RECENZIJA: NISU IMALI KADA ODRASTI – potresan i autentičan prikaz ratnih strahota

REDATELJ: Peter Jackson

TRAJANJE: 100 minuta

NAZIV ORIGINALA: They Shall Not Grow Old 

 

“Možda obje strane imaju pravo, no rat je užasan. Rat se mora izbjeći pod svaku cijenu.”

 

Nakon što je završio “Hobbit” trilogiju Peter Jackson otišao je na zasluženi odmor. Novozelandski filmaš završio je godine 2014. “Bitku pet vojski” i nekoliko godina nije se ništa čulo o njegovim budućim planovima. Krajem 2017. godine objavljeno je kako Jackson radi na dokumentarnom filmu o Prvom svjetskom ratu.

Kako se bližio datum premijere otkriveni su detalji oko novog Jacksonovog projekta. Mjesecima je redatelj istraživao arhive BBC-a i britanskih muzeja kako bi skupio materijal za dokumentarni film. Pogonsko gorivo i motiv za snimanje filma bila je posveta djedu koji je bio sudionik rata. Nakon ogromne građe koju je skupio Jackson je uz pomoć modernih tehnologija obnovio arhivske snimke (stare stotinjak godina) i fotografije te na nevjerojatno autentičan, brutalan i emotivan način prikazao ratnu priču britanskih vojnika tijekom Prvog svjetskog rata.

Obnovljene snimke i fotografije Jackson je pretvorio u dokumentarni film koji ima početak i kraj, sjajno zaokruženu priču. Snimke prati govor vojnika i Jackson je uspio montirati film tako da pokretne slike, ono što gledamo prate komentari vojnika.

Priča počinje u trenutku proglašenja ratnog stanja. U Velikoj Britaniji počinju mobilizacije i Jackson počinje priču. Redatelj nije preskočio niti jedan dio vojničke priče – ona počinje prijavljivanjem tinejdžera (mnogi dragovoljci imali su manje od 18. godina) u vojsku. Romantiziranje rata, oblačenje uniforme kako bi se služilo domovini glavni su razlozi zbog kojih se tinejdžeri prijavljuju u vojsku. Državi je svaki čovjek važan pa tako mnogi koji i nemaju dovoljno godina dobivaju uniformu i kreću na obuku. Već nakon nekoliko tjedana obuke kod mnogih će novaka umanjiti početno oduševljenje, ali ono što je uslijedilo poslije obuke teško je riječima opisati…

Vojnici odlaze na prvu crtu. U Francusku. Mjesto na koje su raspoređeni je labirint rovova i skloništa – nekoliko stotina metara (možda nešto više) udaljeni su ratni protivnici. Nijemci. Vrata pakla Jackson otvara polako – opisuje uvjete u kojima vojnici žive. Bez neprijatelja i ratnih djelovanja rovovi su mjesto borbe za opstanak. Vojnicima prijete štakori, bolesti, gangrena i mnoge druge opasnosti. Uvjeti za život su nemogući i film u detalje opisuje vojnički život. Pripovijedanje vojnika opisuje njihove strahove, želje te komentare na životne uvjete. Sljedeće poglavlje Jacksonova dokumentarca je opis borbi. Sukob s neprijateljem.

Photo: Warner Bros

Raskomadani leševi, ubijanje svim mogućim vrstama oružja. Ubijanje suboraca kako bi im skratili muke… ratne strahote gledamo okom kamere i slušamo doživljaje preživjelih. Čitava klaonica odigrava se na prostoru od nekoliko stotina metara, najviše kilometar- dva. Ljudski život ne vrijedi ništa – zapravo preživjet će malobrojni. Veliki je broj ranjenih…kaos i brutalnost rata opisana do najsitnijih detalja. I tada, nakon najbrutalnijih scena Jackson će prikazati koliko obični ljudi, ratnici iz rovova ratuju protiv neprijatelja kojeg poštuju.

Nekoliko svjedoka događaja priča o protivnicima s velikim poštovanjem. Kao ljudima i vojnicima. Ratnicima. Zarobljenici, barem oni na snimkama, radit će poslove za Britance i među njima će se stvoriti…ha, odnos vojnika prema vojniku. Jackson odnosno preživjeli naglašavaju i čvrsto prijateljstvo i pomaganje među suborcima na prvoj crti – iako mnogi od njih nisu imali prijateljske odnose kada bi topovi utihnuli tijekom boravka na prvoj crti bojišnice pazili bi jedan na drugoga. Puni krug filma zatvara se završetkom rata i vraćanjem u domovinu. Vraćanjem u civilni život i ponovni susret s ljudima koji će mlade ratnike izbjegavati ili teško razumjeti…

“Nisu imali kada odrasti” film je o tinejdžerima koji doista nisu imali kada odrasti. Priča o britanskim vojnicima koji su preživjeli pakao Prvog svjetskog rata rijetko je autentičan i brutalan prikaz ratnih strahota. Dokumentarni film čija je radnja smještena u vrijeme Prvog svjetskog rata zapravo je priča o većini ratova i običnim ljudima koji su u njima sudjelovali.

Ljudi nisu svjesni potencijala vojnog oružja. Krajem rata život nije vrijedio pišljivog boba.”

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)