TERMINATOR: MRAČNA SUDBINA ili kako je T-800 postao obiteljski (hm) Terminator

 

REDATELJ: Tim Miller

GLAVNE ULOGE: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Gabriel Luna, Natalia Reyes

TRAJANJE: 128 minuta

NAZIV ORIGINALA: Terminator: Dark Fate

 

Nostalgija za prošlim vremenima (neki će reći i nedostatak ideja u Hollywoodu) snažno je prisutna u recentnoj filmskoj ponudi. U danu kada je autor ovih redaka gledao posljednje (?) poglavlje priče o Johnu Rambu jedna od najava prije početka filma bila je novog Terminatora koji je šesti film serijala, ali prema riječima ekipe filma ignorira sve filmove nastale nakon Sudnjeg dana te priču nastavlja tamo gdje je dvojka završila. Okupio je novi Terminator sve važne igrače – od Schwarzeneggera i Linde Hamilton do Jamesa Camerona koji se maknuo od višegodišnjeg rada na nastavcima Avatara (Cameron je potpisan kao producent filma). Rambo i Terminator na programu kino dvorana u nekoliko mjeseci – povratak u osamdesete. Filmska nostalgija ne završava mračnom sudbinom – za nekoliko tjedana “Netflix” donosi, sudeći prema najavama, punokrvna kriminalistička, gangsterska filmska priča imenom “The Irishman” koja je okupila redateljsko- glumački dream team. Iza kamere je Martin Scorsese (“Taksist”, “Casino”, “Dobri momci”) dok glumačku ekipu predvode Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci i Harvey Keitel. Glavni glumci navedenih filmova u osmom su desetljeću života, ali interes za njihove filmove i dalje je velik. Rambo je otvorio sezonu nostalgije, “The Irishman” završava – između njih je Terminator koji je od ovog tjedna na programu kino dvorana.

Kako nastaviti nešto što je završilo? Svi znaju kako je okončana priča “Sudnjeg dana” – zbog mira u budućnosti Terminator nestaje u lavi i gledateljima šalje palac gore (ili like, ako Vam je tako draže). U trailerima za “Mračnu sudbinu” Schwarzenegger je ponovo u akciji i redatelj Miller (“Deadpool”) morao je pronaći razlog i objasniti kako je T-800 uskrsnuo. Razloge je Miller pronašao (iako nisu pretjerano uvjerljivi), ali zbog otkrivanja bitnih dijelova priče filma ostavljam gledatelju odnosno čitatelju zadovoljstvo otkrivanja ponovnog susreta najdražih neprijatelja – Sare Connor i Terminatora.

Detalj koji bi mogao razočarati mnoge ljubitelje prethodnih filmova (prije svih uvodna dva filma) je Schwarzenegger kao sporedna uloga. Terminator se pojavljuje nakon što protekne više od sat vremena filma. U redu, bolje ikad nego nikad, ali ono što razlikuje novog Terminatora od onih koje smo imali prilike gledati je činjenica da je T-800 postao, pazite sad, obiteljski čovjek. Nakon lova na ljude i ubijanja doživio je katarzu i smisao života pronašao u obiteljskom okruženju. Terminator se posvetio dječaku i njegovoj majci – na koji način zajednica funkcionira saznate ćete gledajući film. Između ostalog saznajemo kako je Terminator mijenjao pelene dječaku kada je bio beba. Ništa protiv mijenjanja pelena, obiteljskih vrijednosti, ali nemilosrdni ubojica iz budućnosti, bez emocija, fanatično posvećen cilju (ubijanju ljudi) postaje obiteljski čovjek (?!)Za ljubitelje romantike ipak malo razočaranje – film nije pokazao kako je Terminator sreo životnu partnericu te njihov prvi izlazak.

Niti jedan film serijala nije toliko opterećen recentnim društveno-političkim komentarom kao što je slučaj s “Mračnom sudbinom”. U fokusu redatelja je Meksiko odnosno odnosi SAD-a s Meksikom, granica, izbjeglička kriza. Drugi detalj koji je u fokusu je feminizam i tu nikakvih problema nema – Sarah Connor bila je akcijska junakinja u vrijeme kada su glavne muške akcijske zvijezde bile Stallone, Willis i Schwarzenegger. Akcijska ikona nastavlja svoj put u “Mračnoj sudbini” no ovdje dobiva i vrlo zanimljivu suradnicu. Grace dolazi iz budućnosti, unaprijeđena je verzija ratnice budućnosti. Glavni je negativac stravično efikasan i može se duplirati – za takvog protivnika Sarah Connor je trebala pomoć. Nekoga poput Grace.

Iako je priča oko Sudnjeg dana doživjela promjene malo novoga donosi “Mračna sudbin”. Film je ispunjen scenama koje su prepisane iz prethodnih nastavaka, ponovo je na meti vođa pokreta otpora, ali vođa nije on nego ona. Dani Ramos – djevojka iz Meksika.

Ljubitelji akcije ne trebaju brinuti – “Mračna sudbina” nabijen je akcijskim scenama koje se odigravaju na različitim lokacijama (zrak, zemlja i ispod vodene površine). Kroz akcijske scene Miller želi naglasiti spektakularnost Terminator serijala, ali u nekim trenucima akcijske scene izgledaju kao da gledamo film o superjunacima. Bez obzira na sve akcijskih scena novom Terminatoru ne nedostaje.
Glumački gledano žene dominiraju – Linda Hamilton je ponovo vrlo dobra u ulozi karijere. Sarah Connor vrlo dobro funkcionira u kombinaciji s Grace odnosno dojmljivom Mackenzie Davis. Terminatori su u drugom planu – Schwarzenegger ionako ne sliči na Terminatora kakav je nekad bio dok je misterija kako je Gabriel Luna dobio ulogu modela Rev-9.

“Terminator: Mračna sudbina” još je jedan neuspješan pokušaj oživljavanja serijala čiji su najbolji trenuci odavno snimljeni. U redu, malo je onih koji su očekivali da će film redatelja Tima Millera nadmašiti original i “Sudnji dan”, ali “Mračna sudbina” nije uspjela dostići “Pobunu strojeva”. Lijepo je vidjeti staro društvo ponovo na okupu (Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger) kao i neke nove likove (Grace u interpretaciji Mackenzie Davis), ali “Mračna sudbina” tek je nepotrebno i slabašno prisjećanje na, za Terminatora, bolja i uspješnija vremena.

 

 

Share

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)