SLATKA MALA TAJNA

REDATELJ: Paul Feig
GLAVNE ULOGE: Blake Lively, Anna Kendrick, Henry Golding
TRAJANJE: 117 minuta
NAZIV ORIGINALA: A Simple Favor

“Ne želiš da ti postanem prijateljica. Vjeruj mi.” – Emily Nelson

Usluga ćete ubiti brže od metka” mudro je zaključio Al Pacino odnosno Carlito Brigante u briljantnom “Carlitovom načinu” Briana De Palme. U novom filmu redatelja Paula Feiga (tv serija “U uredu”, “Špijunke”) temeljenom na istoimenom romanu Darcey Bell  jednostavnu uslugu (doslovni prijevod originalnog naslova knjige/filma znatno je prikladniji nego slatkasti domaći naslov) napravit će Stephanie Smothers. Ona je blogerica, organizirana i programiran – bez iskakanja iz rutinske svakodnevice. Usluga je jednostavna – njena nova najbolja prijateljica Emily Nelson zamolila je Stephanie da odveze iz škole i na nekoliko sati pričuva njenog sina. Stephanie bez previše razmišljanja i sa zadovoljstvom pomaže – otkako je upoznala direktnu i, za okruženje u kojem žive, nekonvencionalnu Emily, njen život je postao drugačiji. Bolji možda nije – zanimljiviji i uzbudljiviji sigurno. Obje dame su majke pa se uz majčinske susrete natopljena martinijem i otkrivanjem tajni iz prošlosti sinovi mogu družiti. Obična jednostavna usluga postaje misterij zatim i noćna mora za Stephanie – dani prolaze, Emily se ne javlja. Ne dolazi. Nakon nekoliko dana proglašena je nestalom no to je tek početak nevjerojatnih događaja i otkrića…
Ekranizacija romana Darcey Bell dogodila se vrlo brzo – knjiga je objavljena prije nešto više od godinu dana. “Nestala”, “Djevojka iz vlaka” i slični zapisi iz obiteljskog života ubrzali su ekranizaciju romana “A Simple Favor”. U nekim detaljima “Slatka mala tajna” podsjeća, ima sličnosti s “Nestalom”, ali to su tek rijetki trenuci filma. Feigov film je svoj – istodobno šokantan, bizaran, ali i zabavan natopljen cinizmom i crnim humorom.

Glavni protagonisti filma, Emily i Stephanie te Emilyn životni partner Sean teško je nazvati pozitivnim likovima. One i on varaju, kradu, lažu i bolno su osvetoljubivi. Ipak, gledatelj se brzo povezuje s likovima, pokušava razumjeti, ponekad čak i opravdati njihove često iracionalne, nemoralne i nezakonite postupke. Razloga za empatiju s likovima ima nekoliko – Stephanie i Emily opterećene su teškim traumama iz prošlosti (za koje su posredno ili direktno sam krive), one su suprotnosti koje se privlače. Različite, ali opet toliko slične. Emily je glamurozna, atraktivna, otvorena i živi potpuno kontra navikama susjeda, sugrađanki. Životne probleme pokušava ublažiti martinijem, ginom ili nekim drugim lijekovima. Ona je, ako na trenutak izostavimo prošlost i žrtve koje će platiti glavom ako joj stanu na put, opipljivo životni lik. Prelijepa žena koja odbija igrati po pravilima, ima svoj životni film. Zbog toga je predmet prezira i ogovaranja sugrađana. Prezira koji je motiviran zavišću.
Na suprotnom polu (barem je tako u početku filma) je Stephanie. Samozatajna samohrana majka, blogerica koja ispunjava društvene norme i trenutno igra po pravilima. Prošlost proganja Stephanie, ona je odredila njenu sadašnjost. Međutim, iza maske blogerice i samohrane majke koja igra po pravilima skriva se duboko nezadovoljna žena koja će, ako joj prilika dopusti, preuzeti život druge žene. Nestale najbolje prijateljice.

Interakcija, nadmudrivanje Stephanie i Emily nose film. Gledatelj malo navija za jednu, malo je sklon drugoj – čitavim je trajanjem filma uključen u priču. Ključni, ne i jedini, razlog za uspjelu interakciju glavnih antijunakinja filma i gledateljevo povezivanje s likovima odabir je glavnih glumica. Blake Lively i Anna Kendrick izvrsne su u ulogama Stephanie i Emily. Vidljivo raspoložene za uloge koje tumače, one su uvjerljive čitavim trajanjem filma bez obzira na činjenicu da se kroz razvoj priče njihova emotivna stanja drastično mijenjaju. Blake Lively izgleda fantastično, krade svaku scenu – šarmom i privlačnošću, ali i žestokim, ciničnim komentarima. Funkcionalno i s obzirom na radnju filma potpuno opravdano Anna Kendrick je, isprva, u sjeni Blake Lively. No, kako se priča razvija tako i Stephanie postaje ravnopravna Emily. Nakon svih preokreta u radnji i nadmudrivanja, tajna i laži, povezuje ih samo jedno. Majčinska ljubav.

“Slatka mala tajna” bavi se neugodnim, šokantnim temama  – incest, obiteljska ubojstva itd, itd. No, crni humor i redateljev cinizam relaksira film i gledatelja često ostavlja s osmijehom na licu. Da, Feig je uspio pomiriti nepomirljivo; crnim humorom, ironijom ponekad i sarkazmom gledatelju poručuje da film ne treba uzeti (pre)ozbiljno, ali likovi i pojedine situacije u “Slatkoj maloj tajni” toliko su životne ponekad i šokantne da je ozbiljan doživljaj  nemoguće isključiti.
Živahna Feigova režija ukrašena je zanimljivim soundtrackom na kojem je, većinom, francuska glazba (Brigite Bardot jedna je od pjevačica). Filmska posveta Paula Feiga također je Francuska – spominje se francuski klasik “Demoni” (Les Diaboliques) iz 1955 čiju režiju potpisuje H.G. Clouzot.
“Slatka mala tajna” neobična je, ali uspjela kombinacija trilera, drame i crne komedije. Priču o Stephanie i Emily, prijateljicama i suparnicama, različitim, a opet sličnim ženama krase sjajna glumačka izdanja Blake Lively i Anne Kendrick, bizaran i britak humor te, unatoč svim šokantnim detaljima, životni likovi. Malo je filmova u kojem su tajne i laži u američkom gradiću tako brutalne i šokantne, ali istodobno i zabavne, crnohumorne kao što je slučaj sa “Slatkom malom tajnom”.

OCJENA: 8

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)