REDATELJ: Jordan Peele
GLAVNE ULOGE: Lupita Nyong’o, Elisabeth Moss, Winston Duke, Evan Alex, Tim Heidecker
TRAJANJE: 116 minuta
NAZIV ORIGINALA: Us

 

“Ne moraš se bojati obitelji.” – Gabe Wilson

 

U više razgovora s predstavnicima sedme sile, američki filmaš Jordan Peele naglasio je, između ostalog, dvije stvari. Često je Peele spominjao kako je briljantna televizijska serija “Zona sumraka” jedan od glavnih razloga zbog kojih se zainteresirao za glumu, režiju – film i serije uopće. Drugi detalj o kojem Peele govori je činjenica da je strah njegov kreativni pogon i inspiracija. Kombinacija omiljene Peeleove serije i inspiracije za pisanje scenarija te snimanje filmova rezultirala je horor/trilerom “Bježi!” koji je 2017. godine postao jedan od najugodnijih iznenađenja godine. Film koji nije samo horor i triler već sadrži društveni komentar ostvario je veliki uspjeh (pet milijuna dolara uloženih u film pretvoreno je u više od 250 milijuna zarade na svjetskim kino blagajnama). Dogurao je “Bježi!” i do Oscara – osvojio je nagradu u kategoriji najboljeg originalnog scenarija uz još tri nominacije. Nakon uspjeha filma, Peeleu su otvorena sva vrata – autor nastavlja u istom tonu i ove godine gledat ćemo ispunjenje sna Jordana Peela – autor je uskrsnuo “Zonu sumraka”, narator je u novih deset epizoda. Prva epizoda serije izlazi za, nešto manje, od dva tjedna (01.04). Prije televizije stiže autorov novi filmski projekt – “Mi” nastavlja tamo gdje je “Bježi!” završio.

Početak filma vraća nas u 1986. godinu. Djevojčica Adelaide na odmoru je s roditeljima i, kako to često biva s radoznalom djecom, odluta na plaži Santa Cruz. Djevojčice nije bilo 15 minuta – dovoljno za traumatično iskustvo koje Adelaide pamti čitav život. Godinama kasnije, Adelaide ima obitelj, odlazi na odmor u blizini plaže gdje je doživjela nešto što će joj obilježiti život. Duhovi prošlosti bude se ubrzo nakon dolaska na odmor koji se pretvara u noćnu moru…
Izbjegavanje gledanja najava za novi Peeleov film potpuno je nepotrebno. Svi oni koji su pogledali trailer (autor ovih redaka učinio je to nekoliko puta) mogu biti mirni – trailer ne otkriva gotovo ništa o priči filma, smjeru u kojem će radnja otići te obrat(e) koje Peele donosi gledatelju. Razlog više da Vam i tekst koji čitate ne otkrije važne detalje o radnji filma kako Vam ne bi pokvario gledanje filma.

Obožavatelj “Zone sumraka” i veliki štovatelj horor žanra, (Michael Myers njegov je favorit kada je riječ o najvećim horor negativcima u povijesti) Jordan Peele vrlo vješto gradi napetost, izaziva nesigurnost, uznemirenost i strah. Redatelju nije cilj otkriti karte u prvim minutama filma – on polako gradi napetost, najviše kroz glavnu protagonistkinju koja je u početnim minutama filma nervozna i anksiozna. Uvodne minute obiteljske priče donose prijetnju koja se ne može vidjeti, ona se osjeća. Kada prijetnje stigne u dvorište odnosno kuću obitelji Wilson ritam i tenzije filma rastu, “Mi” postaje napetiji i brutalniji (jedna od rijetkih zamjerki filmu je skrivanje posljedica nasilja – s obzirom na radnju filma i motivaciju likova ono je moglo biti eksplicitnije prikazano).  Brutalnost i napetost raste kako minute filma odmiču – priča postaje kompliciranija, prijetnja veća i globalnija. Načinom snimanja i kutevima u kojima kamera hvata glavne protagoniste filma dodatna pojačava napetost. Uz sve navedeno “Mi” sadrži više duhovitih trenutaka koji nasmijavaju gledatelja, ali ne umanjuju napetost filma.

Mi smo Amerikanci

Priča o preživljavanju obitelji Wilson, njihovoj borbi protiv odvojenih tek je površina filma. Impresivan je broj tema koje “Mi”, u većoj ili manjoj mjeri, dotiče tijekom stotinjak minuta trajanja film. Rasizam je ovoga puta u drugom, zapravo u trećem planu (rasizmu se Peele ionako detaljno posvetio u “Bježi!”). Klasne i socijalne podjele američkog društva (podjele se mogu, uz određene izmjene, primijeniti i na ostatak svijeta) koje prijete eksplozijom nezadovoljstva obespravljene i(li) siromašne većine jedan su od segmenata društvenog komentara koji se provlači čitavim trajanjem filma. Ne i jedini – film se bavi nasiljem kao dijelom ljudskog postojanja (jer nitko ne može čovjeku učiniti takvo zlo kao drugi čovjek), obiteljskim problemima odnosno krizom institucije braka sve do efektnog finala filma koje propitkuje koliko nas uvjeti u kojima smo odrasli određuje kao pojedinca i programira naš životni put te  položaj u društvu i uspjeh kao odrasle osobe. Nije propustio Peele komentirati i izbjegličku krizu odnosno zid Donalda Trumpa. Sve navedene teme, društveni komentar nisu iznad glavne priče filma. Peele nije nametljiv i agresivan već je društveni komentar vješto i vrlo uspješno uklopio u glavnu priču filma.

“Mi” potpuno mijenja percepciju Lunizova hita “I Got 5 On It” iz 1995 godine. Nikada više doživljaj spomenute pjesme neće biti isti nakon gledanja filma. Treba spomenuti i “Fuck The Police” rap grupe “N.W.A.” koja je zvučna kulisa za jedan od najsubverzivnijih trenutaka snimljenih u Hollywoodu posljednjih godina.
Ako je scenarist i redatelja Jordan Peele mastermind onda je Lupita Nyong’o duša filma. Glumica je izvrsna u zahtjevnoj dvostrukoj ulozi, simbol je ženske snage i borbenosti (eto nam još jedne aktualnosti kojom se film bavi). Vrlo dobri su i glumci koji interpretiraju članove njene obitelji (Winston Duke kao suprug te Evan Alex kao Jason te Shahadi Wright Joseph kao Zora) te u kratkoj ulozi sluškinja Elisabeth Moss.
“Mi” nastavlja tamo gdje je “Bježi!” završio – Jordan Peele ponovo je isporučio kombinaciju horora i psihološkog trilera. Napet i brutalan sa snažnim društvenim komentarom i brojnim temama koje se kriju ispod površine glavne priče, “Mi” je film koji će pronaći mjesto na listi najboljih filmova 2019. godine.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)