NOĆ VJEŠTICA (2018)

REDATELJ: David Gordon Green
GLAVNE ULOGE: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Nick Castle, Will Paton
TRAJANJE: 106 minuta
NAZIV ORIGINALA: Halloween 

 

“Postoji razlog zbog kojeg se trebamo bojati ove noći.” – Hawkins

 

Prve vijesti o novom uskrsnuću Michaela Myersa, jedne od najvećih ikona horor žanra nisu probudile (pre)veliki interes i zanimanje, prije svih, ljubitelja horora i Johna Carpentera. Nakon izvrsnog, prvog filma iz serijala “Noć vještica” snimljenog davne 1978 godine nastavci, remakeovi, rebootovi većinom su bili daleko od vrijednosti prvog filma. Međutim, kada je objavljena ekipa filma te detalji u vezi radnje  (ne, nije bilo spoilera – ovogodišnja “Noć vještica” nastavak je one iz 1978 odnosno ignorira sve ostale “Helloween” filmove nastale nakon originala) stvari su postale zanimljivije. Najveća vijest svakako je povratak originalne glumačke ekipe – nastup su potvrdili Jamie Lee Curtis i originalni Myers Nick Castle. Na projektu je angažiran i John Carpenter – istina kao excecutive producer , ali ipak dio ekipe (Gordonov film je trebao dati odgovor da li je Carpenter tek ukras odnosno poziv ljubiteljima originalnog filma da posjete kino ili je imao nadzornu ulogu i utjecaj na stvaranje nove Halloween priče). Efektni posteri i traileri filma (u kojima je diskretno najavljen konačni obračun) važni su dijelovi vrlo dobro odrađene reklamne kampanje no odlične rezultate u prvim tjednima prikazivanja bilo je teško predvidjeti – film je u trenucima pisanja ovih redaka prebacio zaradu od 180 milijuna dolara u svjetskim kinima. Izvrsni rezultati s obzirom na tek desetak uloženih milijuna kompanije “Universal”.

Dr. Loomis (nezaboravni Donald Pleaseance) u prvom je filmu označio Michaela Myersa kao zlo koje treba uništiti. Loomis je bio u pravu – Carpenter je stvorio Myersa kao iskonsko zlo. Myers je rođen zao , nikakve pozadinske priče i objašnjenja nema. Upravo Myersov nemilosrdan, sadistički poriv za ubijanjem jedan je od najvećih razloga strave koju je “Noć vještica” iz 1978 godine izazivala kod gledatelja. U novom filmu redatelj, kroz nekoliko sporednih likova, pokušava razumjeti pa i redefinirati Myersovo iskonsko zlo. Novinari s početka filma koji imaju vrlo osebujnu ideju o susretu Michaela i Laurie Strood kao i Loomisov učenik dr. Sartain protagonisti su pomoću kojih redatelj pokušava, potpuno nepotrebno, mijenjati doživljaj Michaela Myersa. Teško je razumjeti zbog čega je iskorištena takva scenaristička vratolomija – sudbina novinara i dr. Loomisa potvrđuju da scenaristi filma nisu baš sigurni u kojem smjeru bi odveli priču nastavka.

Znatno veći problem filma od pokušaja traženja humanosti u Michaelu Myersu je nedostatak napetosti i(li) straha kojeg je svojedobno izazivao posjet kinima, gledanje Carpenterovog filma. U redu, treba uzeti u obzir vremenski odmak između dva filma, ali osim tek vrlo rijetkih trenutaka “Noć vještica” je film u kojem nema iznenađenja. Trenuci u kojima je redatelj želio izazvati strah često su predvidljivi, film sadrži nekoliko horor klišeja – možda to i nije slučajno no “Noć vještica” nije “Vrisak” koji se poigrava žanrom horora. “Noć vještica” je jedan od ključnih filmova žanra. Bez poigravanja. 

Nekoliko scena posveta su filmu iz 1978. Redatelj traži ravnotežu između originala i novih ideja no ona je poremećena činjenicom da novi film jednostavno nema snagu i redateljsko- scenarističke ideje kao što je imao original.

Ironično, nova “Noć vještica” najbolje funkcionira u dramskim dijelovima. Jamie Lee Curtis u ulozi Laurie Strode uvjerljivo interpretira protagonisticu kojoj su događaji od prije 40 godina uništili život, ostavili traume. Laurie se, razumljivo, nikada nije oporavila od Michaelovog smrtonosnog pohoda i očekuje njen povratak – ona je nešto poput Sarah Connor u nastavku Terminatora. Čitav život sprema se na ono što će se dogoditi, ali zbog toga mnogi izbjegavaju njeno društvo (eto nam još jednog rekla sam vam – klišeja). Utjecaj Michaela Myersa i događaja od prije 40 godina utječu i na odnose unutar Lauriene obitelji – točnije pomažu da odnosa ima malo ili ga uopće nema. Jedina koja razumije Laurie je unuka Allyson – ona je (ako je suditi prema zadnjoj sceni filma) temelj za, s obzirom na komercijalni uspjeh, mogući nastavak.

Komercijalno, novo poglavlje priče o Michaelu Myersu i Laurie Strode ostvarilo je rezultate čak i iznad očekivanja. Vrhovi top lista gledanosti ne mogu sakriti činjenicu da je “Noć vještica” tek je rutinski odrađen posao. Bez iznenađenja. Najbolji dijelovi filma odnose se na Jamie Lee Curtis odnosno Laurie Strode te njen život nakon ubojstava koja su se dogodila prije 40 godina. No, velika očekivanja od filma Davida Gordona Greena ne odnose se na Laurie Strode i dramske dijelove već na strah i napetost kojeg filmu, većim dijelom trajanja, nedostaje.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)