GODINA 2019. – ZAVRŠNI REZ

Godina polako prolazi, ostalo je nekoliko dana i vrijeme je godišnji pregled najvažnijih događaja iz svijeta filma i serija. Tekst koji je pred Vama nije izbor najboljih filmova i serija već donosi filmove i serije kao i neke događaje koji su obilježili godinu na odlasku. Ako postoji još neki važan događaj, film ili seriju koja je u tekstu izostavljena napišite u komentarima ispod teksta. Prije toga pročitajte GOODTALKING završni rez…

 

IGRA PRIJESTOLJA – posljednja sezona

Da, posljednja je sezona razočarala. Malo je televizijskih događaja koji su izazvali toliko pažnje, komenatara i reakcija. U filmskoj i serijskog Facebook grupi GOODTALKING posljednja sezona serije srušila je sve rekorde kada su u pitanju komentari neke serije ili filma. Komentari koji su išli u noćnoj smjeni kada su epizode prikazane. Ogromna očekivanja postala su, većinom, velika razočaranja, ali količina komentara pokazuje koliko je “Igra prijestolja” važan i popularan televizijski proizvod. Seriju ćemo pamtiti po nekim ranijim, boljim sezonama. Nažalost i po završetku koji je većinu razočarao i otišao u brzi zaborav….

 

OSVETNICI: ZAVRŠNICAfilm s najvećom zaradom u povijesti.

 

U redu, ako računamo inflaciju onda, prema tom kriteriju, “Završnica” nije film s najvećom zaradom u povijesti. Bez preračunavanja završetak desetogodišnje “Marvel” faze prestigao je “Avatara” i s nešto manje od 2.8 milijarde dolara zarade postao film s najvećom zaradom. Trosatna završnica priče donijela je redove ispred kino dvorana i oproštaj obožavatelja od najvažnijih protagonista serijala. “Marvel” ide dalje, ali teško je vjerovati da će budući superjunački projekti nadmašiti “Završnicu”. Ne samo kada je zarada u pitanju.

 

JOKER

Dok su “Marvel” odnosno “Disney” brojili stotine milijune dolara zarade , “Warner” i DC su ovogodišnje kino ambicije nastojali ispuniti kroz Shazama i Jokera. “Shazam” je došao i prošao ništa bitno promijenio nije, ali “Joker” je nadmašio sva očekivanja. Kreativna i komercijalna. Za filmove o superjunacima i supernegativcima film je koštao tek skromnih 55 milijuna dolara. Unatoč strožem predikatu film je probio zaradu od milijarde dolara, ali financijska strana je tek dio priče. “Joker” je demonstracija glumačke moći Joaquina Phoenixa, subverzivan, ali i aktualan prikaz društva i pojedinca koji u društvu šanse nema sve do trenutka kada počinje, potaknut vlastitom psihičkom nestabilnošću, uzvraćati udarac. “Joker” je osvojio više nagrada na festivalima, budućnost će, uvjeren sam, donijeti nove nagrade. Film koji su neki kritičari proglasili opasnim – takav termin je potpuno promašen i jeftin. Opasna su vremena i okolnosti u kojima živimo – “Joker” samo prenosi poruku. Istina, na radikalan i subverzivan način, ali….

 

“NETFLIX” FAKTOR postao je još važniji i snažniji…

 

Prije godinu dana otprilike u ovo vrijeme autor ovih redaka pisao je o najboljim filmovima 2018. godine . U tekstu je spomenut “Netflix” faktor koji je oznaka za sve veći angažman i utjecaj “Netflixa” u svijetu filma (o serijama nije potrebno previše pričati jer su postale zaštitni znak platforme). Prošle godine “Netflix” je stavio potpis na  “Mowglija”, AnnihilationThe Ballad of Buster ScruggsRome . Ove godine “Netflix” je otišao korak dalje i,između ostalih, realizirao dugoočekivani projekt Martina Scorsesea “The Irishman i “Marriage Story” kritičarski hvaljene filmove koji su vodeći prema nominacijama za “Zlatni globus”. Za “Netflix” je novi film realizirao i Michael Bay i ako je bilo sumnje sada je više nema – “Netflix” je postao konkurentan i ozbiljan igrač kada su filmovi u pitanju. Koliko će ova priča promijeniti filmski svijet vrijeme će pokazati (spomenuti filmovi nisu bili prikazani u domaćim kinima dok su u većini zemalja bili u ograničenoj distribuciji). Kada je “Netflix” u pitanju i ova je godina ponudila veliki broj serija koje su imale veliku gledanost (Mindhunter – sezona 2.Stranger Things – sezona 3.Unbelievable , The Witcher…). Unatoč problemima (Disney i Warner su zbog vlastitih poslovnih planova oduzeli dio sadržaja kojeg se moglo gledati na “Netflixu”) platforma nastavlja realizirati zahtjevne projekte.

 

DISNEY – Terminator i Predator našeg vremena…

Posljednjih je godina Disney kupio “Pixar”, “Marvel” i prava na “Star Wars” svijet. Sve navedeno je sitnica prema ovogodišnjem preuzimanju “Foxa”. U transakciji vrijednoj više od 70. milijardi dolara moćni je miš postao vlasnik major kompanije s bogatom arhivom i velikim brojem novih projekata. Stalna ulaganja daju rezultate – “Disney” je postao prvi studio u povijesti koji je zaradio više od 10 milijardi dolara u kalendarskoj godini. Ni to nije sve od “Disneyja” za ovu godinu – krenuo je i “Disney plus” koji će u godinama koje dolaze biti ozbiljna konkurencija “Netflixu”, “HBO-u” i ostalim servisima. The Mandalorian je, za sada, najveći premijerni adut novog servisa….

 

ČERNOBIL

Serija je rekonstrukcija nuklearne katastrofe iz 1986. godine koja su tadašnje vlasti u SSSR-u pokušali zataškati. Izvrsno režirana – uvodne minute, trenuci prije te u prvim satima katastrofe napeti imaju trilersku napetost dok se kasnije razotkrivaju stravične posljedice nesreće i zračenja te nakaznost komunističkog sustava. Teško je bilo predvidjeti da će serija steći ogromnu gledanost i popularnost bez obzira na to što su priča, gluma i režija na vrhunskoj razini. “Černobil” je, vjerojatno, najbolji serijski proizvod prošle godine. Izazvla je reakcije u današnjoj Rusiji (bez obzira što se nesreća dogodila u tadašnjem SSSR-u blizu granice današnjih država Ukrajine i Bjelorusije) gdje se pokušavaju umanjiti ili potpuno negirati razlozi nesreće. Nesreća se dogodila, posljedice su stravične i upozoravaju kakve posljedice ostavlja nuklearni sudnji dan i zračenja na prirodu i ljude. Šokantno, brutalno i strašnije od bilo kojeg horora. Posebno kada se zna da su temelj priče stvarni događaji.

BILO JEDNOM U HOLLYWOODU

Novi film Quentina Tarantina ponovo je podijelio publiku. Podlijelio je “Bilo jednom u Hollywoodu” i obožavatelje prethodnih filmaševih projekata jer je riječ o nešto drugačijem Tarantinu. Dijalozi su umjereniji, žestokog nasilja sve do završnih minuta filma zapravo i nema. Međutim, Tarantino je ponovo snimio izvrstan film – film o filmovima i serijama, Hollywoodu iz davnih vremena u kojem je dodao i autobiografske detalje. Odao je filmaš počast i kaskaderima koji se ne spominju često u filmskim pričama, ali su važan dio sedme umjetnosti. Odao je počast i Sharon Tate kao i vremenu u kojem se radnja događa. Glumačke izvedbe izvrsne (Brad Pitt u jednom od najboljih izdanja), soundtrack funkcionira. Kada je i drugačiji Tarantino odnosno njegovi filmovi pripadaju u događaje godine. Takav je slučaj s “Bilo jednom u Hollywoodu”

 

PARAZIT

I ove je godine južnokorejska isporučila nekoliko izvrsnih naslova. Najbolji među njima je “Parazit” redatelja Boong Joon-hoa (“Sjećanja na umorstvo”, “Okja”, “Snowpiercer”). “Parazit” je koktel žanrova – u filmu možemo pronaći dramu, triler uz dodatak crnog humora. Originalan u ideji, kompleksan u izvedbi, ali gledatelju razumljiv “Parazit” prikazuje, između ostalih, klasne razlike koje postaju sve veće. Međutim, stereotipne podjele na dobre siromašne i zle bogate ovdje nema. Jedan od najboljih fimova godine osvojio je “Zlatnu palmu” u Cannesu – u mjesecima koji dolaze “Parazit” će, uvjeren sam, osvojiti važne filmske nagrade. “Parazit” stiže u kino dvorane 02.01.2020. godine.

 

U godini koja prolazi napustili su nas mnogi poznati i važni filmski radnici. Oni su:

Danny Aiello

– Robert Forster

– Rutger Hauer

– Peter Fonda

-Luke Perry

-John Singleton

-Albert Finney

-Agnes Varda

– Peter Mayhew

– Doris Day

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)