GLASS

REDATELJ: M. Night Shyamalan
GLAVNE ULOGE: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Sarah Paulson
TRAJANJE: 129 minuta

Kriza darovitog i zanimljivog indijskog filmaša M. Night Shyamalana (“Šesto čulo”, “Misteriozni znakovi”, “Zaselak”) počela je 2008 godine filmom “Događaj”, nastavljena je “Posljednjim Airbenderom” no spomenuti filmovi, bez obzira na nedostatke, bili su znatno superiorniji potpunom krahu (više kreativnom, manje komercijalnom mada niti slabi rezultati na kino blagajnama nisu zanemarivi) koji je doživio film “Zemlja: Početak” prikazan 2013 godine. Nakon premijere bilo je puno glasina, priča o tome kako je stvarni redatelj filma bio Will Smith koji je, uz podršku čelnika “Sonya”, ograničio ideje indijskog filmaša. No, Shyamalan je potpisan kao redatelj – sve ostalo je povijest. Naznake oporavka kod Shyamalana stigle su filmom “Posjeta” da bi se 2016 godine Shymalan vratio u formu i uskrsnuo filmom “Podvojen” (originalan naslov filma je “Split” – Goodtalking recenziju možete pročitati OVDJE ).  Trilerska priča s okusom horora o otmičaru djevojaka koji boluje od poremećaja ličnosti (u Kevinu se skrivaju čak 23 različite osobnosti) ponovo je imala onaj prepoznatljiv redateljev vizualni ugođaj i izvrsnog Jamesa McAvoya. No, pravo je iznenađenje za ljubitelje Shyamalanove biografije bilo finale filma u kojem se pojavio Bruce Willis u ulozi Davida Dunna protagonista iz, za mnoge ljubitelje filma, najboljeg redateljevog filma”Neslomljivi”. Ubrzo nakon premijere redatelj je objasnio Dunna i nedoumice oko završetka filma – riječ o središnjem dijelu trilogije koji počinje s “Neslomljivima”, nastavlja je “Podvojen” i završava “Glassom”. I tako je “Glass” iznenada postao jedan od najiščekivanijih filmova početka 2019 godine.

Jedan je američki kritičar “Glass” nazvao “beskonačnim ratom redatelja Shyamalana”. Usporedba “Glassa” s Osvetnicima nije promašena (možda bi prikladnija bila ona s X ljudima) – iako su (super)junaci indijskog redatelja manje glamurozni od onih iz Marvel svijeta princip je isti – “Glass” je na isto mjesto doveo Davida Dunna i zvijer te neslomljivog Elijaha Pricea. Nakon obračuna u prvim minutama filma Dunn i zvijer su uhapšeni te odvedeni na liječenje u psihijatrijsku bolnicu. Elijah je tamo već mjesecima – terapija provodi doktorica Ellie Staple ima cilj osloboditi Dunna, Crumba (zvijer iz prethodnih rečenica) i Elijaha fantaziranja o superjunacima. Dokazati da oni to nisu. Međutim, stvari nisu tako jednostavne kako bi doktorica htjela da budu….
Vizualno, “Glass” je, s obzirom na većinu Shyamalanovih filmova, prilično konvencionalan, bez iznenađenja. Redatelj povremeno koristi neobične kuteve snimanj te koristi prigušene, teške boje. Nije Shyamalan zanemario vizualnost – “Glass” pristojno izgleda, ali ipak nijansu ispod očekivanja. No, vizualno, u slučaju “Glassa” nije redateljev prioritet – puno toga Shyamalan želi reći, prikazati završnim filmom trilogije. Rezultat je sadržajan film s nekoliko obrata u kojem mnoge stvari nisu onakve kakve u početku izgledaju.
Redatelj se poigrava nastajanjem superjunaka kao i prispitivanjem obrazaca odnosno funkcioniranja (neki će reći i klišeja) stripovskih superjunaka. S obzirom da je kino ponuda posljednjih godina prepuna superjunačkih filmova temeljenih na stripovima “Glass” mora indirektno dotaknuti i filmove. Dojam je da završni dio trilogije dolazi u pravo vrijeme – superjunaci su preplavili kino dvorane, ali Shyamalan pokazuje da se tematika može prikazati na drugačiji način. Bez utapanja u efektima svih vrsta s većom pažnjom prema oblikovanju likova kao i drugačijim pristupom tematici. Shyamalanu je stalo do glavnih protagonista filma i takav stav prenosi na gledatelja – kako film odmiče njihove moći su u drugom planu. Važne postaju njihove sudbine, ljudske priče.

Radnja filma ispunjena je s nekoliko neočekivanih otkrića – gledatelji koji nisu pogledali prethodne filmove trilogije sigurno će imati problema s praćenjem i razumijevanjem radnje.
Uz neočekivana otkrića, akciju i emocije stiže i kraj koji je sve samo ne onakav kakvim ga gledatelj može predvidjeti – on je zapravo novi početak koji se može različito interpretirati. Poziva li Shyamalan na buđenje odnosno resetiranje društva kakvog poznajemo? Bez obzira postoje li oko nas superjunaci. Ili junaci postoje, ali nemaju dovoljno prostora u našim životima? Završetak filma koji nije jednostran i može se različito interpretirati, uvjeren sam, biti će predmet rasprava ljubitelja filma.
Vrlo dobra glumačka izdanja krase “Glass”. James McAvoy ponovo je odličan u interpretaciji više ličnosti jednog čovjeka, Samuel L. Jackson vrlo je uvjerljiv kao mastermind čitave priče dok je Bruce Willis ostvario najbolju ulogu posljednjih godina. U manjoj ulozi pojavljuje se i redatelj Shyamalan.
Završni dio neslomljive trilogije započete davne 2000 godine opravdao je očekivanja. Drugačiji pristup (super)junačkoj trilogiji donio je film vrlo dobrih glumačkih ostvarenja, napetosti i drame te, više ili manje, skrivenih redateljevih poruka koje se mogu interpretirati na različite načine.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)