RECENZIJA: IZVAN IGRE – iskupljenje pod obručima

REDATELJ: Gavin O’Connor

GLAVNE ULOGE: Ben Affleck, Janina Gavankar, Michaela Watkins

NAZIV ORIGINALA: The Way Back

TRAJANJE: 108 minuta

“Donio sam puno pogrešnih odluka.” – Jack Cunningham

Prošlo je nešto više od tri godine od prve redateljsko-glumačke suradnje Gavina O’Connora i Bena Afflecka. RAČUNOVOĐA je bio jedan od najugodnijih kino iznenađenja 2016. godine. Priča o autističnom mafijaškom računovođi koji jednako dobro barata s olovkom i oružjem ostvarila je solidne rezultate na kino blagajnama i dobila pozitivne ocjene mnogih ljubitelja filma. Čini se da su O’Connor i Affleck kliknuli na snimanju “Računovođe” – redatelj i glumac ponovili su suradnju za potrebe snimanja filma “Izvan igre”. Filma potpuno drugačijeg nego što je “Računovođa”….

Glavni protagonist priče je Jack Cunningham. Jack radi na građevini, zagazio je u četrdesete godine života i živi od uspomena. Bio je Cunningham srednjoškolska košarkaška zvijezda, ali potencijal realizirao nije. Obiteljska tragedija i bračni brodolom kao i nikada realizirana košarkaška karijera polako, ali sigurno odveli su Jacka u alkoholizam. Nakon radnog vremena utjehu pronalazi u alkoholu i uspomenama na prošle dane. Rutinsku svakodnevicu prekida poziv iz škole gdje je Cunningham nekada bio zvijezda – trener košarkaške momčadi morao se povući zbog lošeg zdravstvenog stanja i Cunnigham je želja uprave. Jack nije oduševljen ponudom, ali ipak prihvaća trenersko mjesto. Pred novim trenerom su veliki izazovi – gubitničku momčad pretvoriti u ekipu koja pobjeđuje i suočavanje s vlastitom prošlošću. I sadašnjošću…

“Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo odlučiti što ćemo s vremenom koje dolazi….”

Iako je životna borba s demonima prošlosti, traumama i tugom zbog nekih davnih događaja puno puta tematizirana na filmu ona u slučaju filma “Izvan igre” ima dodatnu dimenziju i uvjerljivost. Glavni razlog je Ben Affleck. Recentna je glumčeva borba protiv ovisnosti o alkoholu, nedavno je odradio još jedan pokušaj odvikavanja. Upravo zbog privatnih problema sličnih onima koje proživljava glavni protagonist filma Affleck je više puta izjavio kako mu je stalo do uvjerljivosti filma te da je želio nastupiti u ovakvom projektu. Affleckova motiviranost i poistovjećivanje s glavnim likom filma rezultirala je glumčevim najboljim izdanjem u karijeri. Affleck je iznimno uvjerljiv u većini scena filma – bijes, ubijanje alkoholom, tuga, nostalgija, razočaranje…. raspoloženja su i duševna stanja u kojima gledamo Jacka/Afflecka. Bez obzira na način života gledatelj neće prezirati Jacka – on je autodestruktivan i pokušava se boriti sa životom. Pokušati nastaviti dalje. U nekim detaljima Jack je sličan Leeju Chandleru iz filma “Manchester by the Sea” za kojeg je drugi Affleck, Casey osvojio Oscara. Slični, ali i različiti – Affleckova interpretacija Jacka ne zaostaje za bratovom nagrađenom ulogom.

Photo: Screenshot

Iako je Jack središnja figura filma, “Izvan igre” nije samo i isključivo priča o čovjeku koji je zarobljen u prošlosti. Od trenutka kada Cunningham preuzima momčad gledamo, između ostalog, i priču o odrastanju, momčadi, iskupljenju, obitelji, usponima i padovima….životnim borbama i previranjima. Klinci iz košarkaške momčadi postaju motiv i razlog za Jackov povratak na teren (zapravo pored terena) dok će mlađahni košarkaši od trenera naučiti kako postati momčad, pobjeđivati i raditi na ostvarivanju zajedničkog cilja. Košarka i košarkaški teren nisu samo sportski detalj filma – treniranje momčadi za Jacka znači prihvaćanje prošlosti i shvaćanje kako, van terena, treba nešto promijeniti. Za igrače momčad je simbol odrastanja i shvaćanje važnosti timskog rada.

Poruka o isprepletenosti života i košarke najsnažnija je u finalu filma kada Jack uzima loptu i, na praznom igralištu, šutira na koš. Lopta (život) je ponovo u Jackovim rukama – ponovo je preuzeo kontrolu nad vlastitom sudbinom. Neće lopta uvijek ući u koš – neće život uvijek biti idealan, ali vrijedi nastaviti šutirati (živjeti) jer jednom će lopta pogoditi i donijeti zadovoljstvo, radost življenja….

Vrlo dobre glumačke izvedbe ostvarili su i glumci koji interpretiraju članove momčadi. Odnosi između igrača i košarkaški pokreti odrađeni su na pravi način. Neki članovi momčadi izgledaju kao mlađe verzije košarkaških zvijezda današnjice – npr. Chubbs (Charles Lott Jr.) izgleda poput mlađe verzije Ziona Williamsona. Tek malo mlađe jer i Zion će ove godine proslaviti dvadeseti rođendan.

Pedantni će kritičari pronaći mane filmu – u pojedinim trenucima postoji scenarističko pretjerivanje, neki će vjerojatno spominjati predvidljivost, neki detalje koje nisu objašnjene. No, ako pitate pisca ovih redaka sve nedostatke filma otphunula je emotivna priča o iskupljenju, životnoj borbi i novom početku u kojoj Ben Affleck ostvaruje (meta)filmsku ulogu života.

OCJENA: 8

Share

2 Comments

  1. gogo Reply

    Stvarno vilim ovaj blog i pratim ga odavna te ga redovito čitam-pa evo samo jedan prijedlog (iskreno sam se nadao da je tekst već i objavljen ali nije)….bilo bi zanimljivo i informativno nspisati članak na temu “filmovi i virus oko nad” u kojem bi se pozabavili otkazivanjima fimova sa repertoara,planovima i problemima,gubicima…zastojima u snimanjima gdje i koliko…minusima…i svemu sličnome.
    Insče,palac gore i pratim dalje.

    1. Tihomir Polančec Post author Reply

      Hvala na pohvalama i praćenju prije bloga, sada portala. Imam tako nešto u planu, ali namjeravam pričekati još nekoliko dana – svaki dan se događa neka nova odgoda pa želim sve važnije filmove spomenuti u jednom tekstu. Svaki dan se događa neka nova odgoda pa da sve bude na jednom mjestu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)