RECENZIJA: SVJETIONIK – kronologija jednog ludila

REDATELJ: Robert Eggers

GLAVNE ULOGE: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valerila Karaman

TRAJANJE: 109 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Lighthouse 

 

Nesreća je ubiti morsku pticu.” – Thomas Wake

 

Četiri godine je prošlo od kada se američki filmaš Roger Eggers predstavio svijetu. Dugometražni prvijenac, stilizirana horor-drama “Vještica” osvojila je više festivalskih nagrada, isprovocirala reakciju publike – film o kojem se pričalo, pisalo i komentiralo. Radnju prvijenca Eggers je smjestio u 17. stoljeće – želja je bila stvoriti puritansku noćnu moru, brutalnu i primitivnu bajku u kojoj je tanka granica između stvarnosti i svijeta mašte. Godine redateljevog proučavanja vremena u kojem se radnja filma događa film su učinile autentičnim i uvjerljivim. Vrlo brzo nakon premijere “Vještice” Eggers je krenuo u novi projekt – film koji ima dodirnih točaka s  “Vješticom”, ali opet bitno se razlikuje. Svjetionik je upaljen i stigao je u, sa zakašnjenjem i u vrlo ograničenoj ponudi u domaće kino dvorane.

Radnja filma ponovo je u dalekoj prošlosti. Krajem 19. stoljeća. Otok u Maineu ima dva privremena stanovnika. Ciničnog, starog morskog vuka Thomasa Wakea i mlađahnog, ne pretjerano pričljivog Ephraima Winslowa. Wake i Winslow stigli su na otok kako bi održavali rad svjetionika. Stariji Wake je iskusan u poslu dok je Winslow bivši drvosječa koji nema iskustva na novom poslu. Godine iskustva, ali i generacijski jaz utječu na odnos muškaraca – Wake se bavi svjetionikom i lakšim poslovima dok je Winslow osuđen na teške fizičke poslove u nemogućim vremenskim uvjetima. Poslove važne za opstanak u ekstremnim uvjetima kakvi vladaju otokom. Takav raspored dužnosti dovodi do nezadovoljstva mlađeg muškarca. Nezadovoljstva koje mora eksplodirati…

“Svjetionik” izgleda kao da je snimljen prije stotinjak godina i to nije nedostatak, mana filma. Upravo suprotno – riječ je o jednom od dva najvažnija, točnije najuspjelija detalja filma. Film je snimljen na 35-milimetarskoj vrpci – uska crno-bijela fotografija filmu daju poseban vizualni izgled. Kada se na način snimanja dodaju detalji poput vječno nemirnog mora i grubog izgleda otoka “Svjetionik” je impresivan vizualni doživljaj.

Novi Eggersov film sadrži izvrsna glumačka izdanja Roberta Pattinsona i Willema Dafoea. Dafoe nije (pre)veliko iznenađenje – uloga ostarjelog morskog vuka (iživljava se Wake na mlađem kolegi iz različitih razloga – jedan od njih je i zavist zbog njegovih mladih godina) još je jedna potvrda vrijednosti glumačkog izričaja glumca koji polako postaje veteran (Dafoe je rođen 1955. godine). Kod nekih osporavani Robert Pattinson u “Svjetioniku” je isporučio možda i najbolju ulogu karijere. Izvrstan je Pattinson u ulozi mladog čovjeka kojeg demoni prošlosti i nezadovoljstvo događajima na otoku tjeraju na drugu stranu razuma.

“Svjetionik” je film koji se u dijelovima, ali i čitavom pričom može različito interpretirati. Ovisi o doživljaju gledatelja. Međutim, kako god pisac ovih redaka interpretirao priču ona nije donijela ništa što bi “Svjetionik” stavio u istu rečenicu s npr. “Vješticom”. “Svjetionik” je prikaz jednog ludila. Zapravo puta u ludilo. Ako krenemo putem ludila nekako priča baš i nije najuvjerljivija – bivši drvosječa prebrzo odlazi s one strane razuma. Premalo je vremena prošlo od dolaska na otok do ludila da bi Winslow potpuno poludio. Teški fizički poslovi za bivšeg drvosječu baš i nisu neki put u ludilo. Ako je ludilo već bilo prisutno kod dolaska na otok onda put u ludilo ne postoji. Priča kaže kako je svjetionik zapravo simbol za falus te je scenu koja to potvrđuje redatelj izbacio nakon premijere u Cannesu. Puno interpretacija i svatko može uzeti ono što želi. Koliko interpretacije imaju smisla to je druga priča i zapravo ovisi o doživljaju gledatelja.

Zahtjevno je i iscrpljujuće gledanje “Svjetionika”. Koliko god impresionirao izgledom i glumačkim izvedbama riječ je o filmu koji nudi znatno više stila nego sadržaja. U odnosu na “Vješticu”, “Svjetionik” je slabiji film. Manje horor, više psihološka studija odnosa između dva muškarca. Pa tko voli…

OCJENA: 7

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)