RECENZIJA: BLOODSHOT

REDATELJ: Dave Wilson

GLAVNE ULOGE: Vin Diesel, Elza Gonzalez, Guy Pierce, Toby Kebbell

TRAJANJE: 109 minuta

 

Pandemija koronavirusa donijela je, između ostalih, i tektonske poremećaje u filmskoj industriji. Velike filmske kompanije najveće su filmske adute odgodile na duže vrijeme. Prva odgoda odnosila se na novi film o Jamesu Bondu – premijera filma “Za smrt nema vremena” (No Time To Die) odgođena je za jedanaesti mjesec (početak prikazivanja bio je planiran za dva tjedna). Nakon toga uslijedila je odgoda filmova “Mjesto tišine II”, “Mulan” i devetog filma serijala “Brzi i žestoki” (premijera “F9” odgođena je za četvrti mjesec 2021. godine). Dinamika daljnjih odgoda ovisi o stanju oko koronavirusa – ipak, početak prikazivanja nekih filmova nije odgođen. “Sony” nije odgodio datum premijere filma “Bloodshot” koji je stigao u domaća kina.

“Bloodshot” je temeljen na istoimenom stripu izdavača “The Valiant Comic Book”. Glavni junak filma je Ray Garrison – vrhunski specijalac koji bez velikih problema rješava situacije na terenu. Ray ljubi Ginu i život izgleda savršeno – malo ubijanja i puno ljubavi. Sve do trenutka kada je Ray ubijen – nije poginuo u akciji nego je otet i ubijen od strane negativca Martina Axea. Ubrzo nakon smrti Ray će uskrsnuti – zaslužni za njegovo oživljavanje pripadaju korporaciji “Rising Spirit Technologies” i doktoru Emilu Hartingu. Novi život ima cijenu – Harting kontrolira Garrisona odnosno njegovo ponašanje i svijest…..

Oživljavanje mrtvih i stvaranje supervojnika kojima su izbrisana sjećanja nije nova filmska ideja. “Univerzalni vojnik” Rolanda Emmericha iz 1992. godine (J.C. Van Damme, Dolph Lundgren) bavio se istom temom, ali je riječ o boljem i smislenijem filmu od “Bloodshota”.

S obzirom na respektabilan broj superjunačkih filmova koje imamo gledati svake godine (dakle, konkurencija je velika) teško je vjerovati da se može realizirati projekt poput “Bloodshota”. Riječ je o filmu u kojem gotovo ništa ne funkcionira na pravi način iako očekivanja pisca ovih redaka nisu bila (pre)velika.

Radnja filma konfuzna je, nedorečena i čitavim trajanjem film ostavlja neodgovorena pitanja. U redu, nije se od “Bloodshota” očekivala briljantna, nezaboravna priča, ali film redatelja Davea Wilsona ima nevjerojatno nezanimljivu i neuzbudljivu radnju. Gotovo da i ne postoji trenutak filma koji bi ostao u pamćenju gledatelja dužem od trajanja odjavne špica filma.

Neke superjunačke filmove u kojima priča nije pretjerano zanimljiva pamtimo po spektakularnim akcijskim scenama i(li) negativcu. “Bloodshoot” nije jedan od takvih filmova. Akcijske scene su kaotične, histerične i teško ih je pratiti. Pokušat će redatelj u nekim trenucima filma akciju poboljšati računalnim efektima, ali takav će pristup uspjeti tek u nekoliko situacija.

Glavni negativci filma na razini su ostalih detalja filma – o jednom od njih ovdje ništa saznati nećete (veliki spoiler) no pojavljivanje odnosno izgled Martina Axea (glumi ga Toby Kebbell) bolno je bizaran i težak za gledanje – scenu će popraviti tek zvučna kulisa (“Psycho Killer” – Talking Heads).

Vin Diesel kao Bloodshot odnosno Ray Garrison nije pretjerano uvjerljiv. Glumac koji je karijeru izgradio na akcijskim filmovima nije se najbolje snašao u ulozi uskrsnulog supervojnika. Pokušaji da Wilfred Wigans (Lamorne Morris) postane sidekick glavnog junaka nije uspio – Elza Gonzalez ima potencijala za superjunakinju, ali kada je “Bloodshot” u pitanju teško je očekivati realiziranje bilo kakvog potencijala.

Zbog situacije oko koronavirusa kino program je trenutačno prilično siromašan. Jedan od rijetkih zvučnijih naslova čija premijera nije odgođena je “Bloodshot”. Međutim, film nije obogatilo trenutnu kino ponudu. Upravo suprotno – riječ o filmu koji će naći svoje mjesto na listi najvećih kino promašaja 2020. godine.

OCJENA: 3

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)