YELLOWSTONE

AUTORI SERIJE: Taylor Sheridan, John Linson
GLAVNE ULOGE: Kevin Costner, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Kelly Reilly, Wes Bentley. Gil Birmingham

“Prekriveni smo zlom. Ti i ja. Moramo ga isprati.” – Thomas Rainwater

 

Ništa nije jednostavno i površno kada filmske priče, scenarije piše američki filmaš Taylor Sheridan. Sheridanova scenarističko- redateljska karijera krenula je uzlaznom putanjom kada je Denis Villeneuve prema njegovom scenariju snimio mračnu i žestoku filmsku priču zvanu “Sicario”. Priča o ratu između meksičkih narko kartela i američkih obavještajnih službi u kojem nema milosti i svi imaju krvave ruke predstavila je Sheridana kao (iz)vrsnog autora. Nastavio je Sheridan u istom ritmu – godine 2016 izašao je film redatelja Davida McKenzieja “Hell or High Water” u čudnom domaćem prijevodu poznat kao “Sve ili ništa”: Briljantna priča o pljačkašima o dobrim ljudima koji čine loše stvari osvojio je publiku, zaradio nominacije za “Oscara” i Sheridana potvrdio kao predstavnika filmskog pravca koji se može nazvati moderni vestern. Idući projekt “Wind River” (“Tragovi u snijegu” domaći je prijevod filma) Sheridan nije samo napisao nego je režirao – uspješan niz je nastavljen. Nakon “Wind Rivera” i scenarija za nastavak “Sicaria”, Sheridan je, poput mnogih važnih filmaša današnjice, napravio izlet u televizijske vode. Zajedno s Johnom Linsonom napisao je i samostalno režirao devet epizoda serije “Yellowstone”. Sheridan je, pogađate, ponovo napravio odličan posao – “Yellowstone” pripada najužem krugu najboljih premijerno prikazanih televizijskih serija godine 2018. 

Kod priče o seriji “Yellowstone” podjednako bitni su detalji, odnosno odgovori na pitanja tko? i gdje? Tko se, naravno, odnosi na glavne protagoniste serije – riječ je o obitelji Dutton oko koje su složene ostale, većinom sporedne, figure. Pater familias John i njegovi sinovi. John je kauboj starog kova – sinove drži čvrsto pod kontrolom, onaj koji se kontroli oteo više ne živi na obiteljskom posjedu. Imanje Dutton jedno je od najvećih u SAD-u, John drži, zapravo želi držati situaciju pod kontrolom. Probleme unutar obitelji John, većinom, uspijeva riješiti no pravi izazovu dolaze izvana. Upravo izazovi, prijetnje i stalne tenzije koje stvara okolina uvod su u odgovor na drugo pitanje. Gdje je mjesto radnje?
Ranč Duttonovih veliko je, možda i najveće imanje u SAD-u. Dutton je bogat i iskusan čovjek – bogatstvo i iskustvo često donose i moć. No okruženje u kojem je smješteno imanje obitelji Dutton iznimno je zahtjevno i na udaru okruženja. Ekipa iz nacionalnog parka Yellowstone, indijanski rezervat u kojem glavnu riječ vodi pripadnik indijanske manjine Thomas Rainwater te različiti tajkuni i(li) građevinske kompanije (njihov cilj je betonizacija svakog dostupnog metra i gradnja stanova, zgrada) svakodnevna su prijetnja Duttonovu imperiju – iako su razlozi sukoba često naizgled banalni prava je istina da je potrebna iskra koja će zapaliti požar godinama, desetljećima i stoljećima nagomilanih netrpeljivosti. Najčešće su sukobi verbalni, ali postoje trenuci kada se prelazi granica – u doslovnom i prenesenom smislu. Tada meci zamjenjuju riječi i posljedice su tragične.

Kroz priču o obitelji Dutton i okruženja u kojem žive i rade autori su se dotakli mnogih, prvenstveno za SAD, aktualnih tema. Obitelj Dutton simbolizira kaubojsku Ameriku, način života koji korijene ima na Divljem zapadu. Takva, ruralna Amerika, ako je suditi prema događajima u seriji, ne velikim je iskušenjima – bez obzira na čvrstu ruku i veze te usluge koje mu mnogi moraju vratiti (u situaciji sa svećenikom tijekom druge i treće epizode metode Dutton seniora podsjećaju na Vita Corleonea) na teškim je iskušenjima. Velike kompanije s jedne i ostaci indijanskih starosjedilaca (ovdje nisu samo da podsjete Duttona i gledatelje na čijem je teritoriju izgrađeno kako Duttonovo tako i američko carstvo) ozbiljno pritišću kauboje. No, daleko su članovi obitelji Dutton od statusa žrtve – metode kojima se koriste ponekad doista sliče mafijaškim obiteljima.
“Yellowstone” spominje i američke ratne misije izvan SAD-a, korupciju, sve snažnije prisustvo stranac u američkoj svakodnevici. Kao i filmu “Hell or High Water” Sheridan navedene teme ne stavlja u prvi plan, ali one se provlače čitavim trajanjem serije i cjelini daju kompleksnost i dodatnu zanimljivost.
Predivni kadrovi prirode, kamera koja bilježi raskošnu ljepotu rijeka, šuma i ravnica. Spokojni i mirni prikazi Montane, životinjskog i biljnog svijeta remeti, tko drugi nego, čovjek. Čovjek s brutalnošću prema okolini, ali i prema pripadnicima svoje vrste.

“Yellowstone” je, kada su u pitanju glavni likovi, serija u kojoj je nemoguće pronaći pozitivnog protagonista, jednog od onih za koje se navija. Većina je likova, iz različitih razloga, oštećena progonjena demonima prošlosti, sadašnjosti i strahom od budućnosti. Sheridan vješto mijenja gledateljev doživljaj likova; trenutak je dovoljan za transformaciju protagonista od pozitivnog prema tamnoj strani. Likovi serije su, kao što je slučaj u prethodnim Sheridanovim projektima, kompleksni, ali i životni. Kao i priča serije.
Zanimljivi, karakterom i životom složeni likovi traže i prave glumačke izvedbe. Sheridan je, od većine glumaca, to i dobio – Kevin Costner kao najzvučnije glumačko ime podsjetio je na najbolje dane. Od ostalih, većinom dojmljivih nastupa vrijedi istaknuti Lukea Grimesa kao Kaycea Duttona i Kelly Reilly kao Beth Dutton. Da, postoje i važne ženske figure u obitelji Dutton.

Kino ili televizija, veliko platno ili mali ekran – za Taylora Sheridana problema nema.. Nakon scenarija za “Sicario”, “Hell or High Water” i redateljsko- scenarističkog projekta “Wind River” autor je isporučio “Yellowstone” koja pripada u krug najboljih, ove godine premijerno prikazanih, serija. Devet epizoda prve sezone vrijedne su pažnje svakog ljubitelja vrhunskih televizijskih proizvoda.

OCJENA: 9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)