PREVARANTICE S WALL STREETA

REDATELJICA: Lorene Scafaria
GLAVNE ULOGE: Jennifer Lopez, Constance Wu, Julia Stiles, Lili Reinhart
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Hustlers

“Doesn’t money make you horny ?” – Ramona

Iznenađujuće dobre rezultate na kino blagajnama ostvaruje film “Prevarantice s Wall Streeta” američke redateljice Lorene Scafarie. Iako je film dobio “R” predikat (mlađi od 17 godina film mogu gledati samo uz pratnju roditelja) u prvom vikendu prikazivanja u američkim je kinima zaradio više nego je što je u njega uloženo. Uspjeh filma prati i velika podrška kritike koja,većinom, pozitivno ocjenjuje film. Iako “Prevarantice s Wall Streeta” traju tek nekoliko dana, može se reći da je film jedno od najugodnijih iznenađenja godine.
Radnja filma temelji se na stvarnim događajima opisanim u novinskom članku “New York Magazina” prema kojem je Scafaria napisala scenarij. Početak filma upoznaje nas s Destiny, striptizetom u noćnom klubu na Manhattanu. Destiny je u financijskim problemima i ne uspijeva dovoljno zaraditi bez obzira na bogatu i brojnu klijentelu kluba. Njen život, poslovni i privatni, mijenja se kada upozna Ramonu, glavnu zvijezdu kluba obožavanu od posjetitelja. Ramona poznaje tajne posla koje će otkriti Destiny. Njihov susret izgled poput početka divnog prijateljstva…..

Ženski su likovi dominantni u filmu – važni muški protagonisti filma ne postoje. Muški likovi su svedeni na objekt prevare i sporedne protagoniste nevažne za redateljicu i scenaristicu filma. Iako takav pristup stvara rupe u priči (ništa ne saznajemo o očevima odnosno muževima Destiny i Ramone) radnja, za razliku od nekih poznatijih i razvikanijih projekata, ima smisla i funkcionira. U prvom dijelu filma radnja nas vodi iza kulisa noćnog kluba, upoznaje nas sa zaposlenicama i približava protagonistkinje. One nisu površno prikazane, klišeji i stereotipi vješto se izbjegavaju – svaka ima svoju životnu priču, probleme i planove. Između njih stvaraju se prijateljstva i neraskidive veze – Destiny i Ramona još uvijek nisu prevarantice i tako ostaje do trenutka kada počinje…. recesija.

Cijela je ova zemlja striptiz klub.” – Ramona

Domaći prijevod filma nije promašen – klijentela striptiz kluba su vukovi s Wall Streeta, ekipa poput Jordana Belforta glavnog lika filma Martina Scorsesija. Kada je eksplodirala posljednja velika financijska kriza klijentela kluba se prorijedila i Destiny (ponovo) dolazi u financijske probleme. Teška vremena zahtijevaju teške odluke – Ramona  pronalazi novi način zarade. Destiny se pridružuje projektu no ovaj puta riječ je o nezakonitim poslovima. Kod Ramone grižnja savjesti ne postoji i ona, osim što želi zaraditi, pronalazi način osvete financijskim gadovima koji su izazvali krizu i prošli nekažnjeno. Snažna feministička crta koja se provlači čitavim trajanjem filma dobiva i kritičku notu prema sustavu. U prvom redu financijskom, ali i čitavom sustavu koji se pokazao hladan i bez razumijevanja za žrtve recesije.

Film prikazuje funkcioniranje striptiz klubova. Od legalnih aktivnosti do onih drugih koje baš i nisu u skladu sa zakonom. Spomenute rupe u priči nisu jedini problem filma – cjelina je prilično neujednačena. Od zanimljivih, intrigantnih i duhovitih trenutaka do predugih scena događaja nevažnih za priču i likove filma. Ipak, više je pluseva nego minusa – veliki, najveći plus su Constance Wu i posebno Jennifer Lopez u ulogama Destiny i Ramone.
Iako glumačka karijera Jenny from the Block ima nekoliko vrlo dobrih trenutaka (“Selena”, “Daleko od očiju”, “Ćelija”) uloga Ramone najbolje je filmsko izdanje u karijeri Jennifer Lopez. Ramonu upoznajemo u trenutku nastupa u klubu. Njen nastup impresivan je ne samo za posjetitelje striptiz kluba nego i za gledatelje – Ramona odnosno Jennifer Lopez zrači nevjerojatnom količinom seksepila i atraktivnosti. Prije nekoliko mjeseci Lopez je proslavila 50. rođendan, ali godine za glumicu i pjevačicu nisu važne jer od prvog pojavljivanja pokazuje vrhunsku formu. Seksepil i fizički izgled tek su dio su njene glumačke izvedbe – glumački se Lopez postavila autoritativno prema ostalim članovima glumačke ekipe. Na pravi način, upravo onako kako je Ramona autoritet ponekad i uzor mlađim kolegicama u poslu. Constance Wu odlično se nadopunjuje s Jennifer Lopez, Destiny i Ramona imaju poseban, kompleksan odnos koji traje godinama i završava….detalj kojeg ćete otkriti sami. Njegovo otkrivanje u tekstu pokvarilo bi doživljaj gledanja filma.
“Prevarantice s Wall Streeta” temelji se na istinitoj priči o striptizetama koje spletom okolnosti postaju prevarantice. Film natopljen feminizmom kritizira određene društvene skupine (bankari, brokeri…) nose vrlo dobra glumačka izdanja Constance Wu i nikada glumački bolje, privlačnije i atraktivnije Jennifer Lopez.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)