RECENZIJA: BIRDS OF PREY I EMANCIPACIJA FAMOZNE HARLEY QUINN

REDATELJICA: Cathy Yan

GLAVNE ULOGE: Margot Robbie, Rosie Perez, Mary Elisabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Ali Wong, Ewan McGregor, Ella Jay Basco

TRAJANJE: 119 minuta

NAZIV ORIGINALA: Birds of Prey: And The Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

 

“Ja sam ona koje se trebaju bojati” – Harley Quinn

 

Prošlo je nešto više od tri godine od premijere “Odreda otpisanih”, filma u kojem je “Warner” okupio drugu superjunačku filmsku ekipu (prva se okupila godinu kasnije u “Ligi pravde”). “Odred otpisanih” solidno je prošao na svjetskim kino blagajnama, ali mnogi su obožavatelji filmova o superjunacima ostali nezadovoljni – izgleda kako su razočarani filmom ostali i šefovi “Warnera” koji su angažirali Jamesa Gunna (“Čuvari galaksije”) kako bi snimio novu verziju superjunačke priče (u novom “Odredu otpisanih” gledat ćemo, između ostalih, Idrisa Elbu, Taiku Waititija, Nathana Filliona i Michaela Rookera). Ipak, svjetla točka “Odreda otpisanih” bila je Harley Quinn u izvedbi Margot Robbie. Quinn (ili Robbie sasvim je svejedno) ukrala je show, zasjenila sve ostale likove odnosno kolege (Will Smith, Jared Leto..) i postala glavni razlog za gledanje filma. Quinn će se pojaviti u novoj verziji “Odreda otpisanih”, ali prije toga dobila je svoj film (u redu, ne baš u potpunosti svoj – dio filma dijeli sa ženskom ekipom) – emancipacija famozne Harley Quinn stigla je u kino dvorane.

Animirani su uvodni trenuci filma – redateljica Cathy Yan upoznaje nas s glavnom junakinjom. Harley je imala težak život, ali uspjela se održati na površini i postala je doktorica psihologije. Sve do trenutka kada je u njen život ušetao Joker za kojim je potpuno izgubila glavu. Ljubavna veza je prekinuta i Harley je u potrazi za emancipacijom – prvi korak je preživjeti u gradu prepunom mračnih, opasnih likova koje je Quinn ponizila, ismijala i(li) pretukla dok je trajala ljubav s Jokerom….

“Birds of Prey” je film natopljen feminizmom, glavne junakinje u potrazi su za emancipacijom (mada u pojedinim, istina rijetkim trenucima, redateljica nije baš sigurna želi li emancipirati glavne junakinje ili one žele impresionirati jer dečki vole nasilje). Muški su likovi ubojice, zlostavljači, psihopate….čak i oni koji izgledaju ispravno na kraju će okrenuti leđa Harley Quinn i doslovno je prodati jer sve je to posao. Emancipacija u takvom svijetu moguća je kroz žestoko nasilje, obračune svim sredstvima i “Birds of Prey” je nabijen akcijom na različitim lokacijama. Film je šaren i raznobojan (često pleše na rubu pretjerivanja i koketira s kičem) i takva su neka od okruženja u kojima gledamo akciju – posebno je takav pristup vidljiv u završnom obračunu. Akcijske scene su atraktivne, ponekad lude i uvrnute – kao i svijet u kojem se odigrava radnja filma.

Photo: Warner Bros

Stiliziranu režiju prati i pripovijedanje koje je isprekidano flashbackovima. U trenucima kada Harley Quinn počinje nešto pripovijedati (ona je narator filma) slijedi povratak u prošlost koji objašnjava događaje koje pratimo. I tako nekoliko puta…

Poput “Odreda otpisanih” tako je i “Birds of Prey” show raspoložene, zabavne i uvjerljive Margot Robbie. Glumica ponovo dominira u ulozi Harley Quinn – doktorica je luckasta, opasna, potpuno izvan kontrole te iznimno žestoka u akcijskim scenama. U odnosu na “Odred otpisanih” Quinn je dobila i tragičnu dimenziju s obzirom na njenu životnu priču. Najbolji trenuci filma su kada Quinn u nekoliko rečenica analizira protagoniste filma. Jer ona to može i zna – riječ je o doktorici psihologije. Harley Quinn i Margot Robbie zaštitni je znak filma i glavni razlog za njegovo gledanje.

Jedan od najvećih problema filma je glavni negativac. Koliko god Roman Sionis odnosno Black Mask bio nemilosrdan i brutalan riječ je o negativcu koji je bez karizme, teatralnosti. Nije Ewan McGregor učinio ništa loše u interpretaciji glavnog negativca, ali je uloga tek odrađena, bez pretjerane motivacije . Nikakvih iznenađenja, ništa za dugo pamćenje. Zapravo za pamćenje je tek trenutak na koji će Black Mask skončati kriminalnu karijeru.

Koliko god Harley Quinn bila razigrana i atraktivna teško se oteti dojmu kako je “Birds of Prey” tek u finalu filma (kada se, spletom okolnosti, protagonistkinje okupljaju) pokazao puni potencijal. Kreće akcija, ali i više duhovitih situacija koje nagovještavaju raskoš međusobnog nadmudrivanja te interakcije između glavnih junakinja. Ptičice su okupljene, ali tek na kraju filma – možda eventualni nastavak ispuni puni potencijal koji nose Harley Quinn i ostatak ekipe. Zapravo, Harley Quinn je ispunila potencijal – The Huntress, Black Canary i Renee Montoya odnosno Birds of Prey to tek trebaju učiniti. U nekom budućem filmu – nastavku koji će se, prije ili kasnije, vjerojatno dogoditi…

OCJENA: 6

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)