SKYSCRAPER

REDATELJ: Rawson Marshall Thurber
GLAVNE ULOGE: Dwayne Johnson, Neve Campell, Chin Han, Roland Moller
TRAJANJE: 102 minute
NAZIV ORIGINALA: Skyscraper

“Dobrodošli u Raj gospodine Sawyer.” – Zhao Long Ji

Dwayne Johnson poznatiji pod slikovitim nadimkom The Rock živi najbolje dane filmske karijere. Nakon što je krajem prošle i početkom ove godine “Jumanji: Dobrodošli u džunglu” zaradio 960 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama (budžet 90 milijuna), Johnson je dogovorio nekoliko novih projekata (nije glumcu ponuda nedostajalo i prije “Jumanjija”, ali nakon filma potražnja za Stijenom još je više porasla). U iduće 2-3 godine (točni datumi premijera nekih projekata još uvijek nisu objavljeni) glumca ćemo imati prilike gledati u najmanje 10 filmova. Neki su nastavci (“Jumanji”, “San Andreas”), ima nešto i komedije – možda i najzanimljiviji projekt je Johnsonov ulazak u superjunački DC svijet. “Black Adam” ime je superjunaka kojeg ćemo, ako ne bude problema i odgoda, gledati 2020 godine. Aktivan je Rock i ove godine – prije nekoliko mjeseci premijerno je prikazan “Rampage” dok je prije desetak dana u kino dvorane stigao “Skyscraper”.
U “Skyscraperu” Johnson tumači Willa Sawyera, nekada specijalca, danas samozatajnog stručnjaka za sigurnost. Sawyer se povukao iz službe nakon krive procjene koja je ostavila tragove ne njegovu ekipu – mnogi su ranjeni, neki vjerojatno i poginuli. Posljedice je osjetio i Sawyer – amputirana potkoljenica vječni je podsjetnik na tragediju. No, najteži trenuci u Sawyerovu životu zaslužni su i za novi početak – tijekom liječenja upoznao je sadašnju suprugu. Rezultat njihove ljubavi je dvoje djece. Obitelj je otputovala u Hong Kong kako bi Sawyer procijenio sigurnost najveće i najviše zgrade na svijetu. Osmo svjetsko čudo najmodernija je zgrada od 200 katova. Procjena je napravljena, zgrada je sigurna no umjesto odlaska iz Hong Konga Sawyer se nađe usred obračuna koji prijeti i njegovoj obitelji.

Tijekom reklamne kampanje prije premijere filma “Universal” nije bježao od usporedbe “Skyscrapera” s filmovima “Umri muški” (vidljivo i na posterima za film) i “Pakleni toranj”. Zapravo film je i najavljivan kao projekt u kojem “Die Hard meets The Towering Inferno”. Međutim, “Skyscraper” ne može stati u istu rečenicu s niti jednim od navedenih filmova. U redu, zgrada gori, vatrena stihija ruši sve pred sobom, vrijeme ističe, ali napetosti gotovo da i nema (uz izuzetak nekoliko vratolomija kada se Sawyer pokušava vratiti u zgradu). Usporedba s “Umri muški” također je prilično promašena – glavni protagonist ionako malo stvari rješava sam. Film je cijepljen od bilo kakve duhovitosti i šarma. Iako su u prvom planu “Umri muški” i “Pakleni toranj” redatelj filma prepisao je scene iz mnogih filmova. Uvod u film podsjeća na “Brzinu”, nekoliko scena oko zgrade na “Nemoguću misiju”, završetak na “U zmajevom gnijezdu” Brucea Leeja itd,itd. Rawson Marshall Turber (“Dodgeball”, “Obitelj Miller”) posuđene scene nije zamislio i realizirao kao posvetu već ih koristi kako bi zakrpao uzbuđenjima i sadržajem siromašnu radnju filma…

Glavni detalji oko kojih redatelj gradi priču je supermoderna, najviša zgrada na svijetu i obiteljska priča. Zgrada izgleda zanimljivo s nebrojenim tehničkim čudesima i inovacijama. Međutim, često postaje važnija od likova. Obiteljska priča, borba Sawyera za živote supruge i djece nije loša zamisao, ali nepotrebno je ponavljati iste motive i razloge. U redu, čovjek je uskočio u plamteću zgradu kako bi spasio obitelj – i više nego dovoljan razlog da povjerujemo da mu je stalo do obitelji. Neke stvari se mogu zaključiti i bez priče, stalnog ponavljanja.
Razlozi zbog kojih je osmo svjetsko čudo zapaljeno prilično su neuvjerljivi – zaplet je traljavo realiziran. Grupa kriminalaca koja počinje reketariti milijardera tijekom gradnje najmodernije zgrade na svijetu i podaci o njihovoj korupciji pohranjeni na disku – teško je vjerovati da je onakva bezlična skupina kriminalaca sposobna za bilo kakve ozbiljnije poduhvate.
Uz Rocka u filmu nastupa i, što se filmskih uloga tiče, pomalo zaboravljena kraljica vriska Neve Campbell. Bračni par Sawyer solidno funkcionira za razliku od katastrofalnog odabira glumaca- negativaca.
Unatoč bombastičnim, eksplozivnim najavama, veličini i usporedbama s važnim, velikim filmovima iz prošlosti “Skyscraper” tek je slabašna, nimalo originalna kino zabava u kojoj se pokušava mnogo, ali uspijeva vrlo malo. Nekoliko atraktivnih akcijskih scena i raskošna unutrašnjost osmog svjetskog čuda ipak je premalo za ambiciozan projekt koji je trebao postati jedan od najgledanijih ljetnih blockbustera 2018 godine.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)