22 MILJE

REDATELJ: Peter Berg
GLAVNE ULOGE: Mark Wahlberg, John Malkovich, Ronda Rousey, Lauren Cohan, Iko Uwais
TRAJANJE: 95 minuta
NAZIV ORIGINALA: 22 Mile 

 

“Živimo u novom svijetu. Ovo je krvavo doba.” – James Silva

 

Peter Berg i Mark Wahlberg vole se javno. Njihova je ljubav poslovne prirode – od 2013 godine redatelj i glumac udružili su snage na četiri projekta (peti je u fazi snimanja- premijera “Wonderlanda očekuje se iduće godine). Suradnja je počela 2013 godine ratnom drama “Jedini preživjeli” zatim je uslijedio “Pakao na horizontu” te “Patriots Day”. Zanimljivo je da su sve dosadašnje filmske suradnje Berga i Wahlberga inspirirane istinitim događajima. Sve do ovogodišnje, četvrte suradnje poznate pod naslovom “22 Milje”. Nema istinite priče, nema zabave – “22 Milje” najslabiji je film nastao u Wahlberg/Berg suradnji.

Naslovne 22 milje odnose se na udaljenost između američke ambasade i aerodroma u nepoznatoj azijskoj državi (ili je možda riječ o Indoneziji). Putem aerodroma kreću pripadnici tajne američke službe točnije grupe operativaca koji imaju predsjedničku podršku u kršenju zakona stranih država na njihovom teritoriju. Vođa grupe je veteran James Silva – paket kojeg moraju isporučiti zove se Li Noor koji zna lokaciju cezija – radioaktivnog materijala. Količina sakrivenog cezija toliko je velika da bi njegovo korištenje izazvalo razaranje veće od Hirošime i Nagasakija zajedno. U zamjenu za odavanja lokacije Li Noor traži odlazak iz zemlje u kojoj živi (njegova će otkrića iz nekog razloga izazvati krizu). Ekipa kreće na put prepun zamki i opasnih protivnika koje žele spriječiti Li Noorov odlazak ili otkriće cezija….

Prethodne rečenice govore o naslovne 22 milje i zašto je upravo ta udaljenost u naslovu filma. No transfer Li Noora od ambasade do aerodroma počinje tek nakon dvije trećine filma – otprilike nakon pedeset od ukupnih nategnutih devedeset minuta koliko je trajanje Bergova filma. Prije toga gledatelj ima gledati i slušati svašta. Kako o protagonistima filma, tako i o političko-obavještajno-vojnoj pozadini priče.

Film počinje akcijom Silvine ekipe protiv pripadnike skupine ruskih tajnih agenata. Mjesto napada je negdje u SAD-u – dakle, u duhu recentnih SAD-Rusija odnosa koji podsjećaju na Hladni rat Berg podgrijava strah i nesigurnost američkog načina života. To je tek uvod u spomenutu nuklearnu prijetnju – kao odgovor na prijetnje postoji Silva i njegova ekipa. Oni imaju maksimalne ovlasti, prihvatljivo je i čini se za Berga poželjno kršenje zakona stranih država odnosno izazivanja kriza. Kao opravdanje na ploči u sjedištu ekipe nalazi se popis koji se ne smije zaboraviti – od Pearl Harboura do mjesta nedavnih terorističkih napada. Nejasno je (poput mnogih detalja radnje filma) da li je Overwatch nešto poput operacije Treadstone iz knjiga odnosno filmova o Jasonu Bourneu ili su direktno podređeni predsjedniku . Puno je upitnika, nereda i otvorenih, neodgovorenih pitanja u Bergovu filmu – u trenucima izgleda kao da dijelovi filma nedostaju.

Sve navedeno ne bi bilo pretjerano važno da se redatelj, žanrovski, posvetio akciji. S obzirom na to da se Berg (kao i u prethodnim filmovima snimljenih u suradnji s Wahlbergom) bavi patriotskim igrama i obavještajnim sustavom pitanja o kaotičnoj radnji nemoguće je izbjeći.

Protagonisti filma, njihovi postupci dobro se uklapaju u radnju filma. James Silva od djetinjstva je traumatiziran, ljut i drugačiji od ostalih – izgleda kao čovjek koji se teško kontrolira. Bez obzira na sve napravio je Silva impresivnu karijeru (ratni veteran, Afganistan). Silva je protagonist kojeg je teško gledati, još teže slušati – sitničav, dosadan i naporan bez obzira da li je riječ o ozbiljnim minutama ili kada želi biti duhovit i zabavan. Možda nije samo do napisanog lika, ima nešto u Wahlbergovoj glumi. Berg je pokušao likovima dodati dimenziju više – pokazati kako obavještajna karijera utječe odnosno razara privatne živote, ali agentica koja se preko aplikacije (koja zabranjuje psovanje, ne agentica nego aplikacija) svađa s bivšim mužem baš i nije najbolje rješenje.

Kako sve ne bi prošlo u tamnim i sivim tonovima zaslužan je Iko Uwais. Uwais je poznat po nastupima u akcijskim biserima “Racija” (“Raid”) – svakim trenutkom nastupa u “22 Milje” (iako je dobio ograničen broj minuta te je Li Noor nedovoljno objašnjen – on je, pazite sad, trostruki agent) glumac krade film. Najbolje akcijske minute pripadaju Uwaisu – velika je šteta da glumac nije dobio više prostora. Možda je tako zbog scenarija, možda i zbog činjenice da svakim trenutkom pojavljivanja kada je akcija u pitanju Uwais dominira nad glavnom muškom zvijezdom filma.

Od svih dosadašnjih zajedničkih projekata redatelja Petera Berga i glumca Marka Wahlberga “22 Milje” uvjerljivo su najslabije ostvarenje. Možda je najbolji komentar filma dao gledatelj pri izlasku iz kino dvorane zaključivši kako nema pojma što se u ovom filmu događa. Film koji od potpune propasti spašava Iko Uwais u još jednom izvrsnom akcijskom izdanju.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)