RECENZIJA: NOŽ U LEĐA

REDATELJ: Rian Johnson

GLAVNE ULOGE: Ana de Armas, Daniel Craig, Toni Collette, Michael Shannon, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Christopher Plummer

TRAJANJE: 130 minuta

NAZIV ORIGINALA: Knives Out

 

Prošlo je dvije godine od osme epizode serijala iz udaljene galaksije. Kao i svaki “Star Wars” film “Posljednji Jedi” dočekan je s nestrpljenjem i velikim očekivanjima – jedan od razloga bio je američki redatelj Rian Johnson. Johnson je odabran za redatelja nakon dokazivanja na malim ekranima, ali i velikom platnu. Godine 2012. Johnson je režirao intrigantan SF/triler “Looper”. Nakon “Loopera” Johnson je režirao tri epizode serije “Breaking Bad” – jedna od njih je “Ozymandias”koja i dalje ima najveću ocjenu na IMDB-u na temelju mišljenja više od 100 000 gledatelja. “Posljednji Jedi” ostvario je bitno slabiji komercijalni uspjeh od epizode VII, mnogi su obožavatelji bili i ostali nezadovoljni viđenim (Johnsona su neki proglasili najgorim redateljem u povijesti Star Wars filmova). Kritika je, većinom, bila blagonaklona prema “Posljednjem Jediju” – Johnson je uzeo predah od “Star Wars” filmova (redatelj je, navodno, glavni favorit za najavljeni početak nove trilogije) i snimio nešto potpuno drugačije. Film kojeg je, prema vlastitim izjavama, oduvijek želio snimiti.

Prošlo je tjedan dana od smrti Harlana Thrombeyja. Harlan je pronađen mrtva nekoliko sati nakon 85. rođendana. Navodni uzrok smrti je samoubojstvo, istražitelji žele zatvoriti slučaj, ali pojavio se novi detalj. U istragu se uključuje privatni detektiv Benoit Blanc koji s istražiteljima razgovarati s članovima obitelji pokojnika. Nakon razgovora pojavljuju se novi detalji koji sugeriraju da stari Thrombey nije počinio samoubojstvo…

Ako su Vas prethodne rečenice podsjetile na slučajeve poput onih koji su nastali iz pera Agathe Christie niste pogriješili. Redatelj Johnson (također i scenarist filma) veliki je obožavatelj britanske spisateljice kao i ekranizacije njenih kriminalističkih priča.

“Nož u leđa” izgleda poput ekranizacije kriminalističke priče Agathe Christie – imamo smrt bogatog pisca pod čudnim okolnostima, članove obitelji (čast iznimkama) koji imaju razloge za zadovoljstvo zbog smrti pisca, glave obitelji i ekscentričnog detektiva. Ključna osoba čitave priče odnosno slučaja je Marta Cabrera, njegovateljica pokojnika. Iako nije član obitelji, Marta je jedina pozitivna osoba s kojom je pokojnik provodio vrijeme u danima prije smrti.

Radnja filma je zanimljiva, nepredvidljiva te začinjena crnim humorom. Redatelj prikazuje protagoniste filma kroz događaje nakon Harlanove smrti te, koristeći flashbackove, kroz odnos prema pokojniku. Iako se neki detalji mogu predvidjeti, “Nož u leđa” drži gledatelja u neizvjesnosti i rasplet je neočekivan. Otprilike onakav kako bi izgledao u romanima Agathe Christie.

Istraga je ključni dio filma koji Johnson koristi za društveni komentar. Nasljednici, članovi obitelji pokojnika redom su gramzljivi, nesimpatični i, kada je riječ o novcu, beskrupulozni ljudi. Obitelj koja to nije i jedini koji ima autoritet je pokojni pisac. Nakon njegove smrti članovi obitelji traže način kako se domoći što većeg dijela bogatstva. No, bogatstvo odlazi tamo gdje nitko od njih ne očekuje…

Tijekom filma gledamo kako članovi obitelji razgovaraju o migrantima, najmlađi član je zatrovan nakaznim svjetonazorom – članovi obitelji su stravično neiskreni, skloni spletkama i lažima. Teško se oteti dojmu kako Johnson kroz prikaz obitelji Thrombey kritizira američki način života odnosno modernu obitelj koja je potpuna suprotnost od svega što bi riječ obitelj trebala značiti. Jedino svjetlo u mraku američke obitelji donosi imigrantica Marta Cabrera koja dolazi iz….zapravo Thrombeyi nemaju pojma koja je država iz koje je Martina majka stigla.

Johnson je okupio sjajnu glumačku ekipu. Daniel Craig korektan je u ulozi slavnog detektiva. Benoit Blanc je redateljev Hercule Poirot i Sherlock Holmes. Zapravo, Blanc je kombinacija spomenutih detektiva. Toni Collette izvrsno interpretira teatralnu i tolerantnu Joni. Christopher Plummer dominantan kao Harlan. Najugodnije iznenađenje je Ana de Armas kao Marta, djevojka koja je pokojniku značila više od bilo kojeg člana obitelji. Chris Evans nastupa u ulozi Ransoma – koliko je slučajno (ili namjerno) da Kapetan Amerika interpretira lika koji je moralno i na svaki drugi način suprotnost od sveameričkog heroja samo Johnson zna.

“Nož u leđa” zabavna je i intrigantna kriminalistička priča koja uzore pronalazi u filmskim ekranizacijama slavnih detektiva poput Herculea Poirota i Sherlocka Holmesa. Film s jednom od najjačih ovogodišnjih glumačkih postava sadrži dozu crnog humora i kritike modernog društva, ali prije svega riječ je o staromodnom kriminalističkom filmu. Staromodnom sa svim vrlinama koju staromodno može značiti.

OCJENA: 8

Share

3 Comments

  1. igi Reply

    Odličan film. Zapleten, pravi bioskopski, pažnja uvek na maksimumu jer ako vam promakne neki detalj… Promaći će vam i ubica 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)