PREDATOR: EVOLUCIJA

REDATELJ: Shane Black
GLAVNE ULOGE: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Jacob Tremblay, Olivia Munn, Jake Busey, Yvonne Strahovski
TRAJANJE: 107 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Predator

 

Godine 1987 tada malo poznati američki filmaš Shane Black bio je član ekipe opakih specijalaca, plaćenika (Hawkins) koje je negdje u džungli Centralne Amerike rasturio lovac. Vanzemaljac. Od 1987 i prvog “Predatora” Blackova karijera ispunjena je scenarističkim (serijal “Smrtonosno oružje”, “Prljavi igraju prljavo”, ” Posljednji akcijski junak”, “Dugi oproštaj” – Black je sredinom devedesetih bio najplaćeniji scenarist Hollywooda), ali i redateljskim projektima (“Dobri momci”, “Kiss, Kiss, Bang, Bang”, “Iron Man 3”) kojima se filmaš uvrstio u prvu hollywoodsku ligu. Bez obzira na spomenute projekte i ime koje je stvorio, Black je u više navrata spominjao kako će se jednog dana vratiti Predatoru. Godine su prolazile, nakon dva uspješna redali su se generički , neuspjeli projekti o Predatoru. Dugih trideset godina nakon prvog filma  “Fox” je potvrdio snimanje novog Predator filma pod ravnanjem Blacka. Nije Black samo redatelj ; on i Fred Dekker napisali su i scenarij filma. Black & Dekker osmislili su radnju za “Predator: Evoluciju” koji je od ovog tjedna na programu svjetskih kina.
Black je imao želju angažirati Schwarzeneggera za film no nije uspio – umjesto Dutcha glavna akcijska faca je Boyd Holbrook odnosno Quinn McKenna. McKenna je plaćenik, ratni veteran snajperist na zadatku eliminacije vođe narko kartela (opet je Holbrook u borbi protiv šefova narko mafije – glumac je nastupio u dvije sezone televizijske serije “Narcos”). Tijekom akcije u blizini McKennina položaja srušio se svemirski brod u kojem se nalazi Predator. McKenna uzima nekoliko suvenira od vanzemaljca, šalje ih na kućnu adresu u SAD. Predator je uhvaćen i odveden u tajni laboratorij tajne organizacije čiji stručnjaci rade ispitivanja na vanzemaljcu i dolaze do iznenađujućih saznanja…

“Predator: Evolucija” potpuno je drugačiji film od što je pisac ovih redaka očekivao. Drugačiji je od najava, trailera i prva dva filma koji se najčešće spominju kada je Predator u pitanju. Black nije kalkulirao što se nasilja i brutalnih scena tiče – “Predator: Evolucija” sadrži iznimno krvave, realistično realizirane akcijske scene. Najvažniji, novi detalji koje Black donosi u priču je humor i posvete filmovima, prije svih, prvom Predatoru. U redu, humora je bilo u većini prethodnih filmova no one su bile tek predah od akcije i napetosti dok su u “Evoluciji” prisutne gotovo čitavim trajanjem filma. Mora se priznati da je većina redateljevih pokušaja nasmijavanja gledatelja uspjela. Ekipa luđaka (da, nakon trideset godina ekipa vrhunskih plaćenika zamijenjena je ratnim veteranima, duševnim bolesnicima) zabavlja gledatelje, poigrava se filmskim referencama kako s prethodnim filmovima o Predatoru tako i poznatim hollywoodskim naslovima (u jednom trenutku spominje se i Forrest Gump). Ne može se reći da film nije zabavan i u dijelovima duhovit, međutim….
Komedija, vojnici na rubu živčanog sloma i želja da film izgleda poput nekih recentnih superjunačkih projekata (“Deadpool”) gotovo su u potpunosti ubili ono najbolje iz filmova o Predatoru. Napetost, iščekivanje i iznenađenje gotovo da i ne postoji. Vanzemaljci su u potpunosti razotkriveni, nema skrivanja  – nema lova (tek u finalu filma Black oponaša jednicu) – (nad)moć superiornog lovca nad čovjekom bitno je ublažena mada je Predator, točnije Predatori, evoluirali i postali još moćniji, snažniji, smrtonosniji. Nema ni epske borbe čovjeka za opstanak, preživljavanje. Moćniji Predator postao je jednostavniji za uništenje i ljudi su sposobni bez problema koristiti njihovu naprednu tehnologiju Ponekad izgleda kao da Black, uz spomenute posvete, filmu želi dodati i dašak parodije.

Radnja filma, ono što se događa u pozadini akcije i humora, ispunjena je s nekoliko nedorečenih i nerazumljivih detalja. Black se bavi porijeklom Predatora – tko su i odakle dolaze. Ne, redatelj ne daje odgovore – njih čuva za eventualne nastavke. Kaotični su detalji oko ljudske DNK u tijelu Predatora kao i način na koji vanzemaljci žele okupirati Zemlju (taj se detalj spominje pa brzo nestane). Vanzemaljcima koji su evoluirali u najmoćnijeg lovca u svemiru nije potrebno kemijanje s DNK čovjeka – jedini nam planet će, ako žele, sravniti sa zemljom kada god žele. Bez kemije. Spomenuti detalj tek je jedan od nekoliko teško shvatljivih scenarističkih ekshibicija. Ostale, zbog spoilera, neću otkrivati – dosta je pitanja koja ostaju bez odgovora no takav pristup je djelomično napravljen zbog ambicije da će “Predator: Evolucija” dobiti nastavke (spominje se trilogija – to će, prije svega, ovisiti o uspjehu filma na kino blagajnama).

Zanimljivu glumačku ekipu predvodi Jacob Tremblay u ulozi McKenne mlađeg. Mlađahni Tremblay iz uloge u ulogu potvrđuje status glumačkog čuda od djeteta. Čuda koje se nije ugasilo nakon samo jedne uloge. Osim Tremblaya glavni su glumci Predatori – njihov izgled, dizajn i oprema u prvom su planu redateljeva interesa. U redu, treba spomenuti i ekipu iz autobusa odnosno njihove duhovite trenutke.
Na izlasku iz kino dvorane gotovo istodobno su se čuli komentari gledatelja – filmčina, moram još jednom pogledati i ovo je katastrofa. Dojam o “Predator: Evolucija” je negdje na sredini – daleko od intenziteta, napetosti i atraktivnih akcijskih scena prvog filma, ali ipak zabavniji i zanimljiviji od “Predatora” iz 2010 godine. Jedan od najvećih problema filma je želja da se nadmeće i izgleda poput filmova iz recentne superjunačke ponude – završetak filma nagovještava da bi eventualni nastavci mogli još više krenuti u tom smjeru. Smjeru kojem filmovi o jednom od najpoznatijih filmskih grabežljivaca nikada nisu pripadali.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)