RAMPAGE: TOTALNI KAOS

REDATELJ: Brad Peyton
GLAVNE ULOGE: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Akerman, Jeffrey Dean Morgan, Joe Magnaniello
NAZIV ORIGINALA: Rampage
TRAJANJE: 107 minuta 

 

“Zašto ne podnosiš ljude?”

 

Izvrsnim, pomalo neočekivanim, komercijalnim rezultatima filma “Jumanji: Dobrodošli u džunglu” (bruto zarada u svjetskim kinima iznosi 960 milijuna dolara – uloženo 90) Dwayne Johnson filmskoj publici poznatiji kao The Rock zacementirao je status jednog od najtražnijih blockbusterskih likova Hollywooda. U godinama koje dolaze Johnson se spominje kao protagonist u čak 11 filmova. Ima tu svega – od nastavaka (“Jumanji”, “San Andreas”) preko remakeova (“Velika gužva u Kineskoj četvrti”) do ulaska Rocka u superjunački svijet (“Black Adam” te nastavak “Odreda otpisanih” u kojem bi se “Crni Adam” trebao pojaviti). Obzirom na veliki broj projekata i potražnju za glumcem 2018 godina relativno je mirna – samo dva filma, velikih ulaganja, ali ne baš ispunjenih komercijalnih očekivanja. O “Skyscraperu” mogli ste čitati na ovim stranicama (za one koje su propustili recenziju možete pročitati OVDJE ) – drugi ovogodišnji film by Rock od 120 milijuna dolara budžeta je “Rampage: Totalni kaos”.

Big Meets Bigger glavni je reklamni slogan koji vrišti s postera i najava. Big (Veliki) je Johnson dok je Bigger (Veći) albino gorila imenom George. U početku filma razlika između velikog i većeg nije (pre)velika – lik kojeg tumači Rock zove se David Okoye. On je znanstvenik, primatolog u azilu za divlje životinje u blizini San Diega. Okoye voli životinje, nije oduševljen ljudskom vrstom i izbjegava društvo. Zbog teške Georgove životne priče posebno je povezan s albino gorilom. Veći postaje sve veći i veći u trenutku se na području azila odnosno grada slučajno nađe (s neba, doslovno) plin (prah?) – rezultat istraživanja o modifikaciji gena. Spletom okolnosti George dolazi u dodir s plinom i pod njegovim utjecajem počinje rasti i dobivati na težini (u jednom danu George je narastao jedan metar i dobio 200 kg). Osim tjelesnih tu su i psihički poremećaji – agresivnost i bijes. Nije George jedini zaraženi – postoje još neke životinje pod utjecajem patogena. Borba za Georgeovo ozdravljenje, ali i živote stanovnika američkog grada počinje…

Redatelj Brad Payton surađivao je s Johnsonom na fillmu “San Andreas”. “Rampage: Totalni kaos” u mnogim trenucima (posebno u destruktivnom finalu na kojeg je potrošena trećina filma) doista podsjeća na “San Andreas” uz dodatak King Konga te nekoliko scena izgledom sličnih serijalu o Transformerima. Količina destrukcije, razaranja Chicaga je ogromno (mada ne uvijek tehnički dotjerano), ali kao i u “San Andreasu” i mnogim sličnim projektima digitalno stvoreni genetski modificirani protagonisti čije je divljanje i rušenje jedan od, redatelju, najvažnijih motiva filma skrivaju nedostatak ideja. Priča filma unaprijed je određena – nema nikakve ambicije da doživljaji primatologa i Georga izađu iz unaprijed zadanih okvira. U redu, “Rampage: Totalni” nastao je na temelju video igre i pripada onoj vrsti blockbustera čija je prva misija zabava, ali u slučaju Paytonovog filma zabava je ostala prekrivena destrukcijom, razaranjem i generičkim humorom. Čitava demonstracija digitalnih mogućnosti ima nekoliko zanimljivih, atraktivnih trenutaka no strast prema rušenju, prije svih, Chicaga koje posjeduje redatelj postaje zamorna. Dosadna. Neuzbudljiva.

S obzirom da su glavne atrakcije filma digitalno stvoreni likovi, “Rampage: Totalni kaos” okupio je iznenađujuće zanimljivu ljudsku glumačku ekipu. Najviše minuta posvećeno je, naravno, Rocku – David Okoye preopterećen je obzirom na ambiciju filma. On je znanstvenik, primatolog, akcijski junak, ljubitelj životinja nemilosrdan u obračunu s zlostavljačima i ubojicama svih vrsta (šteta da više minuta filma nije posvećeno odnosu čovjeka prema životinjama)… za Johnsona i ovakvu vrstu filma i redatelja ovakav protagonist je pretežak zadatak. Rock je glumac koji će u akcijskim čak i u humorističnim scenama izgledati korektno, ali kao znanstvenik baš i ne.

Naomie Harris, Malin Akerman i Joe Manganiello uz Rocka su najpoznatija glumačka imena. Nema tu puno iznenađenja – tek rutinsko odrađivanje posla i odrađivanje honorara. Jeffrey Dean Morgan izgleda najraspoloženiji za nastup u filmu, ali njegov je lik kaotičan i potpuno nedorečen.
“Rampage: Totalni kaos” još je jedan kino doživljaj u kojem je najvažnije demonstrirati digitalne mogućnosti, CGI i tehnička čudesa. Još jedan film u kojem su destrukcija i efekti ispred priče i likova. Još jedan blockbuster koji odlazi u brzi zaborav.

OCJENA: 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)