RECENZIJA: NOVI PAPA

AUTORI: Paolo Sorrentino

GLAVNE ULOGE: John Malkovich, Jude Law, Henry Goodman, Cecile de France, Javier Camara, Sharon Stone, Marilyn Manson

NAZIV ORIGINALA: The New Pope

TRAJANJE: 1 sezona, 9 epizoda

Nova sezona serije Novi papa u devet se epizoda nastavlja na događaje kojima je završila prva sezona serije Mladi papa. Nakon otvaranja Crkve svijetu, papa Pio XIII. pod neobičnim okolnostima završava u komi, a nad Vatikanom se nadvijaju sjene starih neprijatelja. Tko će zamijeniti papu čija je kanonizacija pitanje vremena?

Photo: Hbo

 Nakon što papa Pio XIII. završi u komi, Trg Sv. Petra u Vatikanu ispunjen je moliteljima za ozdravljenje voljenog pape – uskoro dolazi vrijeme za održavanje konklava koje bi trebale odrediti novi smjer u kojem će Crkva krenuti. Kada nakon nekoliko krugova glasovanja, dva favorita, Talijan Voiello i Španjolac Hernandez shvate kako vode mrtvu trku i da niti jedan od njih neće pobijediti, odlučuju ujediniti snage i za papu izabrati marionetu te tako vladati iz sjene. No, nakon nekoliko dana, Božjom providnošću, konklave se opet moraju održati. Ovoga puta izbor pada na tajanstvenu treću opciju, engleskog aristokrata Johna Brannoxa, koji se niti jednom nije pojavio na konklavama. Brannox je tašt, našminkan i poprilično bahat, a za modni savjet zove ga i Meghan Markle. Unatoč bahatosti, njegova je politika umjerena. Always take the middle way, odnosno, odabir srednjeg puta, moto je njegovoga pontifikata, što ga, u vremenima u kojima se nalazi Vatikan, čini najboljim kandidatom. Njegovu prilu saznajemo postepeno, otkrivajući dio po dio njegove prošlosti.

Paolo Sorrentino kao producent maestralno nastavlja svoj rad i u ovoj sezoni. Iako je radnja u ovoj sezoni nešto sporija, ona doprinosi dramskom efektu kakvom je Sorrentino vjerojatno i težio. Svako usporavanje radnje doprinosi razumijevanju vrtloga emocija u kojemu se nalaze likovi. Za krupne kadrove lica likova ili prikaza svog savršenstva umjetnosti kojima Vatikan obiluje, zaslužan je Luca Bigazzi, majstor kamere još od prve sezone serije. Kao najveći Biggazijev pogodak svakako treba izdvojiti održavanje konklava. U tim se scenama pazilo na svaki detalj što je rezultiralo vizualnim savršenstvom. Od ulaska kardinala u Sikstinsku kapelu, njihove crveno- bijele odore i crvene kape u kontrastu s mramorom Sikstinske kapele, krupni prikaz njihovih lica i ruku dok glasaju (u pozadini se čuje jeka: eligo in summum pontificem, odnosno, za vrhovnog svećenika biram…) pa do raskoši Sikstinske kapele.

Za razliku od prve sezone koju je leđima iznio Jude Law, ove je sezone glavna glumačka figura John Malkovich. Jude Law imao je drugu zadaću, a to je uvjerljivo odglumiti duhovnu prisutnost njegova lika kako bi to izražaja došla njegova svetost. U tome je nedvojbeno uspio, osobito u sceni s Johnom Malkovichem.

Photo: Hbo

John Malkovich ovdje je…. John Malkovich. Za njegovu izvedbu teško je pronaći riječi. Toliko širok spektar emocija lika naprosto je nevjerojatan. Od bahatosti do krhkosti, Malkovich na svoj provjereni način daje uvid u svu kompleksnost njegovog lika. No, koja god emocija dominira u nekoj sceni, pozadinska je uvijek melankolija koja ponekad graniči s anksioznošću.

Silvio Orlando u ulozi kardinala Voeilla, čija je prisutnost u Vatikanu svevremenska, sjajan je od prve epizode. Njegov je lik sinonim svih intriga zbog kojih je Vatikan ono što jest. Ironična je činjenica da Orlando glumi i kardinala Hernandeza, odnosno, Voeillovog glavnog protivnika u konklavama. Time se sjajno prikazala besmislenost svih političkih lobiranja, kako u Vatikanu, tako i bilo gdje u svijetu.

Serija Novi papa bogata je simbolima. Možda najjači simboli svakako su imena koja koja uzimaju pape na početku pontifikata. Odmah se može naslutiti i sama premisa likova – Lenny Belardo uzima ime Pio XIII., po uzoru na svoga prethodnika, Pia XII., najkontraverznijeg papu u povijesti. Kardinal Viglietti uzima ime Franjo II., po uzoru na sadašnjeg papu, slijedeći time njegovu politiku i ideju, dok John Brannox uzima ime Ivan Pavao III.

Novi papa vrlo vješto balansira između dvije krajnosti. U nekim se epizodama serija čini kao apsolutna kritika svakog poteza Vatikana i Crkve, dok je u ostalim slučajevima, gotovo savršeni homage instituciji koja se odupire svim napastima preko dvije tisuće godina.

 

Tekst napisala: Dora Ivković

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)