Odmetnika…”, Eastwood je izjavio da je priča o Joseyju Walesu najdraži film koji je snimio. Da li je najbolji ostaje na gledatelju da procijeni, ali da je jedan od najkontroverznijih to je sasvim sigurno. Film je snimljen prema književnom predlošku izvjesnog Forresta Cartera poznatijeg pod imenom Asa. Nakon premijere doznalo se da je Asa bio član KKK, ali su članovi ekipe tvrdili da nisu bili upoznati s tim podatkom. Kao redatelj filma nije bio predviđen Eastwood – on je uskočio u redateljsku stolicu umjesto Philipa Kaufmana koji je započeo film. Priča kaže da je Kaufman napustio projekt zbog sukoba s Eastwoodom oko Sondre Locke, glavne glumice filma. Ne, nije problem oko Sondrinih glumačkih kvaliteta već o privatnim, ljubavnim odnosima. Problemi nisu utjecali na konačni proizvod – “Odmetnik Josey Wales” izvrstan je, ali netipičan vestern. Radnja se odigrava tijekom završetka Američkog građanskog rata. Josey Wales bivši je farmer koji kreće u osvetu i potragu za novim životom nakon proživljene tragedije. Njegova obitelj je ubijena, farma spaljena i Wales nema drugog izbora nego se uključiti u krvavi ples nasilja i kaosa. Film je sjevernjačku vojsku prikazao u negativnom svjetlu, događanja prikazana u filmu daleko su od romantične slike Divljeg zapada kakvog smo mogli gledati u većini filmova John Waynea. Film je ostvario dobre komercijalne rezultate te je vesternu dao novi zamah i drugačiji izgled.

HTV 1, 22.25: VRTOGLAVICA (Vertigo)

“Vrtoglavica” pripada najužem krugu najboljih filmova Alfreda Hitchcocka. Psihološki triler/drama u kojem je glavni protagonist traumatizirani bivši detektiv John Ferguson. John se oporavlja od tragedije koju je doživio obavljajući policijski posao – na zamolbu prijatelja John će pomoći u brizi za njegovu suprugu. Lijepa Madeline pati od amnezije te često gubi osjećaj za vrijeme. Nakon nekoliko dana praćenja John shvaća kako Madelinino lutanje veze s tragičnom sudbinom žene iz prošlosti…

Slojevit, napet, uznemirujuć i neodoljiv za gledanje film majstora napetosti izvrstan je izbor za nedjeljnu večer. Glavne su glumačke zvijezde Kim Novak i James Stewart…..

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)