SIBIRSKI DIJAMANT

REDATELJ: Matthew Ross
GLAVNE ULOGE: Keanu Reeves, Ana Ularu
TRAJANJE: 104 minute
NAZIV ORIGINALA: Siberia 

 

“Pretpostavljam da postoji razlog zbog kojeg vam neću reći da odjebete.” – Lucas Hill

 

Novu glumačku mladost Keanu Reeves doživio je nastupom u “John Wick” trilogiji (završni dio stiže iduće godine). Osim što je revitalizirao karijeru koja je nakon završetka “Matrix” serijala lutala i uz, nekoliko iznimaka, nudila tek osrednje, često i vrlo slabe filmove, Reeves se potvrdio kao vodeći akcijski igrač u vremenu “Brzih i žestokih”, Stathama i Rocka. U pauzama između akcijskih John Wick vratolomija glumac se pokušava odmaknuti od akcije, interpretirati likove različite od Wicka. Između drugog i trećeg Wicka. Reeves je nastupio u televizijskoj seriji “Swedish Dicks”, romantičnoj drami/komediji “Destination Wedding” (partnerica Winona Ryder) te drami/trileru “Sibirski dijamant” (Siberia) koji se još uvijek nalazi u recentnoj kino ponudi.

Lucas Hill trgovac je draguljima. Stigao je Hill u St.Petersburg gdje ima sastanak s ruskim mafijašima. Nije ovo prvi susret – ruskoj je mafiji trgovac poznat pod kodnim imenom “Baba Yaga” (???). Posao u St. Petersburgu vrijedan je 50 milijuna dolara – opaki šef mafije Boris očekuje isporuku, ali stvari se kompliciraju kada Pjotr, Hillov partner, nestaje negdje u Sibiru. Bez Pjotra nema dragulja, Hill se uspijeva nagoditi s Borisom i dobiva dva dana. Dva dana za odlazak u Sibir, pronalazak Pjotra, spašavanje posla i vlastitog života….

Redateljeva namjera vidljiva je već nakon nekoliko minuta filma. “Sibirski dijamant” trebala je biti sporogoreći teškim, olovnim bojama ispunjena indie triler/drama s nekoliko jakih likova koji traže (barem) dobre glumačke izvedbe. Nažalost, ništa od navedenog dogodilo se nije.

Žanrovski redatelj kombinira dramu i triler (uz nešto akcije, posebno u finalu filma), ali niti jedan žanrovski pravac ne funkcionira.

“Sibirski dijamant” je film bez dinamike, lišen bilo kakvih iznenađenja (može se reći da je završetak filma neočekivan no do završnih minuta gledatelj gubi strpljenje i interes) bez ikakvih uzbuđenja. Ravna crta režirana bez emocije, odrađivanje posla. Redatelju, vjerojatno, “Sibirski dijamant” nije bio tek običan dan u uredu međutim izgled i sadržaj sugeriraju potpunu zbunjenost. Priča je nerazumljiva, osnovni zaplet (potraga za dijamantima u Sibiru) ugušen je nepotrebnim podzapletima. Redatelj Ross do posljednjeg kadra nije odlučio hoće li snimiti triler o krijumčarima, dramu o krizi identiteta i ljubavnim jadima glavnog protagonista ili neuspjelu kombinaciju obje priče. Ross i scenarist Scott B. Smith strpali su sve u stotinjak minuta pa neka gledatelj uzme što želi. No odabir u slučaju “Sibirskog dijamanta” je siromašan i neuzbudljiv.

Sibir kao mjesto na kojem se odigrava veći dio radnje uopće ne izgleda kao Sibir. Ne očekuje se realizacija ovakvog projekta na autentičnim sibirskim lokacijama no scenografija je siromašna i neuvjerljiva. Mjesto vječne zime, Gulaga i teških uvjeta za život u filmu Matthewa Rossa izgleda poput mnogih lokacija na planetu.
Keanu Reeves, ne samo zbog filmografije već i zbog privatnog života, favorit je mnogih ljubitelja filma. Dvojbe nema – kada je akcija odnosno akcijski žanr (“Matrix”, “John Wick”, “Brzina”…) u pitanju Reeves pripada prvoj hollywoodskoj ligi. Međutim, “Sibirski dijamant” razotkriva zapravo potvrđuje da se Reeves puno teže snalazi u ozbiljnijim dramskim ulogama. Njegova gluma je ukočena, bez emocija i Reeves je potpuno inferioran partnerici, rumunjskoj glumici Ani Ularu.

Dijamanti u slučaju “Sibirskog dijamanta” nemaju sjaja – film redatelja Matthew Rossa zalutao je u kino dvorane. Zbunjujuća, beskrvno režirana kombinacija drame i trilera dodatno je opterećena slabom izvedbom Keanu Reevesa. Skromno glumčevo izdanje u nepotrebnom projektu – iskupljenje dolazi iduće godine kada ćemo gledati završno poglavlje John Wick trilogije.

OCJENA: 3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)