KRALJ LAVOVA (2019)

REDATELJ: Jon Favreau
GLASOVI: Chiwetel Ejiofor, Beyonce, James Earl Jones, John Oliver, Seth Rogen
NAZIV ORIGINALA: The Lion King
TRAJANJE: 118 minuta 

 

“Ja sam Simba. Mufasin sin.”

 

“Kralj lavova” jedan je od najvrjednijih animiranih dragulja u Disneyjevoj kruni. Crtić, koji je mnoge detalje posudio iz japanskog stripa (mange) odnosno animiranog serijala “Kimba, bijeli lav” (nije ni Kimba realiziran bez utjecaja prošlih vremena – Shakespeare i “Hamlet” su inspirirali autore mange odnosno animiranog serijala) jedan je od najpopularnijih Disney proizvoda. Osim što je 1994 ostvario izvrsne rezultate na kino blagajnama, “Kralj lavova” je postao dio kućnih videoteka velikog broja ljubitelja filma. Impresivne su brojke prodanih primjeraka filma – na američkom tržištu prodano je više od 32 milijuna VHS-a, nešto manje od 12 milijuna DVD-a te više od 3.6 milijuna Blu-raya. Koliko ljubitelja filma ima “Kralja lavova” u kućnim kolekcijama nemoguće je procijeniti, ali može se reći da je riječ o jednom od najpopularnijih animiranih filmova u povijesti.

Zaplet filma, kao i čitava radnja live action remakea gotovo je identična animiranom originalu – Simba je prijestolonasljednik kraljevstva kojim vlada njegov otac Mufasa. Mufasa je pravedan vladar koji pazi kako ne bi poremetio krug života. Kralj priprema Simbu na dane kada će lavić postati lav i preuzeti prijestolje, ali postoji još jedan lav koji se trona nije odrekao. Mufasin brat Scar….

“Kralj lavova” treći je ovogodišnji remake Disneyjevih klasičnih priča. “Dumbo” je kreativno pristojan, ali je komercijalno podbacio, “Aladdin” je ostvario vrlo dobru zaradu na kino blagajnama, ali je riječ o lijepom filmu bez duše. Upravo zbog spomenutog trenda prebacivanja klasičnih priča u live action verzije, “Disney” se našao na udaru kritika filmskih romantičara koji kompaniji prigovaraju snimanje novih verzija isključivo zbog gladi za zaradom. Da, “Disney” je pokrenuo lavinu remakeova, prije svega, zbog zarade. Ništa sporno u tome nema – gledatelj ionako odlučuje hoće li platiti kino ulaznicu ili ne. Ono što je važno koliko dobrog i zanimljivog nove verzije poznatih priča gledatelju nude. Većim dijelom novi “Kralj lavova” opravdao je očekivanja i vrijedan je kino doživljaj.

Vizualno, film redatelja Jona Favreaua (nije Favreau slučajno angažiran za film – redatelj je potpisao izvrsnu “Knjigu o džungli”) izgleda fantastično. Prikaz Mufasinog carstva i životinja impresivan je i rijetko viđen kino doživljaj. Životinje i njihovo prirodno stanište prikazani su na nevjerojatno uvjerljiv način, prepun detalja, sitnica koje film znače. Način snimanja pojačava doživljaj filma (npr. stampedo koban za Mufasu) koji je raskošan, prepun boja. Izgled filma sudjeluje u radnji – Mufasino je carstvo prepuno sunca, života i pršti bojama. Kada Scar postane kralj sunce nestaje, stižu tmurni oblaci. Nema više raskoši, ostaju tek tamne, teške boje. Da, “Kralj lavova” je, izgledom, nevjerojatan kino doživljaj u kojem životinje i njihovo prirodno stanište izgledaju čarobno. Efekti svih vrsta na vrhunskoj razini – “Kralj lavova” sigurno je glavni kandidat za nagrade u tehničkim kategorijama.

Iako nema razigranost animiranog prethodnika niti onako snažnu emociju “Knjige o džungli”, “Kralj lavova” čitavim trajanjem filma provlači teme i motive koji se mogu pronaći u originalu. Prijateljstvo, obiteljske vrijednosti, Hakuna Matata, odrastanje i prihvaćanje vlastitog mjestu u krugu života neki su od motiva koje film tematizira i(li) promiče. Simbino odrastanje ispunjeno je usponima i padovima sve do finala filma u kojem stvari dolaze na svoje mjesto….

Humora i glazbe (“Circle of life,”Hakuna Matata”, “The Lion Sleeps Tonight”) filmu ne nedostaje. Glasove su protagonistima filma posudili poznati likovi, neki više, neki manje uspješno. Nali je glas posudila Beyonce koja ima i glazbeni trenutak filma (“Spirit”), Simba puno bolje zvuči u staroj verziji (Matthew Broderick) nego novoj (Donald Glover) no izvrsno pogođenih glasova novom “Kralju lavova” ne nedostaje. John Oliver je sjajan kao Zazu kao i dvojac Rogen/Eichner kao Pumbaa i Timon. Kao pravi kralj i dalje je neprikosnoven James Earl Jones kao Mufasa. Glas Darth Vadera koji progovara kroz Mufasu i dalje izaziva strahopoštovanje kao i 1994 u animiranoj verziji.

Kralj lavova” završni je i najbolji film ovogodišnje Disney live action trilogije. Vizualno savršen, prepun detalja s nevjerojatnim prikazom životinja i okoliša u kojem žive “Kralj lavova” je jedan od onih remakeova koji je, većinom, opravdao očekivanja. Jedinstveno filmsko iskustvo koje zaslužuje gledanje na velikom platnu.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)