KRAJNJE IZOPAČEN, NEPOJMLJIVO ZAO I OPAK

REDATELJ: Joe Berlinger
GLAVNE ULOGE: Zac Ephron, Lily Collins, Angela Sarafyan, Jim Parsons
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile 

 

“I’m not bad guy.” – Ted Bundy

 

Ljubiteljima filmova i serija koji tematiziraju serijske ubojice, njihove zločine i kazne, ljeto 2019 donosi nekoliko zanimljivijih naslova. “Netflix” je potvrdio kolovoz kao mjesec izlaska druge sezone izvrsne serije “Mindhunter”. Prema riječima producentice Charlize Theron nova sezona donosi nove serijske ubojice iz prošlosti – detektivi Tench i Ford uz podršku Wendy Carr bavit će se ubojstvima Montieja Rissella, Richarda Specka i Jerryja Burdosa. Uz spomenute u drugoj sezoni gledat ćemo Charlesa Mansona i njegovu obitelj – Manson je jedan od protagonista novog filma Quentina Tarantina. “Bilo jednom u Hollywoodu” stiže početkom osmog mjeseca – zanimljivost i poveznica između Tarantinova filma i druge sezone “Mindhuntera” je Damon Herriman. Ako niste čuli za Herrimana i ne poznate njegov lik od ovog ljeta sigurno ćete upamtiti njegov filmski i serijski angažman. Herriman u “Bilo jednom u Hollywoodu” i “Mindhunteru” glumi Charlesa Mansona – isti glumac tumači istog protagonista u različitim projektima. Izgleda da je Herriman ostavio snažan dojam kada je interpretacija Mansona u pitanju. Prije Mansona, Tarantina i “Mindhuntera” u kino dvorane je stigao film “Krajnje izopačen, nepojmljivo zao i opak” koji se bavi serijskim ubojicom koji je ostavio jezivi, stravičan trag u povijesti čovječanstva. Riječ je o Tedu Bundyju.

Film redatelja Joea Berlingera (autor dokumentarnog serijala “The Ted Bundy Tapes” – izgleda da je Berlinger detaljno proučio lik i nedjela serijskog ubojice) temeljen je na knjizi “The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy” Elizabeth Kendall (Elizabeth Kendall je pseudonim, – pravo ime Bundyjeve zaručnice bilo je Elizabeth Kloepfer). U knjizi je Elizabeth opisala fatalni susret s Bundyjem, njihovu vezu tijekom koje je Bundy vodio dvostruki život – ispod površine i veze s Elizabeth skrivao se monstrum koji je počinio brutalna ubojstva.
Upravo je susret Liz Kendall i Bundyja početak filma – susret se dogodio 1969 godine. Samohrana majka upoznaje muškarca koji se ponaša pristojno, strpljiv je i nema problema s činjenicom da Liz ima dijete. Djevojčicu. Ušao je Bundy u njen život iznenada, bio je, sudeći prema radnji filma, nešto što je Liz tražila.
Od susreta Liz i Bundyja pa negdje do, otprilike, završetka prvih šezdesetak minuta traje prvi dio filma. Dio koji prikazuje odnos Liz i Bundyja, prve optužbe za zločine i ubojičino, tada još uspješno, uvjeravanje Liz kako je nevin i kako je žrtva sustava i zavjere. Intrigantan dio filma iz nekoliko razloga – prikazuje Bundyja kao čovjeka kojem je stalo do Liz i djevojčice. Serijski ubojica, monstrum koji je počinio stravične zločine prema Liz pokazuje osjećaje, nešto poput ovisnosti. Ako Vam se učini kako je u prvom dijelu filma Bundy prikazan preblago s obzirom na zločine koje je počinio, dojam nije pogrešan – film je temeljen na knjizi u kojoj je opisana ljubavna priča između Liz i Bundyja, prikazuje trenutke kada Liz nije znala tko je zapravo Bundy. Liz ne skriva osjećaje i ljubav, redatelj ih prenosi na film i upravo zbog toga prvi dio filma prikazuje Bundyja iz jedne druge, potpuno nove perspektive. Iz pozicije žene koja ga je voljela. No, istina je otkrivena i drugi se dio filma više se bavi drugom, mračnom stranom Teda Bundyja.

Kako se obruč oko serijskog ubojice sve više steže i zatvorska ćelija postaje njegova svakodnevica tako se Liz distancira i udaljuje. Nije ljubav nestala, ali ona postaje svjesna tko je zapravo Bundy – zanimljivo je gledati kako ubojica tvrdoglavo odbija priznati krivnju, priča o zavjerama protiv sebe i planira zajednički život (otpustio je Bundy i odvjetnika i branio se sam – najviše zbog odvjetničke želje da prizna zločine i pokuša dogovoriti manju kaznu). Od toga, naravno, ništa biti neće – riječ je o ucjeni emocijama kojima Bundy želi zadržati Liz. Osim stravičnih zločina, Bundy se otkriva i kao vješt manipulator, teatralan pred medijima kojima u svakom trenutku naglašava svoju nevinost. Sve do finala filma kada priznaje dio zločina. Priznanje nije izvukla policija već Liz što čitavoj priči daje dodatnu dramatiku. Bez obzira na sve postoje one koje vjerovale da je Bundy nevin..
Izbor Zaca Ephrona za ulogu serijskog ubojice na prvu izgleda čudnovato i ne previše mudro. Međutim, s obzirom na radnju filma i želju redatelja da prikaže drugu stranu Bundyja izbor ima smisla – Berlinger je trebao pretty face, glumca koji će Bundyja prikazati kao osobu privlačnu ženama. Na kraju priče izbor nije loš -ženama privlačno Ephronovo odnosno Bundyjevo lice skriva mračnu stranu monstruma. U filmu se pojavljuju John Malkovich i Jim Parsons – Sheldon iz nedavno završene serije “Teorije velikog praska” ovdje je u ulozi javnog tužitelja.

“Krajnje izopačen, nepojmljivo zao i opak” čudan je naziv za film o Tedu Bundyju. Ionako je poznato da je Bundy bio sve navedeno iz naslova tako da je kompliciran, bombastičan i dugačak naslov nepotreban i pomalo promašen. Međutim, nije promašena odluka ako odlučite pogledati film Joea Berlingera – radnja prikazuje detalje živote Teda Bundyja koje nismo imali prilike često gledati. Detalje iz privatnog života, odnos s dugogodišnjom djevojkom i zaručnicom Elizabeth Kendall. Ljubavna priča bila je na površini ispod koje su se događala stravični zločini jednog od najokrutnijih serijskih ubojica u povijesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)