KOŽA

REDATELJ: Guy Nattiv
GLAVNE ULOGE: Jamie Bell, Vera Farmiga, Danielle Macdonald, Bill Camp, Mike Kolter
TRAJANJE: 120 minuta
NAZIV ORIGNALA: Skin 

 

“Što ako uklonim ove tetovaže, ali i dalje ostanem govno ?” – Bryon Widner

 

Malo je glumaca imalo zapaženo i uspješno debitantsko pojavljivanje na filmu kao Jamie Bell. Britanski se glumac 2000 godine predstavio filmom “Billy Elliot” u kojem je interpretirao dječaka koji u siromašnom, sumornom radničkom kvartu slijedi svoj san te umjesto boksa odabire balet. Film je ostvario veliki uspjeh – nova je glumačka zvijezda rođena. Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) Bella je proglasila najboljim u kategoriji najbolje muške uloge. U godinama nakon “Billyja Elliota” Bell je radio s poznatim redateljskim imenima kao što su Peter Jackson, Clint Eastwood, Doug Lima i Bong Joon-Ho, ali mali baletan ostao je zaštitni znak Bellove karijere. Godine 2015 Bell je nastupio u groznom pokušaju ponovnog pokretanja serijala “Fantastična četvorka”. Nakon interpretacije The Thinga kao da je počelo Bellovo filmsko sazrijevanje – glumac je nastupio u “Rocketmanu”, zatim je uspješno je parirao izvrsnoj Annette Bening u filmu “Filmske zvijezde žive vječno”. Jedan od najboljih nastupa nakon Billiya Elliota Bell je ostvario u “Koži” izraelskog scenarista i redatelja Guya Nattiva…

“Koža” je film temeljen na istinitoj životnoj priči Bryona Windera. Winder je godinama živio u zajednici mržnje – skupini rasista, skinheada organiziranoj u svojevrsnoj obiteljskoj komuni. Glavni organizatori, financijeri i ideološki vođe grupe su otac i majka Fred i Sheeran. Jedan od njihovih najdražih sinova je Bryon – osim odanosti zajednici i rasističkim idejama, Winder svoja uvjerenja ističe na vlastitoj koži. Bezbrojne tetovaže na Widnerovom tijelu svjedoče o njegovoj posvećenosti rasizmu i mržnji prema drugima i drugačijima. Widner je poslušni vojnik sve do trenutka kada Julie i njene kćeri – tada mora izabrati između Julie i zajednice. Izbor je žena koju voli i njene djevojčice, ali izlaz iz života ispunjenog mržnjom nije jednostavan…

Uvodne minute filma predstavljaju mladog Widnera u dvije situacije – prva je sukob na prosvjedima 2009 godine (u kojem se prikazuje žestina mržnje glavnog protagonista i njegove ekipe). Drugi je početak skidanja brojnih tetovaža kojima je Winder javno pokazivao uvjerenja i širio strah. Spomenuti trenuci filma su presjek Widnerova života – od čovjeka koji mrzi i željan je krvi do katarze, promjene koja nije samo promjena svijesti i pogleda na život nego i simbolično predstavlja bolno skidanje oznaka zapisanih na koži. Kako se i zašto dogodila transformacija Bryona Widnera?

Okidač za promjene susret  je s Julie – samohrana majke čiji je život svakodnevna borba i koja ima iskustva s ideologijom koja je dio Widnerova života. On mora birati – Julie i njene djevojčice ili nastavak istog života ispunjenog mržnjom, obračunima s drugim i drugačijim. Widner će izabrati, ali prošlost će brzo zakucati na vrata njegova nova života. Bez obzira na to što je Julie ključna osoba transformacije glavnog protagonista filma teško se oteti dojmu da je i prije njihovog susreta Widner duboko u sebi počeo shvaćati da nešto mora promijeniti. Pobjeći od života ispunjenog nasiljem – Julie je ubrzala čitavu priču. Donijela razlog za novi početak.

Redatelj i scenarist filma priču fokusira, između ostalog, na nekoliko detalja koje nemamo priliku često gledati u filmovima iste ili slične tematike. Način na koji Fred i Shareen (ideolozi, vođe, uzori u maloj, ali dobro organiziranoj zajednici) dovode nove članove pokazuje koliko je problem ozbiljan i kompleksan. Vođama su meta tinejdžeri (u toj dobi je bio i Widner kada se pridružio ekipi) odbačeni od roditelja (ili nemaju nikoga), usamljeni – oni za koje nitko ne brine. Ranjivi i kao takvi idealni za indoktrinaciju nakaznim ideologijama. Oni nemaju nikoga, Fred i Shareen će im ponuditi nešto poput obitelji, ali zauzvrat traže – mržnju. Posebno je tragična sudbina Gavina, dječaka kojeg su pokupili s ulice i koji se pridružio skinheadima jer je bio – gladan.

Jedan od, za Winderovu priču, važnih protagonista filma je i Daryle Jenkins. Jenkins traži i potiče ljude Widnera – oni koji žele promijeniti vlastiti život, napustiti ljude poput Freda. Udaljavanje od rasizma Jenkins tretira poput skidanja s ovisnosti – ovisnik mora željeti promijeniti svakodnevicu, ali i pobjeći od društva i ljudi koji ga okružuju.
Jamie Bell izvrstan je u glavnoj ulozi – dokumentarni snimci Widnera otkrivaju kako Bell izgleda vrlo uvjerljivo (možda i brutalnije) od lika kojeg tumači u filmu. Vrlo dobra je i Danielle Macdonald kao Julie Price kao i Bill Camp te Vera Farmiga u ulozi onih koji su pokretači mržnje, promicatelji rasizma i ksenofobije. Oni su glavni negativci filma, ali njihova priča nije jednodimenzionalna…

“Koža” je biografski film o Bryonu Widneru čovjek koji je prošao puni krug od života ispunjenog mržnjom i nasiljem do mirnog, tolerantnog obiteljskog čovjeka. Widnerova transformacija je psihička, ali i fizička – osim svijesti i savjesti morao je glavni protagonist filma promijeniti i fizički izgled. Film koji govori o nevjerojatnoj životnoj priči, ali i pokazuje koliko su problemi rasizma, ksenofobije i mržnje prema drugima i drugačijima kompleksni i ozbiljni.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)