BIJELAC RICK

REDATELJ: Yann Demange
GLAVNE ULOGE: Matthew McConaughey, Richie Merritt, Bel Powley, Jennifer Jason Leigh, Bruce Dern
NAZIV ORIGINALA: White Boy Rick
TRAJANJE: 111 minuta

“Bez obzira koliko put bio kratak, lako je skrenuti.” – Richard Wershe

Nakon nekoliko redateljskih poslova na televizijskim serijama francuski filmaš Yann Demange predstavio se filmskom svijetu debitantskim ostvarenjem ” ’71”. Priča o britanskom vojniku koji nakon nereda i sukoba s prosvjednicima ostaje sam, izgubljen na ulicama Belfasta (koje su pretvorene u ratnu zonu) privukla je pažnju ljubitelja filma. Redatelj je prikazao borbu za opstanak vojnika Garyja Hooka (vrlo dobri Jack O’Connell) koji je potpuno dezorijentiran – bilo kakva politička uvjerenja i(li) inzistiranja na nacionalnoj pripadnosti gube se, nestaju kada je u pitanju borba za život. Preživljavanje. Četiri godine nakon uspješnog prvijenca Demange je ponovo iza kamere – “Bijelac Rick” ponovo prati protagonista koji je usamljen i odbačen kada su životne okolnosti i sustav u pitanju. Njegovo ime je Richard Wershe Jr  – tinejdžer koji je u sedamnaestoj godini osuđen na doživotni zatvor iako je bio doušnik FBI-ja (?!).
“Bijelac Rick” počinje kupovinom oružja – mjesto radnje Detroit, početak osamdesetih godina prošlog stoljeća. Wershe stariji i mlađi (Richard i Rick) kupuju kalašnjikove egipatske proizvodnje – za oca, s obzirom na godine, kupnja nije ilegalna za razliku od juniora koji ima tek 14 godina. Tinejdžer puno zna o oružju i nakon uspjelog dogovora s trgovcem otac i sin odlaze kući. Očev je plan (ili san?) prikupiti novac kako bi otvorio videoteku koja bi, prema njegovim planovima, prerasla u lanac videoteka. Plan Wershea mlađeg nije videoteka – zapravo njegov je plan doći do novca i živjeti bolje od oca kojeg smatra gubitnikom. Rick će oružje lokalnim kriminalcima, dilerima i zaraditi, ali to je tek početak – tinejdžer počinje raditi unosnije i ozbiljnije kriminalne poslove.

Iz prethodnih je rečenica vidljivo kako je (životna) priča Ricka Wershea idealna za film – tinejdžer kriminalac, sposoban zaraditi novac i dobiti povjerenje opasnih tipova. Uz karijeru kriminalca čitavim trajanjem provlači se i Rickova obiteljska priča – otac gubitnik i sestra potonula u paklu droge. Međutim, sve navedeno nije dovoljno redatelju da stvori punokrvan kriminalistički film. Glavni razlog, problem je Rick Wershe odnosno Richie Merritt koji interpretira kriminalca tinejdžera. Ricku odnosno Richieju dogodila se najgora moguća stvar – glavni protagonist (unatoč nevjerojatnoj životnoj priči) ne izaziva emociju i(li) empatiju kod gledatelja. Rick je lik koji ne izaziva prezir ili mržnju, još manje simpatiju već gledatelja ostavlja potpuno ravnodušnim. Dva su razloga takvog doživljaja glavnog lika – prvi je način na koji je lik napisan i predstavljen (ovdje leži manji dio razloga), drugi je gluma i interpretacija Richieja Meritta. Iako je mladi glumac (Meritt je rođen 2001 godine) dobio zahtjevn, istodobno i izazovnu ulogu za prvo pojavljivanje na filmu misija nije uspjela. Njegovom nastupu nedostaje iskra koja bi zapalila filmsku priču. Merritt je okružen izvrsnim i poznatim starijim kolegama (Matthew McConaughey, Bruce Dern koji podsjeća na Stanleyja Kowalskog iz “Gran Torina”) koji su opravdali očekivanja. Međutim, oni nisu glavni igrači priče…

Demange je, vizualno, dobro pogodio izgled vremena, godine u kojima se događa radnja. S obzirom na to da je u manje od dva sata trajanja filma obuhvaćena višegodišnja priča o Ricku i njegovoj obitelji, redatelj je imao problema u pripovijedanju. Događaja i detalja iz života protagonista film veliki je broj, neki su ispričani na pravi način i pristojno su objašnjeni – neki nisu i može se zaključiti kako je u Rickovom životu bilo puno zanimljivih detalja koji su u filmu izostavljeni ili tek usput spomenuti.
“Bijelac Rick” nije promašeni izbor za filmsku večer. Međutim, teško se oteti dojmu da je, s obzirom na biografiju glavnog protagonista filma i nevjerojatnu, intrigantnu istinitu priču, film redatelja Yanna Damangea propuštena prilika. Na visokoj razini su Matthew McConaughey i Bruce Dern, ali oni su ovdje, na žalost, ovdje tek sporedni likovi….

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)