PRAVI DETEKTIV: SEZONA 3

AUTOR SERIJE: Nic Pizzolatto
GLAVNE ULOGE: Mahershala Ali, Stephen Dorff, Carmen Ejogo, Ray Fisher
TRAJANJE: 8 epizoda 

 

“Što god se dogodilo, ja ovo ne zaslužujem.” – Wayne Hayes

 

Napisati da većina najvećih hollywoodskih zvijezda (glumačkih, ali i redateljskih) posljednjih godina redovito u svojem rasporedu imaju termine za televizijske serije nije (pre)velika mudrost i(li) novost. Gotovo čitava prva glumačka i redateljska postava u posljednjih je desetak godina nastupio u nekoj seriji, stao iza kamere, režirao epizode sezone ili pisao scenarij, smislio priču serije. Jednu od najjačih glumačkih postava posljednjih godina imala je prva sezona serije “Pravi detektiv”. Matthew McConaughey je 2014 godine, kada je serija premijerno prikazana, bio vruć – nekoliko tjedana nakon emitiranja prve epizode osvojio je Oscara za ulogu u filmu “Dobri dileri Dallasa”. Nekoliko mjeseci ranije McCounaghey je odradio kratak, ali efektan nastup u “Vuku s Wall Streeta”. Detektivskog partnera McCounaghey je dobio u, uvijek (barem) dobrom, Woodyu Harrelsonu. Glavnu žensku ulogu preuzela je Michelle Monaghana i očekivanja od pravih detektiva bila su ogromna. Serija je očekivanja opravdala, na prepad osvojila publiku (dio zasluga za takav rasplet pripadaju i nadahnutoj režiji Carya Jojija Fukunage) ne samo zbog uobičajene detektivske priče, lova na ubojicu već zbog izvrsno napisanih dijaloga i nadmudrivanja detektiva Cohlea i Harta. Autor Nic Pizzolatto ugradio je u seriju niz uvijek zanimljivih tema o kojima tijekom istrage detektivi raspravljaju (odnos muškarca i žene, egzistencijalna pitanja, religija itd,itd). “Pravi detektiv” bio je pun pogodak na svim razinama.

Koliko je prva sezona oduševila, toliko je druga razočarala većinu obožavatelja. Unatoč papagajskom ponavljanju autora da je riječ o potpuno drugačijem konceptu i pristojnoj glumačkoj ekipi (Rachel McAdams, Colin Farrell) te drugačijoj priči i okruženju u kojem se radnja odigrava, većina nije mogla preboljeti prvu sezonu i odlazak McConaugheya i Harrelsona. Nakon druge sezone kratko vrijeme bilo je neizvjesno hoće li serija ići dalje – neizvjesnost je prekinuo Pizzolatto objavom da razvija priču nove sezone koja će biti sličnija prvoj nego drugoj sezoni. Rečeno – učinjeno; treća sezona je stigla i doista se , ugođajem i ponekim detaljem, vratila na početak.

Tri su vremenska razdoblja kroz koja se plete mreža radnje nove sezone. Prvo je smješteno u studeni 1980 (znamo i datum – 07.11 jer istraga počinje na dan kada je Steve McQueen preminuo, drugo je deset godina kasnije kada se slučaj zbog novih okolnosti ponovo otvara dok je treći u, vjerojatno, današnje vrijeme kada ostarjeli istražitelj razgovara, daje televizijski intervju o slučaju iz 1980 godine. Protagonisti koji povezuju spomenuta razdoblja su detektiv Wayne Hayes i njegov partner  Roland West. Detektivi preuzimaju slučaj nestanka djece u sjevernom Arkansasu. Slučaj koji na prvu izgleda kao obiteljski problem pokazuje se, kako vrijeme prolazi, znatno kompliciraniji. Tragičniji.

Iz prethodnih rečenica vidljivo je kako je formula prve sezone preslikana na treću. Zločin se dogodio, detektivi preuzimaju slučaj – kreće istraga koja će detektivima obilježiti život. Zauvijek. Međutim, brige nema – nova sezona nije kopija već je krenula drugim putem.

Detektivski par drugačije je prikazan, funkcionira na drugačiji način. Detektivi nisu ravnopravni kada je važnost njihovih likova u pitanju – Wayne Hayes je znatno važniji za radnju serije od Westa (on, naravno, nije tek ukras priče, ali je u odnosu na Hayesa sporedni protagonist). Hayes je glavni protagonist kroz sva vremenska razdoblja serije – priča ne prati samo istragu već i način na koji je nestanak djece utjecao na Hayesov privatan život. Slučaj koji je preuzeo 1980 godine vijetnamskom veteranu mijenja karijeru već usmjerava i privatni život. Autor serije na intrigantan način postavlja stvari – Hayes je do trenutka otmice ubijao (metaforički, ali i doslovno) dosadu s partnerom negdje na periferiji grada. U trenutku kada preuzima slučaj njegova se sudbina mijenja i otmica će djece postati opsesija detektiva, oživjeti traume Vijetnama, ali donijeti i promjene u privatnom životu.

Jeremy Saulnier (“Plava olupina”, “Zelena soba”) pravi je odabir za redatelja uvodnih epizoda. Saulnier je uspio pogoditi nelagodan, neizvjestan ugođaj – izgled mjesta na kojima se radnja događa (najviše kada je u pitanju dio radnje iz osamdesetih) i način snimanja sugerira nesigurnost, nelagodu. Prijetnju koja dolazi…
Bez obzira na različita vremenska razdoblja radnje treća je sezona pregledno režirana. U redu, serija traži koncentraciju gledatelja (slagalica o rješenju slučaja, detaljima istrage i privatnim životima istražitelja u svakoj epizodi dobiva novi detalja), ali fascinira lakoća kojom se mijenjaju različiti vremenski periodi u kojima se radnja odigrava. Prijelazi između razdoblja ponekad su iznenadni, neki od njih isprva izgledaju nerazumljivi, čudnovati, ali kako radnja odmiče detalji se polako slažu…

Zločin. Istraga. Demoni prošlosti – obitelj, ljubav i zloba. Sve navedeno može se pronaći u novoj sezoni. No to nije sve – Pizzolatto nije propustio spomenuti i neke uvijek aktualne američke teme. Probleme. Rasizam i oružje koje prosječan Amerikanac posjeduje (briljantno snimljeni, brutalni trenuci iz pete epizode kada se dvorište u predgrađu pretvara u ratnu zonu) provlače se kroz nekoliko epizoda. Ne, autor serije nije opterećen navedenim temama – oni ih spominje jer ih je nemoguće zaobići u kontekstu čitavog slučaja, ali i američke svakodnevice. One iz osamdesetih, ali i današnje.

Mahershala Ali je izvrsno iznio zahtjevnu ulogu. Tri vremenska razdoblja, tri različite interpretacije istog lika. Da, Ali je prvo glumačko ime nove sezone. Uz njega svakako treba spomenuti Carmen Ejogo i Alijevog isprva partnera, kasnije šefa Stephena Dorffa.

Treća sezona serije “Pravi detektiv” dojmljivo je režirana, kompleksna kriminalistička priča s odličnom glumačkom izvedbom Mahershale Alija. Nova sezona stilski je i pričom slična prvoj no nije riječ o kopiji – puno je novih detalja koju treće poglavlje donosi gledateljima. Za ljubitelje serija dobre vijesti – “Pravi detektiv 3” vrhunski je početak 2019 godine.

Prve dvije epizode treće sezone televizijske serije “Pravi detektiv” možete gledati 14.10 od 20.00 na HBO kanalu. Istodobno uvodne epizode moći ćete gledati na usluzi HBO GO

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)