REDATELJ: David F. Sandberg

GLAVNE ULOGE: Zachary Levi, Michelle Borth, Mark Strong, Djimon Hounsou, Asher Angel
TRAJANJE: 132 minute

 

“Billy Batson ti si sve što svijet sada ima.”

 

Iako je prošlo tek tri mjeseca 2019 godine već sada se može reći da će i ova (kada je u pitanju zarada na kino blagajnama) filmska godina proći u znaku filmova o superjunacima. “Kapetanica Marvel” neće doseći rezultate “Black Panther”, ali film je probio zaradu od milijarde dolara zarade dok je euforija oko završnice Osvetnika već sada, tri tjedna prije premijere, dosegla vrhunac – ulaznice za pretpremijerne predstave nestaju poput Marvelovih likova nakon Thanosova uspješnog skupljanja Infinity kamenja. “Marvel” privodi kraju prvu fazu koja je trajala 10 godina, zbraja milijarde dok se filmski svijet DC superjunaka i dalje traži. Okupljanje Batmana, Supermana, Wonder Woman i ostalih nije dalo očekivane komercijalne i kreativne rezultate (u odnosu na Osvetnike,  “Liga pravde” je podbacila”). Ipak, razlog za optimizam postoji – Wonder Woman je ostvarila dobre rezultate kod kritike i publike, dovoljno dobre za nastavak koji ćemo gledati iduće godine dok je Aquaman, iako inferiorniji od Diane Prince, s 1.1 milijarde dolara zarade na svjetskim kino blagajnama postao film s najvećom zaradom kada je riječ o DC superjunacima. Posjetitelji kino dvorana više vole, kada je DC u pitanju, gledati film u kojem je glavni protagonist jedan superjunak nego njihovo okupljanje. Novi superjunak koji je dobio svoj film zove se Shazam….
Iako nije popularan poput Batmana ili Supermana, Shazam ima dugu povijest ne samo u stripu nego i na televiziji (serija u kojoj je Shazam glavni protagonist snimljena je davne 1941 godine) i animiranim filmovima . Shazam je bio inspiracija za nekoliko igranih filmova od kojih je najpoznatiji “Veliki” redateljice Penny Marshall s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. “Veliki” najbolje prenosi ideju Shazama – Josh želi odrasti preko noći i želja je ostvarena uz sve nuspojave koje iznenadno odrastanje donosi. Slična stvar dogodila se i Billyju Batsonu – tinejdžer koji je odrastao preko noći. Ne samo odrastao nego postaje superjunak u trenu. Dovoljno je izgovoriti čarobnu riječ. Shazam.

Traileri filma skrivaju bitne detalje radnje – najave izgledaju jednostavno. Dječak postaje superjunak i treba se pomiriti s novim identitetom te naučiti koristiti i kontrolirati moći (nešto poput one velika moć nosi i veliku odgovornost). Iako je priroda glavnog protagonista takva da je film namijenjen mlađim ljubiteljima filma, “Shazam!” se bavi i ozbiljnijim temama od transformacije dječaka u superjunaka. Zapravo, kada se zagrebe ispod površine “Shazam!” je obiteljski film, točnije film o obitelji (ne onako obiteljski kao što je “Deadpool “). “Shazam!” naglašava važnost obiteljskih vrijednosti, ali na drugačiji način. Obitelj se ne odnosi isključivo na biološke roditelje – ona je tamo gdje je srce, ljudi koji nas prihvaćaju, oni koji će s nama podijeliti dobro i loše. Poruka je koju “Shazam!” šalje.

Uvodnih pola sata najbolji je dio filma. Redatelj objašnjava Billiyjevu obiteljsku priču, legendu o Shazamu, ali i glavnog negativca filma. Čarobnjaci, sedam smrtnih grijeha i obiteljske sudbine isprepliću se u minutama kada film uspješno drži ravnotežu između filma za najmlađe i one nešto manje mlade gledatelje. Kako film odmiče tako postaje sve više za mlađu populaciju (uz nekoliko zanimljivih trenutaka poput minuta filma kada se sedam smrtnih grijeha u obliku čudovišta obračunaju s članovima uprave korporacije) sve do finala filma. Završni obračun traje previše minuta, pretjerano se razmeće efektima svih vrsta i, u nekim detaljima, podsjeća na kopiju Power Rangersa.

Bez obzira na završnicu “Shazam!” je, gledajući cjelinu, zabavan film. Ispunjen humorom sadrži brojne reference i posvete superjunačkom svijetu (Batman, Superman). Diskretno je provučena i posveta filmu “Veliki” spomenutom ranije u tekstu.

Shazam je filmski superjunak koji zahtijeva dva glumca. Zachary Levi i Asher Angel (Billy Batson) dobro su prenijeli na veliko platno lik Shazama. Billy je uvjerljiv kao dječak u potrazi za majkom, identitetom (rijetkost je vidjeti takav odnos majke i sina kao što je to slučaju u “Shazamu!”) dok je Levi, ponekad, opravdano iritantan i histeričan kao Shazam. Ponašanje Shazama kada postane Shazam upravo je onakvo kakvo se može očekivati od tinejdžera koji je naglo odrastao i postao superjunak. Mark Strong raspoložen u ulozi Thaddeusa Sivana, glavnog negativca filma.

Za razliku od nekih recentnih naslova “Shazam!” nije film čiji trailer otkriva previše. Superjunačka priča o dječaku koji, spletom okolnosti, postaje odabrani zabavna je priča o (super)herojima koji se skrivaju u nama, obitelji i prijateljstvu. Bez obzira na neujednačenost cjeline i činjenicu da je ciljana publika mlađi ljubitelji filma “Shazam!” ima dovoljno razloga za gledanje i kada su u pitanju stariji gledatelji.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)