PET NAJVEĆIH KINO PROMAŠAJA 2019. GODINE

Prije liste najboljih, nekoliko najgorih, pred Vama je pet najvećih kino promašaja. U konkurenciji su bili  naslovi koji su se pojavili u domaćim kino dvoranama 2019. godine. Odabranih pet su:

1. HELLBOY

“Hellboy”, onaj Del Torov i Perlmanov, pripada jednoj od najboljih prebacivanja stripa na film. Bez obzira na nedodirljivost Perlmana većina je obožavatelja (i onih koji to nisu) željno iščekivala novog Hellboya. Najavljivan kao žestok i nasilan film vrlo zanimljive glumačke ekipe (Hellboy je David Harbour iz tv serije “Stranger Things” – uz njega uloge u filmu nastupaju Milla Jovovich, Ian McShane i Sacha Lane) izgledalo je kao (barem) pristojno uskrsnuće Hellboya. Nažalost, konačni je proizvod potpuna suprotnost – film je utopljen u pretjerivanju s efektima svih vrsta koji nisu uspjeli sakriti najvažniji, ne i jedini, problem novog “Hellboya”. Nedostatak priče. Zanimljive priče.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

2. BLIZANAC (GEMINI MAN)

Kada se uzme čitava ekipa koja je radila na realizaciji filma, “Blizanac” je bio sigurna oklada za jedan od zanimljivijih blockbustera godine. Redatelj Ang Lee (“Tigar i zmaj”, “Pijev život”) u neobičnoj akcijskoj priči, producent Jerry Bruckheimer, Will Smith u trostrukom izdanju i Clive Owen te, zbog posljednje sezone “Igre prijestolja”, ozloglašeni scenarist David Benioff. Unatoč ekipi film ne funkcionira – Lee nije na svom terenu i teško se oteti dojmu kako je pristao režirati film zbog velikog udjela azijskih kompanija u filmu. Smith iz prošlosti više podsjeća na princa iz Bel-Aira, Clive Owen u jednom od najslabijih izdanja karijere. Film koji je rutinski, neuzbudljiv i predvidljiv proizvod. Sve ono što prethodni filmovi Anga Leeja nisu (da, i “Hulk” je superioran “Blizancu”).

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

3. REPLIKE

Snimanje filma završilo je 2016 godine – u američke kino dvorane “Replike” stiže tek početkom ove godine. Razlozi zbog kojih se premijera dogodila više od dvije godine nakon završetka snimanja nisu poznati, ali ništa loše za ljubitelje filma ne bi se dogodilo da je premijera odgođena na neodređeno vrijeme. Najbolju dijagnozu filma postavio je američki kritičar David Ehrlich napisavši kako je “riječ o filmu Frankensteinu napravljenom od dijelova, boljih uspješnijih i zanimljivijih filmova”. Ehrlich je pogodio u sridu – film redatelja Nachmanoffa doista je posudio detalje iz mnogih filmova (“Ja, Robot”, “Specijalni izvještaj”, “Uzvišenost” samo su neki od primjera) i stvorio film koji će sigurno ući, bez obzira na to što je prošlo tek dva mjeseca 2019, u konkurenciju za izbor najgorih kino naslova godine. Keanu Reeves u vjerojatno najslabijem kino filmu godine.

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE   

https://youtu.be/ze_ANsckvS0

 

4. X-MEN: DARK PHOENIX

“Dark Phoenix” je svakako film koji je najviše razočarao ako se uzmu očekivanja. Vjerojatno posljednji film o mutantima s ovakvom glumačkom ekipom u centru priče imao je jednu od najzanimljivijih mutantica. Malo je onih koje je Jane Grey odnosno Dark Phoenix u interpretaciji Sophie Turner oduševila ili barem film učinila podnošljivim za gledanje. Istina, puno toga je problematično u scenariju filma – teško se oteti dojmu da većina članova jake glumačke tek odrađuje posao. Bez motiva i ambicije.

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

5. GENERAL

Dugoočekivani biografski film o Anti Gotovini pojavio se ove godine. Najskuplji domaći film u povijesti izazivao je ideološka prepucavanja mjesec dana uoči premijere. Diskretno su ulje na vatru dolijevali različiti sakupljači klikova koji su nakon što je “Dnevnik Diane Budisavljević” opravdano uzeo glavne nagrade bombardirali naslovima poput “Dnevnik pobijedio Generala” (kao da je festival u Puli bio obračun spomenutih filmova-  u konkurenciji je bilo više od dva filma). “General” je promašaj epskih razmjera na svim razinama – od dijaloga, radnje do vještog izostavljanja mnogih kontroverznih detalja generalove biografije (locirati, uhititi, transferirati). “General” u dijelovima izgleda poput meksičke telenovele – Vrdoljakova režija iritantna je do bola. Činilo se kako “General” pati zbog usporednog snimanja serije i filma (problemi s montažom, izbačeni dijelovi koji bi mogli objasniti dijelove i protagoniste filma…), ali nakon što je serija krenula s prikazivanjem film sa svim manama izgleda superiorno televizijskom proizvodu.

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)