JOHN WICK 3: PARABELLUM

REDATELJI: Chad Stahelski
GLAVNE ULOGE: Keanu Reeves, Ian McShane, Halle Berry, Mark Dacascos, Laurence Fishburne, Anjelica Houston
TRAJANJE: 130 minuta
NAZIV ORIGINALA: John Wick: Chapter 3 – Parabellum

 

“Put do pakla počinje u raju.” – Winston

 

Priča o jednoj od najboljih akcijskih filmskih priča u ovom stoljeću počinje 2014 godine. Dugogodišnji kaskader/dubler Chad Stahelski dobio je priliku napraviti iskorak u karijeri – postati redatelj. Prvijenac za kojeg se odmah najavljivalo da će biti akcijska priča s dodatkom osveta. Stahelski je za glavnu ulogu odabrao Keanu Reevesa – izbor nije slučajan. Redatelj je dublirao Reevesa u “Matrixu” te u razgovorima nakon premijere filma više puta ponovio kako je Keanua odmah vidio u ulozi Johna Wicka. “John Wick” je, znamo svi, postao veliki hit, osvojio je gledatelje iz više razloga. Važnost Wicka (lika, ali i filma) za recentnu filmsku, kino ponudu (istodobno i jedan od razloga uspjeha filma) leži u činjenici kako je, barem djelomično, popunio prazninu u ponudi akcijskog žanra – filmova u kojem su glavni akcijski protagonisti obični junaci. Bez dodatka super. Wick je, uz Ethana Hunta, ostao jedini pravi akcijski junak (brzi i žestoki, Statham i The Rock ipak su ispod razine spomenutog dvojca) naših dana i nakon uspjeha Stahelski je mogao krenuti u realizaciju nastavka. Dvojka nije razočarala. Upravo suprotno – u rangu je prvog filma i opravdala je, za neke čak i nadmašila, očekivanja. “Parabellum”, treće poglavlje priče o osvetniku sa psom (ili osvetniku psa, ako Vam je draže) stiglo je u kino dvorane. S velikim očekivanjima koja su, većinom, opravdana i, što je važnije, ispunjena.

Kada bi filmski obradili vječno popularan hit Aerodroma “Stavi pravu stvar na pravo mjesto” onda bi rečenica glasila stavi Keanu Reevesa u pravi film. Glumac koju je ogromnu popularnost i pažnju stekao ne samo filmskim ulogama već i privatnim životom (pročitati njegovu biografiju i rečenice kojima opisuje životnu filozofiju) često se muči u projektima kao što su “Replike” ili “Siberia”. Međutim, kada se Reeves pojavi u projektima poput “Brzine”, “Matrixa” ili “Parabelluma” onda se stvari mijenjaju. U korist glumca, njegovih obožavatelja, ali i svih ljubitelja filma.

“Parabellum” počinje tamo gdje smo Wicka ostavili na kraju drugog filma. Zbog kršenja pravila osuđen je na progonstvo – sezona lova na Wicka je otvorena, nagrada je 14 milijuna dolara. Dobio je Wick sat vremena u kojem pokušava organizirati bijeg, smisliti način kako ostati živ. Sat otkucava i John Wick postaje najtraženiji čovjek u New Yorku. Ne samo u New Yorku nego i na lokacijama udaljenima od Velike jabuke….

Trilogija Chada Stahelskog, prije svega, žestoka je akcijska priča. No trilogija nije samo akcijska priča – kap koja je prelila čašu i gurnulo Wicka u osvetnički pohod smaknuće je psa, (dakle i osveta je u pitanju) glavni je protagonist emocionalno slomljen i prije nego što je ostao bez psa. Novi film donosi nove detalje o Wickovoj prošlosti, njegovu porijeklu. Stahelski je zadržao stare, dobro nam poznate protagoniste (Winston i Charon) dodao nove (Sophia i Zero) te ponovo vrlo dobro uravnotežio radnju. Za Johnove postupke kažnjeni su svi koji su pomagali – kazne su brutalne, nemilosrdne. Akcija nije pojela priču u kojoj ima prijateljstva, iskupljenja, izdaje i osvete. Film je, ponovo, stiliziran, prepoznatljivog ugođaja – u nekim dijelovima (kazalište kod direktorice) sadrži plesne točke, umjetnost pokreta. Umjetnost plesa, baleta kao predah od akcijskih scena, ali i diskretna redateljeva poruka kako su i pojedina akcijske scene filma umjetnost. U pravu je, akcija u John Wicku ponovo je spektakularna.

Kada se u uvodnom obračunu “Parabelluma” Wick sukobi s Ernestom tada je jasno da gledatelj može očekivati…neočekivano. Ernesta glumi srpski div Boban Marjanović, 221 centimetara visok košarkaš i, zbog dimenzija Wicka i Ernesta, njihov sudar podsjeća na legendarni obračun Bruce Leeja i jednog od najboljeg košarkaša u povijesti igre Kareem Abdul- Jabbara u filmu “Zmajeva igra smrti”. Boban se dobro držao, na kraju su knjige presudile Ernestu u obračunu koji je uvod u akcijsku raskoš “Parabelluma”.

Ideja da se Boban Marjanović i Keanu Reeves obračunaju u knjižnici izgleda potpuno nevjerojatno, ali nemojte sumnjati – operacija je uspjela. Stahelski ponovo potvrđuje kako je maštovit i domišljat u kreiranju akcijskih scena. Lokacije su nevažne – bez obzira događa li se akcija u otvorenom ili zatvorenom rezultat je, većinom, uvijek isti. Izvrsno zamišljena i realizirana scenografija i akcija nabijena adrenalinom.

Izgled lokacija i način na koji su realizirane akcijske scene mogu otkriti filmove koji su imali utjecaj na redatelja. Koja su akcijski trenuci najbolji, najspektakularniji? Teško je odabrati samo jedan, nabrajati zbog otkrivanja detalja o radnji autor ovih redaka neće, ali otkriti akcijske minute koje su ostavile najbolji dojam spomenuti moram. One se ne događaju u New Yorku, Wick nije sam – dobio je pomoć u Sophiji koja postaje ženska verzija Wicka. Njena motivacija i glad za osvetom ista je kao i kod Johna. Dinamični duo potpuno će unerediti sjedište Tvrtke u Maroku – Berry i Reeves izvrsno se snalaze i nadopunjuju, ali imaju i pomagače. Sofijini psi ravnopravni su sudionici radnje – teško se sjetiti filma u kojem su psi akcijski junaci kao što su u “Parabellumu”.

Često se događa da filmski serijali, kako se broj nastavaka povećava, gube na zanimljivosti, dinamici i originalnosti. Trilogija “John Wick”potpuno je drugačiji primjer. Treći film potvrđuje serijal redatelja Chada Stahelskog kao jedan od najboljih akcijskih proizvoda 21 stoljeća. S obzirom na završetak filma i prve rezultate na svjetskim kino blagajnama čini se da “Parabellum” nije posljednje poglavlje o Wicku. Ostalo je razloga za novu osvetu….

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)