HOTEL ARTEMIS

REDATELJ: Drew Pearce
GLAVNE ULOGE: Jodie Foster, Dave Bautista, Sofia Boutella, Jeff Goldblum, Sterling K. Brown, Zachary Quinto
TRAJANJE: 94 minute 

 

“Ja ubijam samo važne ljude.” – Nice

 

U predahu između žestokih obračuna John Wick je ušao u hotel gdje između kriminalaca različitih vrsta vlada primirje – mjesto gdje mogu malo predahnuti prije nastavka međusobnih sukoba. Hotel je imao stroga pravila, hijerarhiju koju su svi, pa i kriminalci s najgorim životopisom poštovali. Kako je završio Wickov posjet hotelu otkriti neću jer pretpostavljam da među čitateljima ima onih koji film pogledali nisu. Kakve veze ima John Wick i “Hotel Artemis” ? Spomenuti dio “John Wick-a” izgleda kao da je poslužio kao inspiracija scenaristu i redatelju Drew Pearceu za nastanak “Hotela Artemis”.

“Hotel Artemis” je utočište za kriminalce različitih vrsta. Pravo ulaska imaju svi koji redovito plaćaju članarinu, ali iznimaka ipak ima. U hotel ne mogu ući pedofili i teroristi. Unutar hotela nošenje oružja nije dopušteno – glavna i jedina liječnica je Bolničarka. Ona se striktno drži pravila i hotel vodi 22 godine. Ako i dođe do problema u pomoć dolazi čuvar hotela zadužen za red slikovitog imena Everest. Iako kaos vlada ulicama Los Angelesa, Bolničarka provodi još jedan dan u uredu – stižu ranjeni kriminalci, ali dan postaje drugačiji kada stiže vijest o dolasku Vučjeg kralja – šefa organiziranog kriminala ujedno i osnivača Artemisa….

Radnja se, većim dijelom, odigrava unutar hotela. No, događaji izvan Artemisa, na ulicama Los Angelesa (godina je 2028) filmu daje zanimljiv, u dijelovima i provokativan podtekst. Los Angeles gori. Razlog? Vlasti provode, između ostalog, redukciju vode i stanovništvo je, očekivano, podivljalo. Kako minute filma prolaze tako se neredi na ulicama približavaju Artemisu i događaji na ulicama počinju utjecati na sudbine likova unutar hotela. Sudbine koje skrivaju različite tajne. Ipak, događaji s ulica Los Angelesa sporedna su priča – glavne stvari događaju se u “Hotelu Artemis”.

S obzirom na klijente hotela Pearceov film pomalo se neočekivano (posebno nakon izgleda trailera i najava) sve do posljednjih petnaestak minuta više bavi dramskom nego akcijskom stranom protagonista. Različiti su motivi (osim ozljeda naravno) zbog kojih su u noći tijekom koje se događa radnja filma likovi stigli u Artemis. Neki su tu da bi se spasili, neki zbog posla, neki su uzeli predah od tog istog posla. Bez obzira na goste najviše je minuta filma potrošeno na Bolničarku. Iako u početku filma Bolničarka ostavlja dojam nezanimljivog lika, kako minute filma odmiču tako se otkriva sva kompleksnost, ranjivost, ali i snaga žene koja pola života liječi kriminalce. Dan koji počinje kao još jedan u uredu Bolničarki donosi istinu o tragičnim događajima iz prošlosti.

Iako su ostali likovi, što se detaljnije karakterizacije tiče, u sjeni Sestre to i nije toliko veliki propust. Film je podređen Sestri istodobno i najvećem glumačkom imenu u zanimljivoj ekipi. Jodie Foster glavna je glumačka snaga filma – povratnička uloga nakon petogodišnje stanke (“Elysium”) pokazuje da Foster i dalje ima volje i motivacije za glumu. Vještina i talent ionako nisu bili sporni.

Atraktivne akcijske scene u finalu filma otkrivaju točnije potvrđuju potencijal Sophie Boutelle. Glumica koja je u nekoliko novijih naslova opterećena ogromnom količinom šminke (“Mumija”, “Zvjezdane staze”) pokazuje da bi mogla dobro funkcionirati kao ženska verzija Johna Wicka ili nova atomska plavuša (crnka, brineta….).

Članovi muške glumačke ekipe (Dave Bautista, Jeff Goldblum…) korektni su, ali u sjeni Boutelle i Jodie Foster.
Nije “Hotel Artemis” bez mana – ima ih dovoljno da ne postane (pre)velik film. Bez obzira na propuste ova SF/drama s dozom akcije gleda se s lakoćom najviše zbog zanimljivog razvoja događaja u Los Angelesu budućnosti i dobrih glumačkih izdanja Jodie Foster i Sophie Boutelle.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)