REDATELJI: Ethan i Joel Cohen
GLAVNE ULOGE: Tim Blake Nelson, James Franco, Liam Neeson, Tom Waits, Zoe Kazan, Brendan Gleeson
TRAJANJE: 133 minute 

 

“Priče žive vječno. Ljudi ne.”

 

“Netflix” misli ozbiljno. Ne samo kada su serije u pitanju – zaključak je koji se nameće na nakon inventure filmske 2018 godine. Nakon zagrijavanja i potpisivanja ugovora s Adamom Sandlerom uz povremene filmske bljeskove (“Beasts of No Nation”…) ove je godine “Netflix” otkupio i(li) distributerski podijelio nekoliko vrlo važnih i kreativno uspješnih naslova. Priča je krenula s jednim od najboljih SF filmova ovoga stoljeća – “Annihalation” (redatelja Alexa Garlanda koji je 2014 oduševio “Ex Machinom”). Prava za distribuciju filma “Netflix” je otkupio za prikazivanje izvan SAD-a i Kina. Nakon “Annihalationa” uslijedio je dogovor s “Warnerom” oko nove verzije “Knjige o džungli” (jaka glumačka ekipa posudila je glasove likovima u filmu – na popisu se nalaze Cate Blanchett, Christian Bale, Benedict Cumberbatch i Andy Serkis). Nakon toga Netflix je podržao najosobniji projekt Alfonsa Cuarona “Rome” (o filmu uskoro opširnije na ovim stranicama). Projektima koje nećemo gledati u domaćim kinima priključili su se i braća Coen s novim scenarističko-redateljskim projektom pod naslovom “The Ballad of Buster Scruggs”.

Novim se filmom Coeni vraćaju na mjesto sreće –Divlji zapad. “Čovjek zvan Hrabrost” iz 2010 godine donio je ekipi filma brojne nagrade i ostvario izvrsne komercijalne rezultate. Istina, na dodjeli “Oscara” od 10 nominacija film nije potvrdio niti jednu, ali to nije previše bacilo sjenu na uspjeh filma (Oscare su Coheni  ionako osvojili nekoliko godina ranije za “Nema zemlje za starce”. Mjesto radnje jedan je od rijetkih zajedničkih detalja čovjeka i balade – novi film braće Cohen sastoji se od šest priča i razlikuje se od filma iz 2010 godine.

Vesterni su, često, prikazivali Divlji zapad kao mjesto romantičnih junaka, pravednika koji se bore za čast i istinu. Nakon obračuna s negativcima junak odlazi u sumrak. U nove pustolovine i potragu za pravdom.
Zaboravite ovakve i slične detalje idealiziranog prikaza Divljeg zapada kada je u pitanju “The Ballad of Buster Scruggs”. Coeni demistificiraju američke mitove i Divlji zapad prikazuju na realniji, suroviji način, sličniji onakvim kakav je stvarno bio. Mjesto nasilja, ubojstava, prevara, nesretnih sudbina i antijunaka koji pokušavaju preživjeti. Revolveraši su ubojice iz zabave željni slave i dokazivanja s ograničenim rokom trajanja (“Ne možeš biti najbolji zauvijek” govori razmetljivi i samodopadni Buster Scruggs) – život na Divljem Zapadu zapravo je preživljavanje. Pucanje u leđa u borbi za zlatom. Mračno mjesto većini nimalo ugodno za život.

Detalji prikaza davnih vremena aktualni su i danas. Puno je simbolike u pričama braće Coen – jedan od najupečatljivijih detalja može se pronaći u priči o lovcu na zlato. Prvi kadar priče prikazuje sklad nedirnute prirode, životinjskog i biljnog svijeta. Idilu narušava dolazak čovjeka, životinje bježe priroda postaje ružnija zbog kopanja, potrage za zlatom. Kada priča završi i čovjek odlazi sve ponovo postaje mirno. Harmonično. Navedeni detalj tek je dio slojevitosti filma – posljednja je priča filozofska rasprava o ljudskoj prirodi. Muškarcima i ženama, bračnim odnosima. Životu i smrti.

Ozbiljne teme i divlji prikaz Divljeg zapada ispunjeni su coenovskim humora. On je, kao i uvijek, originalan, urnebesno zabavan i često crn. Ironičan. Humor koji se izvrsno uklapa u priču filma.

S obzirom na predivne kadrove prirode (Nebraska i Novi Meksiko su lokacije na kojima je film snimljen) šteta je da “The Ballad of Buster Scruggs” nije prikazan na velikom platnu. 
Neujednačenost priča jedna je od rijetkih mana filma. Niti jedna od njih nije promašena, ali posljednje poglavlje te dijelovi priče u kojima nastupa Liam Neeson nešto su slabije od ostalih. Ne zato što su priče loše su ostale odlične.

Okupili su Coeni vrlo dobru glumačku ekipu, ali iskakanja nema. Većina je glumaca svoju dionicu odradila (barem) dobro – najzabavniji je Tim Blake Nelson u ulozi Bustera Scruggsa
“The Ballad of Buster Scruggs” nova je filmska delicija braće Coen. Film koji kroz šest priča iz različitih strana prikazuje život na Divljem zapadu mjesto američkih mitova i junaka prikazuje kao mračno mjesto prepuno nasilja. Žestok i mračan prikaz Divljeg zapada braće Coen ispunjen je humorom tipičnim za ove američke filmaše, predivnom fotografijom, izvrsno napisanim dijalozima i mnogim važnim temama kojima se autori bave. Temama koje su preživjele Divlji zapad, aktualne i za današnje, ne samo američko, društvo.

OCJENA: 9

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)