THE HAUNTING OF HILL HOUSE

AUTOR SERIJE: Mike Flanagan
GLAVNE ULOGE: Carla Gugino, Timothy Hutton, Mckenna Grace, Kate Siegel, Lulu Wilson, Violet McGraw, Kate Siegel, Henry Thomas, Paxton Singelton
TRAJANJE: 1 sezona, 10 epizoda 

“Neke se stvari ne mogu ispričati.” – Hugh Crain

Uklete kuće, duhovi koji progone stanare i prokletstva iz prošlosti koja se bude često bili inspiracija i  filmaša širom svijeta. Međutim, često su filmovi o opsjednutim, ukletim kućama postali noćne more za filmaše i filmske studije. Jedan od najpoznatijih primjera takve more je adaptacija romana “The Haunting” američke spisateljice Shirley Jackson iz 1959 godine. Roman je prethodno adaptiran 1963 (uspjela verzija), ali verzija krajem stoljeća imala je ogromne ambicije potvrđene, za tadašnje vrijeme, velikim budžetom (otprilike 90 milijuna dolara) kao i ekipom okupljenom na realizaciji filma. Na redateljsku je stolicu sjeo Jan De Bont čija je karijera tada jurila u petoj brzini (“Twister” i “Brzina” bili su glavni De Bontovi aduti) dok su ispred kamere glavne uloge podijelili Liam Neeson, Catherine Zeta- Jones, Bruce Dern i Owen Wilson. Rezultat je bio film od kojeg se De Bontova redateljska karijera nikada nije oporavila – kritika je film sasjekla, publika mu također nije bila pretjerano sklona (177 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima bilo je daleko ispod očekivanja). Nakon De Bontova filma književni je predložak Shirley Jackson dugo skupljao prašinu – sve do trenutka kada je “Netflix” odlučio iskoristiti “The Haunted” za snimanje, ovoga puta serije. Redatelj i autor serije postao je Mike Flannagan (“Oculus”). Rezultat je bitno drugačiji od De Bontova pokušaja…..

Prepričavati radnju serije nemoguća je misija. Ne samo zbog želje da čitateljima koji seriju pogledali nisu ne otkrijem detalje radnje već zbog redateljskog pripovijedanja koje se odigrava u više različitih životnih perioda članova obitelji Crain. Od dolaska u kuću, djetinjstva do odraslih dana redatelj opisuje sudbinu petero djece, majke i oca Crain. Bez obzira na česta skakanja iz jednog vremenskog razdoblja u drugo (treće…) i sedam članova obitelji Crain gledatelj nema nikakvih problema s praćenjem i razumijevanjem radnje. Izvrsna režija kompleksnu cjelinu čini lako gledljivom bez banaliziranja i(li) pojednostavljanja stvari – priča je podjednako posvećena svakom protagonistu posebno kao i obitelji u cjelini. Flanagan vješto, efektnim redateljskim minijaturama (šesta epizoda vrhunac je njegovog redateljskog umijeća) prelazi iz prošlosti u sadašnjost iz sadašnjosti u nedavnu prošlost – iz nedavne prošlosti na početak priče. Neki detalji priče počinju u jednoj, ali otkrivaju se u potpunosti tek nakon nekoliko epizoda. Zahtjevna i slojevita priča prikazana je na razumljiv i pregledan način.

Photo: Steve Dietl/Netflix

“The Haunting of Hill House” kombinacija je drame i horora. Redatelj se podjednako dobro snalazi u oba žanra no kako su drame česte u recentnim serijama prednost hororskim dijelovima (horor serije, posebno zanimljive i dobro pogođene poput “The Haunting of Hill House” nisu česta pojava). Napetost i količina nelagode, anksioznosti i nesigurnosti koju gledatelj može vidjeti u seriji ne doživljavaju se često. Flanagan uspijeva u nekoliko sekundi normalnu scenu pretvoriti u horor ubacujući u scene čudovišta kreirana po mjeri priče. Kreature koje vrlo uvjerljivo prenose strah i, bez obzira da li je trenutak radnje unutar zidova kuće ili na nekom drugom mjestu, iznenađenje i izgled čudovišta ima jednaki efekt na gledatelja. Nelagodu, neizvjesnost i strah. Demoni prošlosti koji nisu samo čudovišta iz uklete kuće nego i obiteljske traume s kojima se protagonisti serije pokušavaju suočiti. Trenutak kada prelazimo na dramski dio serije.
Sedam članova obitelji, sedam protagonista serije različitih su sudbina nakon događaja u djetinjstvu. Zapravo, njihovo djetinjstvo i nije završilo – oni se bore protiv njega i danas kao odrasli ljudi. Steven (Michiel Huisma), najstarije dijete iskoristilo je događaje iz djetinjstva kao teme knjiga, zaradio novac, ali navukao bijes ostalih članova obitelji. Blizanci Luke i Nell (Oliver Jackson Cohen i Victoria Pedretti) najteže su stradali zbog događaja iz djetinjstva – on je narkoman, ona je traumatizirana i često ima napadaje. Shirley i Theodorea (Elisabeth Reaser, Kate Siegel) žive blizu, zajedno, ali ne sretno. Tu je i otac Hugh (Timothy Hutton) dezorijentiran u vremenu, ranjen događajima iz prošlosti koji pokušava uspostaviti normalan kontakt s djecom.

“Duhovi su krivnja, duhovi su tajne. Duh je žaljenje. Najviše od svega, duh je uglavnom želja” – Steven

Photo: Steve Dietl/Netflix

Iz svega navedenog nije teško zaključiti kako je obitelj Craine ne samo disfunkcionalna nego potpuno razorena obitelj. Veze između članova su tanke ili su popucale i jedino ih može spojiti nesreća i(li) suočavanje s prošlošću. Protagonisti serije su slojeviti, nesavršeni i takvi gledatelju zanimljivi. Većina njih nije uvijek simpatična, griješe i progonjeni su tajnama i duhovima prošlosti (ne samo onim duhovima iz kuće). Upravo zbog svega navedenog gledatelju bliski jer svatko griješi i ima životnih epizoda zbog kojih se ne ponosi.
Priča serije, točnije jedna od poruka koju autori šalju je činjenica da djetinjstvo određuje u mnogim stvarima određuje čovjeka. Dobro i loše ostaje zapisano u sjećanjima, na duši i ne zaboravlja se. Pitanje je koliko ima dobrog, koliko lošeg i koliko smo spremni suočiti se s onim lošim. Priznati. Boriti se.

Izdvojiti nekog iz glumačke ekipe bilo bi nepravedno – nitko od glumačke ekipe nije podbacio bez obzira radi li se o odraslim ili mladim glumcima. Zahtjevne uloge odrađene su na pravi način i veliki su adut važan, između ostalog, za uvjerljivost priče.

Niti jedna od epizoda serije “The Haunting of Hill House” nije promašena, nezanimljiva. Mali, ali vrlo mali pad je između šeste i posljednje epizode (u kojoj likovi prolaze katarzu – posebno Steve) no to ne utječe na činjenicu da je riječ o jednoj od najboljih serija godine. Seriji vrijednoj gledanja koja ne bi trebala dobiti nove epizode jer priča je zaokružena na pravi način.

OCJENA: 9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)