OSCAR 2020: KOMENTAR

Ugašena su svjetla pozornice, nagrade su podijeljene. Još jedna 92. po redu dodjela nagrade “Oscar” je iza nas. Ovogodišnja dodjela može se, bez ikakve patetike i pretjerivanja, nazvati povijesnom iz nekoliko razloga. Najveći je trijumf “Parazita” koji nije uvjerljiv brojem osvojenih zlatnih kipića već osvajanjem nagrada u najvažnijim kategorijama. Krenimo redom….pobjednici prvo…

PARAZIT ili kako je Bong Joon- Ho ispisao povijest

 

Photo: Getty Images

Nominacije za ovogodišnje “Oscare” pokazale su kako članovi akademije cijene novi film južnokorejskog majstora Bong Joon-Hoa (svakako pogledati prethodne redatelje filmove – prije svih “Sjećanje na ubojstvo” i “Majka”). “Parazit” je bio sigurna oklada u kategoriji najboljeg stranog filma (kategorija je ove godine promijenila ime u najbolji međunarodni film) – sve ostalo bilo je neizvjesno odnosno u sjeni favorita (prije svih filma “1917”). Međutim, dogodilo se neočekivano – “Parazit” je osvojio nagradu u četiri kategorije (od šest nominacija) uključujući kipića u kategoriji najboljeg redatelja i filma godine. Povijesni uspjeh “Parazita” (prvi neamerički film koji je osvojio nagradu u kategoriji najboljeg filma godine) je neočekivan, ali zaslužen. U jednoj od najjačih konkurencija posljednjih Bong Joon-Ho odnio je nagrade u Južnu Koreju te potvrdio kinematografiju svoje zemlje kao jednu od najvažnijih i najzanimljivijih posljednjih godina. “Parazit” je, na neki način, nagrada za minuli rad odnosno sve one južnokorejske filmove koji su proteklih godina oduševili kritiku i publiku, osvajali nagrade na filmskim festivalima.

Bez iznenađenja u glumačkim kategorijama

Photo: Getty Images

Nagrade u glumačkim kategorijama odnijeli su Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Laura Dern i Renee Zellweger. Nikakvih iznenađenja nije bilo – nakon pokojnog Ledgera interpretacija Jokera donijela je glavnu nagradu i Phoenixu. Brad Pitt osvojio je nagradu u iznimno jakoj konkurenciji (Pesci, Pacino, Hopkins i Hanks) – jedini Pitt od spomenutih glumaca nikada nije osvojio nagradu. Sve do 2020. godine. Laura Dern donijela je “Netflixu” prvog glumačkog “Oscara” dok je Renee Zellweger ponovo osvojila nagradu (prvog je “Oscara” Renee dobila za nastup u filmu “Studengora”). Glumačke kategorije su često bile neizvjesne s iznenađujućim odlukama, ali ove godine sve je završilo prema najavama i prognozama prije dodjele. U muškoj kategoriji nagrade su otišle u prave ruke – u ženskim kategorijama nagrade su mogle otići i drugima (Scarlett Johansson, Margot Robbie…)

Tko može biti (umjereno) zadovoljan?

Photo: Getty Images

Iako nije pobijedio s velikim brojem osvojenih kipića, “Parazit” je uzeo glavne kategorije tako da su ostali filmovi s velikim brojem nominacija podijelili nagrade u ostalim kategorijama. Ekipa koja je stvorila “Jokera” može biti zadovoljna – ogroman komercijalni uspjeh potvrđen je velikim brojem nominacija od kojih su dvije potvrđene (glazba i Phoenix). Tarantino nije dobio nagradu u svojoj kategoriji (scenarij), ali prva nagrada za Pitta i scenografiju popravili su dojam. Taika Waititi uhvatio je nagradu za scenarij, Elton John za pjesmu – dvije nagrade otišle su i filmu “Ford v Ferrari”. Iako su u tehničkim kategorijama izvrstan film nije ostao bez nagrada mada su mnogi prognozirali kako je riječ o filmu koji tek popunjava broj. Jedno od najvećih iznenađenja stiglo je u kategoriji dokumentarnog filma – “American Factory” osvojio je nagradu ispred favoriziranih “For Same” i “Medene zemlje”. Makedonski adut nije osvojio nagradu, ali nominacije u dvije kategorije ipak su veliki razlog za zadovoljstvo…

Tko su (najveći) gubitnici?

Nazvati gubitnicima ekipu sastavljenu od filmskih titana poput Scorsesea, De Nira, Pescija i Pacina možda je preteška riječ, ali “Irac” nije osvojio ništa. Skromnu večer za “Netflix” nastavio je “Dvojica pape” – dojam je popravila Laura Dern i njena nagrada za “Marriage Story”. Ogroman broj nominacija “Netflix” filmova rezultirao je tek jednom nagradom.

Bez obzira na tri osvojene nagrade gubitnik je i Sam Mendes i njegov “1917”. Film koji je osvajao nagrade uoči “Oscara” i slovio kao najveći favorit za najbolji film i redatelja osvojio je nagrade u sporednim kategorijama (Roger Deakins je ponovo, u kratkom vremenu, osvojio nagradu nakon godina nominacija koje nisu potvrđene).

Photo: Getty Images

Zaključak:

Ovogodišnja lista nagrađenih pokazuje kako se “Oscar” odnosno razmišljanja i percepcija članove Akademije mijenja, postaje više otvoren i sugerira Amerikancima kako postoje izvrsni filmovi zbog kojih vrijedi čitati titlove (sugestija vrijedi i za sve one izvan SAD-a koji čitaju titlove, ali samo kada je Hollywood u pitanju). Pobjeda “Parazita” dodatno će (zasluženo i opravdano) podići interes za kinematografiju Južne Koreje – Bong Joon Ho naklonio se Scorseseu i Tarantinu te odnio glavne nagrade u jednoj od najjačih konkurencija posljednjih godina. Do iduće godine, nekih novih filmova i nove Goodtalking Noći Oscara u FACEBOOK FILMSKOJ I SERIJSKOJ GRUPI GOODTALKING – najboljem mjestu za sve ljubitelje filma i serija.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)