HARRISON FORD: DESET ODABRANIH

 

Kada se sastavljaju filmofilske liste najboljih glumaca na većini nije na vrhu, ali to, zapravo, i nije pretjerano važno. On je postao i ostao jedan od najomiljenijih i najvažnijih glumaca u povijesti. Nastupio je u nekim od najvažnijih filmova i serijala, likovi koje je interpretirao neizbježan su i važan dio popularne kulture. Danas slavi 80. rođendan, ali ne razmišlja o mirovini – on je Harrison Ford i pred Vama je GOODTALKING izbor 10 odabranih popularnog glumca….

 

AMERIČKI GRAFITI (American Graffiti) -1973

 

Trademark: “Hey you’re s’posed to be the fastest thing in the Valley man, but that can’t be your car, it must be your mama’s car” – Bob Falfa

Prije nastupa u filmu “Američki grafiti”, Ford je imao višegodišnje glumačko iskustvo. U redu, niti jedna od uloga prije “Grafita” nije dala naslutiti kako će Ford postati velika glumačka zvijezda, ali iskustvo nastupa na filmu i tv serijama je postojalo. Odabran je Ford za manju ulogu u filmu “Američki grafiti” – nastup u filmu imao je iznimno važan efekt na daljnju glumačku karijeru iz najmanje dva razloga. Prvi je velika popularnost filma, kritičarski hvalospjevi. “Američki grafiti” priča je o noći rastanka, završetku jednog perioda života i početku drugog. U centru događaja je grupa tinejdžera koje gledamo u posljednjem noćnom izlasku prije odlaska na koledž – filmska priča koja je osvojila kritiku i redovito se spominje kao jedan od najvažnijih američkih filmova. Drugi razlog je redatelj filma – “Američki grafiti” spojili su Georgea Lucasa i Forda. Početak filmske suradnje koje se nastavilo četiri godine kasnije….

 

 

RATOVI ZVIJEZDA IV: NOVA NADA (Star Wars) – (1977)

 

Trademark: “Sorry about the mess.”

Priča kaže da su Stallone, De Niro i Kurt Russell odbili ulogu krijumčara Soloa. Ulogu je odbio i Burt Reynolds dok je Pacino rekao ne zbog nerazumljivog scenarija. Kako bi izgledala Fordova (između “Američkih grafita” i “Nove nade” glumac je nastupio u “Prisluškivanju” Francisa Forda Coppole) karijera da je netko od spomenutih glumaca prihvatio ulogu teško je reći no jedno je sigurno – Han Solo jedan je najvažnijih likova u glumčevoj karijeri, ali i “Star Wars” serijalu. Solo je daleko od kreposti i pravednosti Jedija. On je krijumčar, živi na rubu, meta je lovaca na glave. No, on će spasiti stvar kada je najteže (sjetimo se onesposobljavanja Vaderovog broda u finalu “Nove nade”), zavesti princezu – zbog načina na koji umire Solo postaje i tragičan lik. Han Solo katapultirao je Forda u prvu ligu Hollywooda i jedan je od najvažnijih likova njegove karijere. Jednako kao i idući film (protagonist) na listi…

 

 

 OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA (Raiders of the Lost Ark) – (1981)

 

Trademark: “Snakes. Why’d it have to be snakes?”

Nakon “Nove nade”, Ford dobiva manju ulogu u “Apokalipsi danas” i ponovo postaje Han Solo u epizodi V. Nakon što je Imperij uzvratio udarac Lucas, Spielberg i scenarist Lawrence Kasdan (scenarist epizode V) razvijaju priču o profesoru arheologije koji se jednako dobro snalazi u učionici i na terenu. Ford je postao profesor Jones, centralni lik serijala koji postaje sveto pismo za sve ljubitelje pustolovine uz dodatak komedije. Indiana Jones je doživio tri nastavka – peti film serijala upravo je na programu svjetskih kino dvorana.

 

ISTREBLJIVAČ (Blade Runner) – (1982)

 

Trademark: “I don’t know why he saved my life. Maybe in those last moments he loved life more than he ever had before. Not just his life – anybody’s life; my life”

Uspjeh Indiane Jonesa još uvijek je bio aktualan kada je Ford prihvatio ulogu u jednom od najboljih znanstveno fantastičnih filmova u povijesti. Radnja filma događa se u Los Angelesu – u trenutku snimanja bila je riječ o dalekoj budućnosti danas je riječ o sadašnjosti (godina je 2019, mjesec studeni – vrijeme je radnje “Istrebljivača”). Ford je Rick Deckard, detektiv koji pokušava uhvatiti grupu odbjeglih replikanata (klonova). Slučaj je znatno kompleksniji i zahtjevniji nego što na početku izgleda. “Blade Runner” (ili “Istrebljivač” ako Vam je draži domaći naslov) je film kojem vrijeme ne može ništa – Ridley Scott je isporučio remek djelo u kojem je Ford jedna od ključnih glumačkih figura.

 

SVJEDOK (Witness) – (1985)

 

Trademark: “Don’t know much about history….”

Nakon “Istrebljivača” Ford nastupa u nastavku Indiane Jonesa i “Povratku Jedija” – 1985. godine prihvaća ulogu u filmu “Svjedok” Petera Weira. Ford je (ponovo) detektiv, slučaj kojeg prihvaća zahtjevan je na svim razinama. Dječak Samuel slučajni je svjedok ubojstva – kako bi zaštitio dječaka i njegovu majku Ford odnosno detektiv John Book postaje dio zajednice Amiša. “Svjedok” je istovremeno triler i drama – sudar svjetova i prikaz života Amiša koji je potpuno drugačiji od vanjskog svijeta. Ford je vrlo dobar u ulozi detektiva jednako kao i ostatak glumačke ekipe. Lukas Haas kao Samuel, Kelly McGillis kao dječakova majka – epizoda Dannyja Glovera u ulozi negativca. “Svjedok” je i prvo pojavljivanje na filmu glumca koji će ljubitelje filma oduševiti nastupom u trilogiji “Gospodar prstenova”. Njegovo ime je Viggo Mortensen.

 

LUDILO (Frantic) – (1988)

 

Trademark: “No corpse stinks that much after only 12 hours. Take my word for it. Yes, I am a doctor.”

Nije detektiv, ali je doktor – radnja filma događa se u Parizu. Ford je doktor Richard Walker koji se nađe usred svijeta kriminala nakon što njegova supruga nestane iz hotelske sobe. Zaplet i radnja kao da su iz radionice Alfreda Hitchcocka – redatelj filma je Roman Polanski. Film u kojem dominira napetost i neizvjesnost koje tjeraju gledatelja u potragu zajedno sa zbunjenim doktorom.

 

NEDOKAZANA KRIVNJA (Presumed Innocent) – (1990)

Stop it. I know it’s you.”

“Nedokazana krivnja” redatelja Alana J. Pakule (“Svi predsjednikovi ljudi”, “Sofijin izbor”, “Slučaj Pelikan”) triler je u kojem Ford interpretira državnog tužitelja Rustyja Sabicha. Sabich je važan kotačić sustava – političkog i sudskog. Problemi nastaju kada je njegova bivše ljubavnica pronađena mrtva – pojavljuje se sve više dokaza koji upućuju da je Sabich krivac. “Nedokazana krivnja” je old school triler u kojem se Pakula poigrava s glavnim protagonistom, ali i gledateljima. Napet i zanimljiv film koji, između ostalog, progovara o naličju sustava….

 

BJEGUNAC (The Fugitive) – (1993)

 

Trademark: “You never give up, Richard, do you? You never give up!”

Film redatelja Andrewa Davisa (“Pod opsadom”, “Zakon šutnje”) ima mjesto na listi odabranih filmova Harrisona Forda i Tommy Lee Jonesa. Ford je (ponovo) doktor – uspješan u poslu, sretno oženjen s Helen. Izgleda da ništa ne može krenuti u krivom smjeru, ali stvari se mijenjaju u noći kada je Helen ubijena. Spletom okolnosti Ford odnosno dr. Kimble uspijeva pobjeći i kreće u potragu za istinom. Kimble je u potrazi za istinom, ali u potragu za bjeguncem kreće ekipa FBI-ja koju predvodi sistematični i iskusni Samuel Gerard.

 

 

NEPOSREDNA OPASNOST (Clear and Present Danger) – (1994)

 

Trademark: “These drug cartels represent a clear and present danger to the national security of the United States.”

Ford je, kada je o serijalima riječ, nastupio u još jednom serijalu koji traje desetljećima. Riječ o analitičaru CIA-e Jacku Ryanu. U “Neposrednoj opasnosti” Ryan je u borbi s kolumbijskim narko kartelima, ali i pripadnicima vojno-obavještajnih službi SAD-a. Sukob ide sve do predsjednika. “Neposredna opasnost” prikazuje ilegalne ratove američkih tajnih službi protiv narko kartela – sve je stvar interesa i trenutnog političkog trenutka. Sve ostalo je nevažno – čak i ljudi na terenu koji se oružano suprotstavljaju pripadnicima kartela. Film ispunjen izvrsnim akcijskim scenama čija oštrica kritike ide prema vrhu američke administracije.

 

ISPOD POVRŠINE (What Lies Beneath) – (2000)

 

Trademark: “You know damn well who’s dead.”

Robert Zemeckis redatelje je ovog trilera s dodatkom nadnaravnog. Ford je znanstvenik koji ima probleme u braku. Njegovu suprugu opsjeda duh koji nosi poruku, zapravo tajnu iz prošlosti Normana Spencera. “Ispod površine” (dobro izabran domaći prijevod – radnja otkriva što se skriva ispod površine skladnog braka) je film u kojem je Ford negativac. Opasan negativac. Fordova partnerica je Michelle Pfeiffer – riječ je vrlo dobrom, pomalo podcijenjenom trileru s nekoliko izvrsnih, napetih scena (jednu od njih možete pogledati na linku ispod teksta).

 

Spomena vrijedni su i:

 

  • Prisluškivanje
  • Apokalipsa danas
  • Obala komaraca
  • Patriotske igre
  • Henryjev povratak
Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)