AUTOR SERIJE: Steven Knight
GLAVNE ULOGE: Cilian Murphy, Paul Anderson, Helen McCrory, Joe Cole, Sam Neill, Annabelle Wallis, Tom Hardy, Ned Dennehy, Sophie Rundle, Ian Peck
TRAJANJE: 6 sezona, 36 epizoda – potvrđene su tri nove sezone 

 

“Nitko se nije vratio normalan.” – Thomas Shelby

 

Posljednjih godina ponuda televizijskih serija toliko je velika i raznovrsna da su prosječni, zapravo ne samo prosječni već i okorjeli serijofili, na velikim iskušenjima. HBO, Netflix, Hulu i mnogi drugi bombardiraju nas velikim brojem novih, gledanja vrijednih, naslova. Bez obzira na velika ulaganja novih igrača, kuća koja je desetljećima bila zaštitni znak za kvalitetni televizijski proizvod nije izgubila utrku, prilagodila se novim trendovima i ostala je važan igrač na tržištu. British Broadcasting Corporation (skraćen BBC) nastavila je tradiciju izvrsnih televizijskih serija (nacionalna britanska televizijska kuća odgovorna je, između ostalih, za “Mućke”, ‘Alo, ‘Alo, Monty Pythona, Falični pansion, najboljeg Sherlock Holmesa u povijesti i mnoge, mnoge druge poznate i rado gledane serije) i u novije vrijeme izbacila nekoliko izvrsnih naslova. Idris Elba ponovo je, nakon nastupa u “Žici”, zablistao u “Lutheru”, Benedict Cumberbatch i Martin Freeman izvrsni su kao Holmes i Watson u modernoj verziji priča o slavnom detektivu. Jedna od najboljih, za mnoge i najbolja, televizijska serija by BBC snimljena u ovom stoljeću je kriminalistička, povijesna drama “Peaky Blinders”.

Autor serije Steven Knight (napisao priču za seriju “Tabu” kao i scenarist hvaljenog “Lockea”) vodi nas na ulice Birminghama. Godina je 1919, prvi veliki rat je završio, ali traume za mnoge sudionike sukoba nisu gotove. Ulice Birminghama doslovno su, ali i metaforički blatna kaljuža. Teško nasljeđe nedavno završenog sukoba, siromaštvo većine stanovnika kao i duboka razočaranost većine ratnih veterana situacijom u gradu pretvorilo je Birmingham u grad kriminala, svakodnevnih sukoba između različitih kriminalnih, ali i političkih organizacija (IRA, komunisti….). Zapaljivu atmosferu ulica Birminghama do usijanja će dovesti krađa oružja i streljiva. Pošiljka koja je trebala završiti u Libiji spletom se okolnosti našla u posjedu članova jedne od kriminalnih organizacija Birminghama. Zapravo, tek nekoliko članova Peaky Blindersa znaju za ukradeno oružje – glavni posao obitelji Shelby namještanje je rezultata na kladionicama, ali mozak obitelji Thomas Shelby zna da je oružje moćni argument u pregovorima i(li) prodaji. No, nestanak oružja u Birmingham dovodi i inspektora Chestera Campella. Iskusan i nemilosrdan policijski veteran (bez ratnog iskustva) pod svaku cijenu želi pronaći oružje i ispuniti zadatak koji mu je povjerio nadređeni. Ime Campbellovog šefa je Winston Churchill.…..

“Peaky Blinders” jedna je od onih rijetkih televizijskih serija koje postavljaju nove trendove (ideje Stevea Knighta mogu se pronaći u njemačkoj seriji Babylon Berlin te u Senkama nad Balkanom Dragana Bjelogrlića). Temeljni zaplet (obiteljsko- kriminalistička priča iz prošlih vremena, kombinacija više žanrova) proširen je povijesnim podtekstom (važan za radnju) – autor koristi stvarne povijesne događaje i fikciju te u priču uvodi poznate povijesne osobe (Winston Churchill). Tako zamišljena i, što je puno važnije, uspješno realizirana ideja seriji daje novu, dodatnu dimenziju i zanimljivost (prije svega kada je riječ o autentičnosti cjeline i kompleksnosti likova).

Rekonstrukcija vremena u kojem se radnja serija događa napravljena je detaljno i vrlo uvjerljivo. Ulice Birminghama natopljene kriminalom te bijeda i siromaštvo nakon rata prikazane su na realističan način – čitava priča o Peaky Blindersima trudi se i uspijeva uvjeriti koliko je vrijeme neposredno nakon prvog velikog rata bilo teško za život i opstanak. U sumornoj svakodnevici ulica Birminghama sukobljavaju se različite kriminalne grupe kao i interesi političkih skupina (IRA, komunisti…). U takvom okruženju za mjesto pod suncem i zaradu na ilegalnim poslovima traži i obitelj Shelby. Obiteljske i poslovne veze članova obitelji isprepliću se i kod prikaz odnosa i karakterizacije glavnih antijunaka serije gledatelj može doživjeti koliko je povijesni podtekst zanimljiv i važan za seriju. Većina muških članova obitelji (kao i njihovi suradnici, zaposlenici) ratni su veterani, neki od njih odlikovani. Vrativši se iz rovova, traumatizirani s dubokim ožiljcima (fizičkim i psihičkim) oni u miru nastavljaju s nasiljem, ubijanjem. Međutim, sada se ubijanje ne nagrađuje medaljama i odličjima već je van zakona.

Malo je kriminalaca na ulicama Birminghama godine 1919 koji ubijaju iz zabave ili dokazivanja. Siromaštvo i razočaranje tretmanom u društvu vojnike ponovo pretvara u vojnike – ovoga puta članove različitih bandi, kriminalnih organizacija koje postaju jedino utočište mnogih u potrazi za poslom i normalnim životnim uvjetima. Autor serije ne romantizira nasilje niti ga opravdava – on prikazuje odnosno pokušava rekonstruirati život u Birminghamu odnosno Velikoj Britaniji nakon završetka rata. Sudbine ratnih veterana koji se traumatizirani vraćaju u sumornu poslijeratnu stvarnost. Jedan od njih je i Thomas Shelby.

Obitelj Shelby odnosno Peaky Blindersi funkcioniraju poput mafijaške obitelji – zgodna se usporedba mogla pročitati nakon emitiranja prve sezone – neki su kritičari, ali i gledatelji napisali kako obitelj Shelby u nekim trenucima podsjeća na Corleoneove. Sličnosti postoje, ali i razlike – obitelj Corleone je moćna, vrlo utjecajna obitelj dok se Shelby family uspinje u kriminalnoj hijerarhiji Birminghama i Velike Britanije (svaki uspon i stepenica prema vrhu natopljena je krvlju i nasiljem, obračunom sa suparničkim bandama). Sličnost su obiteljske veze i lik Thomasa Shelbya. Shelby podsjeća na don Corleonea, ali ne na Vita već na mlađeg, Michaela. Odlikovani ratni veteran, obilježen proživljenim strahotama nije najstariji, ali je prvi čovjek Peaky Blindersa. Thomas Shelby rješava obiteljske probleme, održava ravnotežu u odnosima između poslovnih razgovora, ne bježi od krvavih sukoba za teritorij, ali je i vrhunski, inteligentni taktičar i zna kada treba sklopiti prijateljstva. Znate onu neprijatelj mojeg neprijatelj moj je prijatelj. Thomas Shelby ambiciozan je i želi legalizirati što više poslova. Čovjek koji ima kontrolu i ništa ga ne može spriječiti da dođe do cilja. Sve do trenutka kada je u njegov život ušetala Ona. Grace Burgess. Da, “Peaky Blinders” sadrži dijelove u kojima dominira ljubavna priča. Ne samo jedna. Više njih.

Zanimljivo osmišljenu radnju prepunu intrigantnih i izvrsno napisanih likova nemoguće je realizirati bez odgovarajuće glumačke podrške. Odabir glumaca izvrsno je pogođen – nabrojiti sve, više ili manje uspješne, glumačke izvedbe (pre)dugo bi trajalo, ali neka se glumačka imena moraju spomenuti. Cilian Murphy izvanredan je u ulozi Thomasa Shelbya. Čitavim trajanjem serije karizmatični Murphy izvrsno osjeća ulogu i prenosi različita psihofizička stanja glavnog protagonista serije. Vrlo dobar je i Sam Neill u ulozi inspektora Chestera Campella – beskrupulozni policajac koristi metode ulice kako bi riješio bilo kakvu istragu. Campell i Thomas Shelby imaju još nešto zajedničko – fatalnu Grace Burgess (dojmljiva i snažna uloga Annabelle Wallis). Gdje je Murphy tamo je i Tom Hardy; glumci su zajedno nastupili u “Dunkirku”, završnoj epizodi filmske trilogije o Batmanu Christophera Nolana i “Početku”. Druženje su nastavili na seriji “Peaky Blinders”. Ponovo uspješno.

Kvaliteta je ispred kvantitete kada je u pitanju televizijska “Peaky Blinders”. Svaka sezona sadrži šest epizoda – nema praznih, nevažnih minuta koje bi priču učinile zamornom ili neujednačenom. Upravo suprotno – riječ je o seriji koja intrigira izvrsno napisanim likovima, sjajnim glumačkim izvedbama te slojevitom pričom. “Peaky Blinders” nije samo izvrstan televizijski proizvod već je pokretač trenda kojeg, za sada, slijede “Babylon Berlin” i “Senke nad Balkanom”.