REDATELJ: Antun Vrdoljak
GLAVNE ULOGE: Goran Višnjić, Tarik Filipović, Borko Perić, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Ivo Gregurović, Mustafa Nadarević, Boris Svrtan, Jasmin Lord, Armand Assante
TRAJANJE: 163 minute 

 

“Rat pripada povijesti i okrenimo se budućnosti. Svi zajedno.” – Ante Gotovina

 

Nakon objave datuma premijere i prvih najava za novi film Antuna Vrdoljaka rasplamsali su se verbalni obračuni na društvenim mrežama. Žestoki komentari o filmu, etiketiranje onih koji imaju drugačije razmišljanje o filmu i slični detalji mogli su se pronaći ispod svake objave i(li) najave filma. Najveća tragikomedija internetskih obračuna uoči početka prikazivanja zapravo je činjenica da nitko od spomenutih komentatora film vidjelo nije. Ulje na verbalnu vatru dolijevali su pojedini naslovi nakon završetka filmskog festivala u Puli gdje je, između ostalog, “General” premijerno prikazan. Naslovi nakon dodjele nagrada vrištali su o Dnevniku Diane Budisavljević koji je pobijedio Generala – film redateljice Dane Budisavljević osvojio je nagrade u glavnim kategorijama (film, režija, montaža i glazba) dok je “General” nagrade osvojio u kategoriji sporednih glumaca i specijalnih efekata. Spomenuti naslovi su zlonamjerni i podcjenjivački prema ostalim filmovima prikazanim u natjecateljskom dijelu programa – filmski festival nije borba jednog filma protiv drugog (ili se kroz naslove sugerira da ne postoji ljubitelj filma kojem bi se oba filma mogla svidjeti) nego natjecanje najboljeg što domaći film trenutno ima. Fokusiranje samo i isključivo na dva filma natjecateljskog programa i ignoriranje ostalih filmova koji su bili u igri za nagrade je nepravedno prema ostalim filmovima (u konkurenciji su bili i “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”, “Koja je ovo država?”, “Moj dida je pao s Marsa”, “Sam samcat”, “Dopunska nastava”….) prikazanim na festivalu bez obzira koliko oni dobri ili loši bili. U takvom je ugođaju “General” stigao u kino dvorane – puno priče o svemu, ali o filmu najmanje.

Snimanje filma istovremeno je bilo i snimanje serije koja je u ponudi jesenske sheme nacionalne televizije. Snimanje filma i serije jedan od najvećih problema filma – linija pripovijedanja filma često je iznimno kaotična, nabacana bez smisla i reda. Redatelj je, čini se, izvukao detalje iz serije za koje smatra da su zanimljive i važne za priču i tako sklepao 160 minuta filma. Istovremeno snimanje  serije i filma ipak nije mudro rješenje – nered u pripovijedanju prate i mnogi protagonisti koji bez smisla ili pravog objašnjenja dolaze i odlaze iz filma (tko su Mihajlo i Milica iz Knina koji se pojavljuju pred završetak filma jedna je, ne i jedina, od većih misterija “Generala”) . Nije stvar u tehničkom dijelu filma (montaži) već o želji da se prikaže što više. Gledatelj ionako nije bitan – serija će objasniti ako postoje neke nedoumice i upitnici nakon što odjavna špica krene na velikom platnu. Ostaje pitanje – zbog čega platiti kino ulaznicu kada u kinu imamo prilike gledati nespretno skraćenu, kaotičnu verziju istoimene televizijske serije?

Najviše minuta filma posvećeno je ulozi Ante Gotovine u Domovinskom ratu (akcije “Maslenica” i “Oluja”). U redu, riječ je o čovjeku koji je bio važna vojna figura tijekom rata, ali mnoge stvari koji se odnose na vojnu karijeru Ante Gotovine su dobro poznate. Mnogi zanimljivi detalji biografije glavnog protagonista filma u filmu su tek spomenuti ili se uopće ne spominju. Epizoda iz Legije stranaca (važna za biografiju glavnog protagonista – tamo je Gotovina postao vojnik) prikazana je na nerazumljiv i siromašan način. Sukob pripadnika Legije protiv tko-zna-koga  i ranjavanje Gotovine jedini su detalji koje saznajemo o tom dijelu života glavnog lika. Susret s Ximenom u Kolumbiji te njihov odnos izgleda poput dijelova telenovele dok je odnos prema druge dvije najvažnije žene  u životu glavnog protagonista površan i ne otkriva gotovo ništa. Dobro, nije baš ništa – saznajemo da je Gotovina bio veliki zavodnik. Redatelju poželjna osobina u često idealiziranom prikazu glavnog lika filma.

Zanimljivo je kako se, slučajno ili ne, u filmu uopće ne spominje vrijeme kada Gotovina postaje bjegunac od haaškog suda – vrijeme u kojem je postao predmet ucjene oko ulaska Hrvatske u Europsku zajednicu. Vrijeme kada su oni koji su se kleli u njegov ratni put odjednom počeli pričati o uhićenju i transferiranju.  u Niti sekunde filma Vrdoljak nije odvojio za taj dio životne priče Ante Gotovine. Dio životne priče koji je prilično nepoznat i neistražen. Vrdoljak je taj dio priče potpuno izostavio – ostaje pitanje da li je taj dio biografije slučajno ili namjerno izostavljen. Tko zna, možda bi se redatelj nekome zamjerio da je detaljnije istraživao taj dio povijesti odnosno života Ante Gotovine.

Iako manje nego u “Dugoj mračnoj noći” redatelj ima potrebu docirati gledatelju o povijesti ne samo kada je Domovinski rat u pitanju već i kada je riječ o Drugom svjetskom ratu. Likovi filma ponekad pričaju i razgovaraju onim tvrdim i književnim jezikom kakvog je nemoguće pronaći u svakodnevnom razgovoru.

“General” je, vjerojatno, najskuplji hrvatski film u povijesti. Utrošena sredstva mogu se vidjeti u akcijskim, ratnim scenama koje su, za domaće filmske prilike, i više nego dobro snimljene. Produkcijska raskoš može se vidjeti u mnoštvu lokacija na kojima je film snimljen te glumačkoj ekipi angažiranoj na projektu. Goran Višnjić solidan je u glavnoj ulozi, izvrsni su pokojni Ivo Gregurević u manjoj ulozi Srbina, vodiča koji pomaže pripadnicima hrvatske vojske i Mustafa Nadarević kao general Bobetko te Goran Navojec. Uvjerljiva je i Nataša Janjić kao Vesna Karuza – uvjerljivost se nikako ne odnosi na Tarika Filipovića koji je tragikomičan u ulozi Davora Domazeta- Loše. Vrhunski voditelj ne mora uvijek biti uvjerljiv u glumačkim izdanjima.

Bez obzira radi li se o privatnom životu ili vojnoj karijeri biografija Ante Gotovine stvorena je za intrigantnu, kontroverznu i zanimljivu filmsku priču. Međutim, takva se priča nije dogodila u novom filmu Antuna Vrdoljaka. “General” je film koji je zapravo redateljev izbor iz serije koju ćemo uskoro gledati i koji tematizira detalje iz života Ante Gotovine koji su većinom poznati. Dijelovi životne priče glavnog protagonista o kojima se ne zna previše ovdje su, većinom, izbjegnuti ili površnu prikazani. Gledatelji koji o životu Ante Gotovine ne znaju ništa ostat će potpuno zbunjeni najviše zbog načina na koji je ispričana ova filmska priča.

OCJENA: 2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)