DENZEL WASHINGTON: DESET ODABRANIH

U većini slučajeva njegovo ime garantira (barem) dobar film. Ako i konačni proizvod nije prema očekivanjima on je najmanji krivac. Njegovo je ime Denzel Washington – pred Vama je GOODTALKING lista odabranih filmova u kojima je glumac nastupio…

 

1. RAT ZA SLAVU (Glory) – (1989)

Redatelj: Edward Zwick

Kod realizacije filma angažirano je nekoliko povjesničara kako bi radnja odnosno rekonstrukcija događaja bila što bliža stvarnim događajima. Film prati nastanak i borbene akcije prve postrojbe Crnaca tijekom američkog građanskog rata. Postrojba je osnovana i djelovala je unutar vojske Sjevera – film, između ostalog, prikazuje kako se članovi moraju boriti protiv vanjskog neprijatelja (Jug), ali i rasizma kod suboraca drugačije boje kože. Uloga vojnika Tripa Denzelu je donijela nagradu “Oscar” za najbolju sporednu ulogu – u filmu nastupaju i Morgan Freeman, Matthew Broderick i Cary Elwes.

 

2. MALCOLM X – (1992)

Redatelj: Spike Lee

“The only thing I like integrated is my coffee.”

Prva suradnja redatelja Leeja i Washingtona – životna priča Malcoma Littlea morala je dobiti film. Lee se u filmu potrudio demistificirati lik i djelo čovjeka čiji je životni put doista jedinstven. Malcomov otac, svećenik, ubijen je od strane pripadnika KKK-a. U mladim godinama Little je bio na ulici, bavio se kriminalom. Završit će u zatvoru, otkriva Islam – nakon izlaska iz zatvora odlazi u Meku, prihvaća Islam kao vjeru i postaje borac za prava Afroamerikanaca – radikalniji i izravniji od većine ostalih aktivista. Priča ovdje ne završava – za ostatak morate pogledati filmu u kojem je Denzel vidljivo nadahnut i raspoložen.

 

3. SLUČAJ PELIKAN (The Pelican Brief) – (1993)

Redatelj: Alan J. Pakula

“Well with all due respects sir, that wasn’t my line, that was a quote” – Gray Grantham

Film temeljen na knjizi Johna Grishama priča je o teoriji zavjere koja prestaje biti teorija i postaje zavjera. Darby Shaw (Julia Roberts) studentica je prava koja nakon ubojstava sudaca napiše tekst u kojem rekonstruira motive ubojstava. Riječ o teoriji i nagađanjima, ali vrlo brzo se otkriva da je Darby napisala istinu. Studentica postaje meta i jedina zaštita je novinar Gray Grantham.

Kemija između Washingtona i Julie Roberts je vrlo dobra, radnja napeta i intrigantna….treba li od filma tražiti više?

 

4. GRIMIZNA PLIMA (Crimson Tide) – (1995)

Redatelj: Tony Scott

Mjesto radnje: podmornica Alabama. Vrijeme radnje – devedesete godine prošlog stoljeća. Unutarnji sukobi u Rusiji prijete općim ratom – vođa paravojne skupine Radčenko došao je u posjed nuklearnog oružja i prijeti  aktiviranjem raketa ako se ne ispune njegovi zahtjevi. Alabama ima zadatak spriječiti Radčenka, ali i sukob koji između velikih sila…

Pokojni Tony Scott okupio je zanimljivu glumačku ekipu – uz Washingtona u filmu nastupaju Gene Hackman, Viggo Mortensen i Michael Gandolfini. Čitav je film ispunjen obratima i sukobom između zapovjednika Ramseya (Hackman) i Huntera (Washington). Stari podmornički vuk lakši je na obaraču i ispalio bi rakete – Hunter je mlađi, staloženiji i oprezniji. Kako je kriza završila saznate ćete kada pogledate film.

 

5. VRAG U PLAVOJ HALJINI (Devil in a Blue Dress) – (1995)

Redatelj: Carl Franklin

“It was summer 1948, and I needed money.” – Easy Rawlins

Zaboravljeni kriminalistički biser, film noir, u kojem Washington glumi Easyja Rawlinsa. Easy je običan tip kojem se američki san počinje pretvarati u noćnu moru kada izgubi posao. S obzirom na to da mora plaćati hipoteku gubitak posao uskoro bi mogao značiti i gubitak krova nad glavom. Rawlins prihvaća ponudu privatnog detektiva za posao koji izgleda jednostavno. Pronaći djevojku imenom Daphne. No, vrlo brzo nakon početka istrage Rawlins se nađe usred političkih obračuna i ubojstava. Uz vrlo dobrog Washingtona u filmu nastupaju Tom Sizemore, Don Cheadle i fatalna Jennifer Beals.

 

6. POSRNULI (Fallen) – (1998)

Redatelj: Gregory Hoblit

“I Wanna tell you about the time I almost died…”

Uz taktove “Rolling Stonesa” i pjesme “Time is on my side” počinje priča o detektivu Johnu Hobbsu i njegovoj borbi protiv neprijatelja koji se ne može racionalno objasniti. Hobbs će prisustvovati smaknuću serijskog ubojice Edgara Reesea. Ubojica je mrtav, ali uskoro počinje serija ubojstava prema scenariju kakvog je koristio Reese…

“Posrnuli” nije jedini podcjenjeni film Gregoryja Hoblita, ali je od svih najbolji. Washington izvrstan u obračunu s nadnaravnim protivnikom – ostatak glumačke ekipe čine Donald Sutherland, John Goodman i James Gandolfini.

 

7. URAGAN (The Hurricane) – (1999)

Redatelj: Norman Jewison

“Hate put me in prison. Love’s gonna bust me out.”

Film inspiriran istinitom pričom u kojem je glavni protagonist Rubin “Uragan” Carter čiju karijeru prekida optužba za ubojstvo. Carter je uhapšen i osuđen – kako je njegova priča završile saznat ćete kada pogledate film.

Emotivna i snažna priča o ljudskoj izdržljivosti, upornosti i vjeri Washingtonu je donijela nominaciju za “Oscara”. U filmu nastupaju i Rod Steiger, Dan Hedaya, Liev Schreiber i Deborah Kara Unger.

 

8. SJEĆANJE NA TITANE (Remember the Titans) – (2000)

Redatelj: Boaz Yakin

“You’re a Hall-of-Famer in my book!”

Sportska drama, feel good film čija je radnja smještena u gradić Alexandriju, država Virginija. Početak je sedamdesetih godina prošlog stoljeća – promjene i želja za brisanjem rasnih podjela na klupu lokalne nogometne momčadi (o američkom je nogometu riječ) dovodi Hermana Boonea (Washington). Njegov zamjenik je bijelac i zajedno počinju graditi momčad. Momčad koja nije samo važna zbog sporta nego i zbog zajedničkog života u Alexandriji.

“Sjećanje na Titane” je jedan od najboljih sportskih filmova – uz Washingtona vrlo dobru rolu odigrao je Will Paton. U filmu nastupa i mlađahni Ryan Gosling.

 

9. DAN OBUKE (Training Day) – (2001)

Redatelj: Antoine Fuqua

“To protect the sheep you Gotta catch the wolf, and it takes a wolf to catch a wolf.”

Jedan od rijetkih filmova u kojem je Denzel Washington negativac. On je Alonzo Harris, korumpirani kriminalac s policijskom značkom koji dobiva novog partnera. Alonzo upoznaje Jakea s poslom, ali dan obuke je unaprijed isplaniran…

Denzel kao negativac? Nema problema – vrlo dobro izdanje i “Oscar” za glavnu ulogu. Vrlo dobar je i Ethan Hawke kako Jake. U filmu nastupaju i Eva Mendes, Scott Glenn i Tom Berenger.

 

10. TJELESNA STRAŽA (Man on Fire) – (2004)

Redatelj: Tony Scott

“I love you, Creasy. And you love me too, don’t you?

Yes, I do. With all my heart, Pita. Go.”

Još jedna suradnja Scotta i Washingtona – akcijski triler kojeg nose emocije čija je potpuno eksplozija u završnim trenucima filma. Washington je bivši tajni agent Creasy koji se bori s alkoholizmom. Creasy prihvaća posao tjelohranitelja u Meksiku. Pita je djevojčica bogataša koju Creasy mora čuvati – nakon što je djevojčica oteta Creasy kreće u smrtonosni pohod i osvetu. Bivše će specijalac učiniti sve da pronađe Pitu… baš sve – čak i vlastiti život…

Brutalne akcijske scene, Denzelov glumački show, sjajna interakcija između Washingtona i Dakote Fanning…sve navedeno i više od toga možemo pronaći u “Tjelesnoj straži”. Spomenuti se mora i Christopher Walken u sporednoj ulozi….

 

Nešto kao honorable mention:

Philadelphia, Virtuoznost, He Got Game, Insider, Pravednik, Američki gangster, Knjiga iskupljenja….

Share

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)