GRETA

REDATELJ: Neil Jordan
GLAVNE ULOGE: Isabelle Huppert, Maika Monroe, Chloe Grace Moretz, Stephen Rea
TRAJANJE: 98 minuta

“Svatko treba prijatelja.” – Greta

Šest je godina prošlo od posljednjeg filma directed by Neil Jordan (“Byzantium”). Nije irski filmaš ostao bez posla – režirao je epizode televizijske serije “Obitelj Borgia”. Jordan je vrhunac karijere doživio u osamdesetima i devedesetim godinama prošlog stoljeća. Nakon “Vučje družine” i “Mona Lise” početkom devedesetih Jordan je u nekoliko godina nanizao velike hitove (“Plačljiva igra”, “Intervju s vampirom”; “Michael Collins”….) – početkom devedesetih redatelj je bio u središtu pozornosti filmskog svijeta. Desetljeće Jordan zatvara izvrsnom dramom “Kraj ljubavne priče”) da bi nakon toga stigle godine kada su pauze između snimanja sve češće te Jordan pomalo pada u formi. Šestogodišnju filmsku pauzu Jordan prekida psihološkim trilerom/dramom “Greta” koju producira Lawrence Bender Tarantinov suradnik na filmovima “Pakleni šund”, “Nemilosrdni gadovi”, “Kill Bill” i “Jackie Brown”.
Frances McCullen djevojka je koja mora prerano odrasti. Teško se Frances nosi s gubitkom voljene osobe – njena majka nedavno je preminula i Frances je krenula svojim putem. S ocem nije često u kontaktu, živi s prijateljicom Ericom i radi u restoranu. Frances je potpuno drugačija od Erice – ne izlazi, zapravo od smrti majke odrađuje život sa stalnom tugom i sjećanjem na osobu koju je najviše voljela. Jednog dana France pronađe žensku torbicu u podzemnoj željeznici. Saznaje ime osobe koja je torbicu zaboravila i odlazi vratiti pronađeno. Upoznaje gospođu Gretu – gospođu zaljubljenu u klasičnu glazbu, također usamljenu. One postaju prijateljice, ali Frences vrlo brzo saznaje kako je Greta drugačija od osobe kakvom se predstalja. Puno drugačija.

 

Jordanov novi film podijeljen je u dva poglavlja. Prvi dio upoznaje nas s glavnim protagonistkinjama filma – od slučajnog susreta koji to, kasnije saznajemo, zapravo nije do kulminacije ludila nakon incidenta u restoranu. Prvi dio filma bitno je zanimljiviji i kompleksniji od završnice – upoznajemo glavne junakinje filma, njihov susret i odnos. Priča i zaplet filma logični su i vrlo životni – djevojka koja je ostala bez majke pokušava se nositi s gubitkom, nastaviti živjeti. Koliko god nastaviti zahtjevno bilo. Izlasci i noćni život djevojku koja je morala brzo odrasti ne zanimaju (za razliku od Erike, djevojke s kojom dijeli stan), odnos s ocem nije idealan i Frances je usamljena. Bolno usamljena. Kada spletom okolnosti upozna Gretu odnos koji se razvija između njih potpuno je očekivan – djevojka pronalazi ženu koja će, barem privremeno, zamijeniti majku dok Greta traži… ono što Greta traži možda je bolje ne zapisati kako ne bi otkrio previše o radnji filma.
Drugi dio filma klaustrofobičan je psihološki triler u kojem, za razliku od prethodnih minuta filma, radnja nije fokusirana samo na psihološke i(li) verbalne igrice – stvari postaju fizičke i nasilje (koje je s obzirom na razvoj priče neizbježno) postaje dio priče. Bez obzira na nekoliko šokantnih scena, drugi je dio filma ipak slabiji od prvog – ludilo je potpuno razotkriveno, iznenađenja više nema kao ni osjećaja paranoje koju Frances prati nakon što je Greta razotkrivena.Odnos Grete i Frences glavni je dio priče ispod koje se skrivaju teme poput usamljenosti i unutarnje borbe s gubitkom voljenih osoba. U redu, usamljenost nije najbolje liječiti družeći se s Gretom, ali tko može znati i(li) prepoznati osobe poput Grete. Čovjeku treba društvo i može se družiti, upoznati nove ljude – krenuti od početka kada su neke životne priče završile. Ili biti oprezan i još dublje tonuti u samoću, samosažaljenje. Izolaciju.
Veliki dio razloga za gledanje “Grete” počiva na glumačkoj ekipi odnosno interakciji između Chloe Grace Moretz i Isabelle Huppert. Grace Moretz je, ponovo, vrlo uvjerljiva – ovoga puta odabrala je i pravi projekt i redatelja koji zna iskoristiti talent mlade glumice. Izvrsna je i  Isabelle Huppert u ulozi dijabolične Grete – glumica sjajno nijansira Gretin karakter – od brižne prijateljice do luđakinje. Britanski kritičar Peter Bradshaw je, nakon gledanja “Grete”, napisao kako bi Huppert bila idealna za glavnog negativca u nekom budućem filmu o Jamesu Bondu. Zanimljiva ideja čija bi realizacija agentu 007 donijela velike probleme. Treba spomenuti da je Jordan ponovo pronašao minute filma za omiljenog glumca. Njegovo ime je Stephen Rea.
“Greta” je film o gubitku voljene osobe, usamljenosti i potrebi da svatko ima prijatelja. Ponekad se slučajni susreti pretvore u prijateljstva ili dobra poznanstva, ali ponekad postanu i noćna mora iz koje se teško, gotovo nemoguće probuditi. Prijateljstva opasna po život. Greta Hideg je najbolji primjer.


OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)