DAREDEVIL – SEZONA 3

AUTORI SERIJE: Drew Goddard, Erik Oleson
GLAVNE ULOGE: Charlie Cox, Vincent D’Onofrio, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Stephen Rider
TRAJANJE: 13 epizoda 

 

“Radije bih umro kao Vrag nego živio kao Matt Murdock.”

 

Bez obzira na stotine milijuna dolara koje ulaže u proizvodnju filmova i serija “Netflix” se ponekad odrekne novih sezona poznatih serija. Superjunački, serijski svijet “Defendersa” raspao se ove godine – najprije su otkazane, nakon dvije sezone, serije “Iron Fist” i “Luke Cage”. Očekivano – “Iron Fist” je jedan od najslabijih proizvoda s “Netflix” potpisom, ali poput eksplozije bombe odjeknula je nedavno objaljena vijest kako je, nakon tri sezone, došao kraj za Daredevila. Matt Murdock postao je jedan od zaštitnih znakova “Netflixa”, serija s velikim brojem obožavatelja i vjerojatno najbolja superjunačka serija. S obzirom na otkazivanje spomenutih  pitanje je vremena kada će stići vijest o kraju Netflix priče za “Jessicu Jones” i “Punishera”. Razlog naglom odlasku Defenders s Netflixa je konkurencija – uskoro kreće nova stream servis platforma koju pokreće Disney te studio polako povlači projekte, filmove i protagoniste ne koje ima prava s konkurentskih platformi. Hoće li se Daredevil vratiti na budućoj platformi vrijeme će pokazati – s obzirom da je Disney potvrdio da će sadržaj servisa biti prilagođen mlađoj populaciji (PG 13) trenutno trenutno izgleda da od povratka ništa biti neće. Vidjet ćemo kako će se budući Disney stream servis nositi s konkurencijom bez žestokih, brutalnih projekata koji provociraju nasiljem i(li). Do tada ostaju tri Netflix Daredevil sezona za prvo i(li) ponovno gledanje.

Radnja treće sezone počinje tamo gdje je završila prva i jedina sezona “Defendersa” – Daredevil je ostao bez Electre, emotivno i fizički teško ranjen utočište pronalazi u crkvi, njeguje ga Sestra Maggie. Iako je Matt Murdock proglašen mrtvim, Karen i dalje plaća njegove račune jer nada umire posljednja. Nakon oporavka, zapravo tek površnog krpanja rana, Daredevil želi da smrt Matta Murdocka postane i stvarnost – izaziva sukobe u kojima je lako nastradati. Smrt Electre kao i (pre)veliko breme dvostrukog života polako ubija Murdocka. Razloga za novi život nema sve do trenutka kada stiže vijest da je Wilson Fisk postao zaštićeni svjedok pod zaštitom FBI-a….
Najbolja vijest treće sezone povratak je Wilsona Fiska. Negativac iz prve sezone, zagubio se u, zbog Electre i Punishera, atraktivnoj, ali pomalo pretrpanoj drugoj sezoni. Fisk se vratio i potvrdio status jednog od najbolje napisanih i interpretiranih superjunačkih negativaca.

Treća sezona Fiska pretvara u suradnika FBI-a, svjedoka pokajnika koji se nagodio s vlastima. On će vlastima predati kriminalce štiteći voljenu ženu. Nikad opasniji Fisk čini se, zbog ljubavi, prelazi na pravu stranu, ali to je tek uvod u puno veću, kompleksniju operaciju. Kakvu? Za odgovore morate pogledati treću sezonu.

Lik Wilsona Fiska dodatno je objašnjen – sadistička, brutalna priroda glavnog negativca samo je dio Fiskova postojanja. Znatno je zanimljivija i intrigantnija njegova sposobnost da uđe u glavu svakog tko mu stane na put ili se pokaže korisnim za njegove planove. Mjesecima, čak i godinama unaprijed vuče poteze kako bi postigao cilj (ili ciljeve, potpuno je svejedno). Zastrašujuće je prikazana njegova nevidljiva ruka prisutna u institucijama i kod ljudi koji bi trebali provoditi zakone i brinuti o sigurnosti društva u cjelini. Da, Wilson Fisk je izvrsno prikazan i oblikovan negativac koji ima samo jednu slabost. Zasluge za uvjerljivost i ledenu brutalnost Wilsona Fiska pripadaju i izvrsnoj glumačkoj izvedbi Vincenta D’Onofria.

 

I dok u trećoj sezoni glavni negativac koketira sa zakonom, njegova programirana suprotnost i vječni neprijatelj Matt Murdock ima problema s vlastitim identitetom, postojanjem i svrhom. Povezanost Fiska i Daredevila najbolje je vidljiva u trenutku kada Daredevil saznaje da Fisk počinje surađivati s vlastima- umoran i slomljen (super)junak dobiva svrhu, pronalazi motiv za nastavak života.Treća sezona donosi nove detalje iz života najboljih neprijatelja – kod Murdocka oni su važniji za razumijevanje lika, kod Fiska nešto manje, ali autori serije nastavljaju razvijati likove.

Oko Daredevila i Fiska, njihovog nadmudrivanja posloženi su ostali protagonisti serije. Neke smo upoznali u prijašnjim sezonama (Karen, Foggy…) neki su novi, ali za priču važni (agenti Pointdexter i Ray Nadeem). Iako ne dobiva previše minuta serije za priču je vrlo važna i sestra Maggie (vrlo dobro izdanje Joanne Whalley). Bez obzira na priličan broj, za priču, važnih protagonista svi oni dobivaju dovoljno minuta serije, gledatelj upoznaje njihove demone sadašnjosti i(li) prošlosti. Izgledalo je kao da se o npr. Karen Page nema što otkriti no treća sezona je pokazala da i dalje postoje stvari iz prošlosti važne za lik novinarke.

Kompleksnost treće sezone, teme kojima se serija, u većoj ili manjoj mjeri, bavi nemoguće je obraditi u običnoj recenziji. Dva najzanimljivija detalja odnose se na funkcioniranje sustava i preispitivanje (super)junačkih postupak. Može li superjunak postati i ostati junak ako je krv na njegovim rukama? Može li rat okončati igranje po Fiskovim pravilima? Pitanja su koja prate Daredevila, radnju serije i intrigantno su obrađena u okruženju kojeg kontrolira Fisk i gdje je korupcija sveprisutna. Serija ima (istina ne čitavim trajanjem) subverzivan podtekst koji sugerira da se sustav može (treba?) mijenjati izvan zakona.

Kao i prethodne tako je i treća sezona nabijena akcijom. Malo je superjunaka koji su toliko puta pretučeni i ozlijeđeni kao što je slučaj s televizijskim Daredevilom. Iako ima izvrsnih trenutaka (napad na Fiskov konvoj) akcija je ipak za nijansu slabije orkestirana, manje atraktivna nego u prvim epizodama. Ništa čudno – akcijskih je scena toliko da se inovativnost i originalnost djelomično i potrošila. No za većinu sličnih televizijskih serija akcijske scene iz “Daredevilu” i dalje su superiorne. Posebno kada se sudare dva Daredevila.

Neki od članova glumačke ekipe spomenuti su u prethodnim rečenicama – Vincent D’Onofrio vodi glavnu riječ, ali treća sezona nema slabe glumačke karike. 

“Netflix”, “HBO” i ostali stream servisi uskoro će dobiti žestoku konkurenciju. Nakon kupovine filmske major kompanije “Fox”, Disney pokreće platformu “Disney +”. Polako “Disney” povlači sadržaje na koje ima prava iz ponude budućih konkurenata – prve kolateralne žrtve su Luke Cage, Danny Rand i Matt Murdock. Razočaranje gledatelja prestankom snimanja novih epizoda Lukea Cagea i Iron Fista neće biti veliko no Daredevil je drugačija priča. Ako je treća sezona doista posljednja onda je riječ o rastanku sa stilom. No teško se oteti dojmu da će se Wilson Fisk, Matt Murdock i ostatak ekipe vratiti. Kada i gdje, vrijeme će pokazati.

OCJENA: 9

Recenziju prve sezone “Daredevila” možete pročitati OVDJE dok priču o drugoj sezoni pročitajte OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)